FIKK TILSNAKK: Uros Ulrik Jeremic (23), leder i studentforeningen Congregatio Forensis, hevder ansatte hos SiOs kantine fortalte dem at de ikke har lov til å dele ut kaffe til studenter ved inngangen til Domus Juridica.

Studentforening ville servere gratis kaffe og boller:

Ble bedt om å stoppe av SiO

Studentforeninger ved Det juridiske fakultet har tradisjon for å servere kaffe til studenter i fellesområdene. Nå har SiO bedt foreningen om å kjøpe kaffen hos dem eller flytte seg.

Publisert Sist oppdatert

Uros Ulrik Jeremic (23) er leder i Congregatio Forensis, Norges største landsdekkende studentforening for jusstudenter. Han forteller at foreningen lenge har stått på stand, delt ut kaffe og bakverk og snakket med studenter hver mandag. Tidligere har de gjort dette på Domus Nova, og etter at Det juridiske fakultetet flyttet inn i Domus Juridica i januar 2020 har de benyttet første etasje i nybygget.

Men nylig kom ansatte fra SiOs serveringssted, Retten Spiseri, bort til representanter fra foreningen og sa at de ikke lenger kan ha stands med servering på dette området.

Den samme beskjeden har fakultetsdirektør Oddrun Rangsæter formidlet til samtlige studentforeninger tilknyttet Det juridiske fakultetet i en e-post:

«Jeg har fått en påminnelse fra SIO som drifter kantinen, om at dersom det skal være servering av mat og drikke på stands i foajeen så må dette kjøpes av SiO. De har avtale på enerett på all servering i hele foajeområdet», skriver Rangsæter.

Les også: Disse to kniver om å bli norske studenters nye leder

Mener dette vil påvirke studentene negativt

Jeremic synes det er både rart og trist at de har fått beskjed om å slutte med servering av egen mat og drikke i foajeén. Han peker på at dersom de må kjøpe dette fra SiO vil det medføre høyere kostnader for foreningen, noe som vil gi et dårligere tilbud til studentene.

– ​​Studenter har vært gjennom en tøff periode på grunn av pandemien. Nå har vi anledning til å møte studentene med et smil, servere gratis kaffe og bakst, samt informere om kommende faglige og sosiale arrangementer. Dette synes vi er et godt tilbud for studentene, og jeg synes det er synd om vi må slutte med dette, sier han.

Leder i SiO Mat og Drikke Ida Austlid skriver i en e-post til Universitas at de ikke har forhindret noen å dele ut mat, men at de har spurt om utdeling av mat og drikke kan flyttes vekk fra inngangen og kantinen.

«Utfordringen i denne saken har vært at det er blitt delt ut gratis baguetter, bakevarer, muffins og kaffe ved inngangen til og inne i Retten spiseri. Dette har skjedd flere dager i uken, og hyppigheten har økt etter jul.»

Konkurrenter eller samarbeidspartnere?

Austlid skriver videre at de ikke har vært kjent med hvem som står bak utdelingen av kaffe og bakst i byggets foajé.

«Vi visste ikke at det var en studentforening. Vi ønsker det beste for studentene, også at de skal ha et fremtidig tilbud i kantinen. Derfor er det viktig at vi ikke «konkurrerer» med hverandre og deler ut gratis kaffe og bakevarer inne i Retten spiseri.»

– Jeg synes det er rart å krangle om dette her.

Uros Ulrik Jeremic (23), leder i studentforeningen Congregatio Forensis

Jeremic avviser at deres forening har delt ut mat inne i kantinen, og han sier at de sjeldent har delt ut mat og drikke mer enn en gang i uka.

Han hevder også at deres aktivitet ikke truer SiOs økonomi, og at det er fullt mulig for dem å sameksistere. Han viser til at de har det samme formålet: å bidra til høyere trivsel hos studenter.

– Jeg synes det er rart å krangle om dette her. Vi tjener ikke noe på dette, det eneste vi gjør er å tilby studenter gratis kaffe og bakst, sier han.

– ​​Vi skjønner ikke hva som er formålet med at de nå viser til sin enerett til servering. Vi hadde forstått saken bedre dersom det var snakk om andre bedrifter, men vi er en studentforening.

Ida Austlid fra SiO avslutter med at de nå ønsker dialog med studentforeningene om hvordan de skal gå videre med saken.

– Vi vil svært gjerne samarbeidet og snakke med studentforeningen. Vi har samme mål: at studentene skal få en best mulig studiehverdag!

Usikre på hvor grensen går

Uros Ulrik Jeremic sier at foreningen har vært usikre på om de kan fortsette aktiviteten på andre områder på fakultetet.

I en e-post til Universitas understreker fakultetsdirektør Oddrun Rangsæter at begrensningene på servering kun gjelder i foajeen.

«Studentforeningene ved fakultetet kan stå på stand i andre områder i bygget og dele ut kaffe og boller eller annet, så lenge de har fått tillatelse fra UiO/fakultetet til å ha en stand der», skriver hun i en e-post til Universitas.

–⁠ Det er kjipt om disse reglene ikke gjelder på andre fakulteter, vi skjønner i så fall ikke hvorfor vi skal bli forskjellsbehandlet.

Uros Ulrik Jeremic (23), leder i studentforeningen Congregatio Forensis

Både fakultetsdirektør Rangsæter og Austlid fra SiO trekker frem at reglene om at SiOs enerett på servering ikke bare gjelder ved Det juridiske fakultetet, men at reglene er felles for hele Universitetet i Oslo. Austlid skriver at de ikke kjenner til andre steder hvor studentforeninger deler ut mat og drikke i deres serveringssteder.

Universitas erfarer derimot at servering i foajeer utenfor kantiner er vanlig praksis på andre fakulteter ved UiO.

– Det er kjipt om disse reglene ikke gjelder på andre fakulteter, vi skjønner i så fall ikke hvorfor vi skal bli forskjellsbehandlet, sier Jeremic.

Det er også usikkerhet knyttet til hvilke områder på fakultetet SiOs enerett på servering omfatter. På spørsmål om hele foajeen regnes som kantineområde svarer pressekontakt på Det juridiske fakultetet, Steinar Hafto Myre, følgende i en e-post:

«Jeg har ikke tilgang til avtalen, men slik jeg har forstått fakultetsdirektøren disponerer SiO også dette området.»

I en e-post til Universitas bekrefter Eiendomsavdelingen ved UiO at det aktuelle området er et kantineområde:

«Det stemmer at foajeen i 1. etasje i Domus Juridica er kantineområde. For at SiO skal ha mulighet til å gi studentene et godt serveringstilbud, tillater ikke UiO at andre selger mat eller drikke i SiOs kantiner i åpningstiden. Dette gjelder for hele UiO.»

Les også: SiO kommer på uvarslede besøk: Bryter med husleieloven ifølge advokat

Powered by Labrador CMS