UNIVERSITAS: 20. august 2008

Antall fuskesaker doblet

Men veksten skyldes økt kontroll med juks, ifølge UiO-administrasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Foreløpig i år er det innmeldt 55 juksesaker til Den sentrale klagenemnd ved Universitetet i Oslo (UiO). Dette er en betydelig økning. De siste årene har tallet ligget stabilt på rundt 30.

– Grunnen til økningen skyldes i stor grad at vi har intensivert kontrollen gjennom pilotprosjektet Euphorus. Vi forventer å oppdage flere tilfeller enn tidligere, samtidig som dette skal ha en forebyggende effekt, sier Monica Bakken, studiedirektør ved UiO, som mener bedre kontroller på sikt vil føre til færre saker.

Universitas skrev i august i år at antallet juksesaker ved UiO er seksdoblet på fem år. For perioden januar-april 2008 var 39 studenter mistenkt for fusk. 17 av disse ble funnet skyldige. Nye tall for 2008 viser at 39 saker har blitt til 55. Av disse er 53 behandlet.

Til sammen i år har 10 av sakene endt med at den skyldige både har fått annullert eksamen og har blitt utestengt fra statlige høyere utdanningsinstitusjoner i inntil ett år. I 17 saker er det reagert med kun annullering. I de resterende 26 sakene er det ikke funnet grunnlag for å reagere på forholdene. Felles for sakene som avsløres er at det dreier seg om ulike varianter av klipp-og-lim-metoder ved hjemmeeksamen.

28 av tilfellene er tilknyttet innføringsemner i informatikk ved Det matematisk-naturvitenskapelig fakultet. Der benyttes et egenutviklet antiplagiatprogram som sammenligner studentenes innleveringer. Slik fanges det opp flere tilfeller av juks der enn ved andre fakulteter.

– Kontrollen er bedret. Langt færre jukser nå, sier førsteamanuensis Arne Maus.

Han er ansvarlig for kurset INF1000, og har i år levert 10-15 juksesaker til behandling.

Videre kommer 11 av sakene fra Det medisinske fakultet. Disse gjaldt doktorgradsstipendiater som var anklaget for å ha plagiert fra nettet. I mai skrev Universitas at samtlige av disse ble frikjent.

10 av juksesakene kommer fra Det humanistiske fakultet, mens Det samfunnsvitenskapelige fakultet og Det utdanningsvitenskapelige fakultet kun har meldt om to juksesaker hver i år.

Powered by Labrador CMS