FARLIG: Store mengder snø og is falt mandag ned fra takene på Blindern.

Fallende istapper skaper hodepine

– Vanskelig å sikre seg mot slike ekstreme situasjoner, sier direktør for teknisk avdeling.

Publisert Sist oppdatert

Studenter, ansatte og andre som befant seg utendørs på Blindern mandag risikerte å bli truffet av store isklumper og massive mengder snø som falt fra bygningene som følge av den sterke sola. Universitas.no så ved flere tilfeller at folk som gikk langs bygningene var få centimeter unna å bli truffet av isklumper på størrelse med tennisballer.

Direktør i teknisk avdeling ved UiO, Frode Meinich, sier at han tar problemet alvorlig.

– Bygningene er i prinsippet relativt godt sikret fordi det er flate tak, men det er jo litt ekstremt slik situasjonen er akkurat nå. Derfor har vi satt opp av-isere der det er mest ekstremt, og vi har i tillegg gitt beskjed til vektere og vaktmestere om at de må være oppmerksomme på problemet og eventuelt sette opp nye av-isere der det er behov, sier Meinich til Universitas.no.

I Oslo har flere personer de siste årene fått tildels alvorlige skader som følge av å ha blitt truffet av fallende isklumper. 30. mars 2006 ble en mann i 60-årene slått bevisstløs og fikk store blødninger i hodet da han ble truffet av isklumper utenfor Olympen restaurant på Grønland, ifølge Aftenposten. I dette tilfellet ble huseier anmeldt som følge av dårlig sikring mot takras. Samme dag ble også en 19 år gammel kvinne skadd som følge av fallende isklumper, ifølge samme avis.

– Som bygningseier kan Universitetet risikere å bli anmeldt til politiet dersom noen skulle bli truffet av istapper fra bygningene. Er du bekymret for at dette kan skje?

– Ja, det er jo bekymringsverdig, og derfor tar vi dette problemet alvorlig. Vi vil jo unngå at forbipasserende skal bli truffet av fallende is, men med sånne ekstremsituasjoner som det er akkurat nå er det jo vanskelig å sikre seg fullstendig mot at slike ting skal skje.

Marit Eskeland, leder i Studenthelsetjenesten, kunne mandag ettermiddag opplyse om at det foreløpig ikke var kommet inn noen pasienter til Studenthelsetjenestens lokaler på Blindern med skader som følge av fallende isklumper.

Powered by Labrador CMS