Universiteter okkupert av Hellas-demonstranter

Demonstrantene i Hellas har okkupert minst fire universiteter i tre forskjellige byer under opptøyene.

Publisert

Opptøyene som startet i Hellas etter at en 15 år gammel gutt ble skutt og drept av politiet lørdag er i dag, onsdag, inne i sitt femte døgn. Ifølge VG Nett skal minst 37 politimenn og rundt 30 demonstranter være skadet i opptøyene. I tillegg skal minst 84 personer være arrestert etter opptøyene.

Demonstrantene har også barrikadert seg på ett universitet i Thessaloniki, ett i byen Patras og på minst to campusområder i Aten. Her har de blant annet okkupert Atens Polytekniske Universitet, som er et av de eldste og mest prestisjefylte universitetene i Hellas, og det har de siste dagene vært kraftige gatekamper mellom demonstranter og politi i områdene rundt universitetet.

Universitetene i Hellas fungerer nå som friområder hvor politi og militære ikke har lov til å gripe inn, etter at myndighetene stormet Atens Polytekniske Universitet under studentopptøyene i 1973 og 22 demonstranter ble drept.

En dekan ved universitetet, Christos Gittas, har som følge av demonstrantenes okkupasjon valgt å si opp sin stilling.

– Hver dag ser jeg at studentene blir mer og mer fiendtlige mot oss og mot andre autoriteter, sier han til nyhetsbyrået Associated Press.

Situasjonen i Hellas forverret seg onsdag ytterligere, da den lenge planlagte generalstreiken ble satt i verk og 2,5 millioner grekere tilknyttet landets to største fagforeninger ble bedt om å legge ned arbeidet. Dette skal utgjøre rundt halvparten av arbeidskraften i landet. Streiken er ikke direkte tilknyttet opptøyene som har vært i landet de siste dagene, men kommer som resultat av fagforeningenes ønske om bedre tiltak fra det offentlige for å motvirke finanskrisen, høyere lønninger og bedre pensjonsordninger. Likevel er det fryktet at opptøyene vil tilta i omfang ettersom flere grekere som følge av streiken vil ha mulighet til å delta i demonstrasjonene.

Powered by Labrador CMS