ENKELT VALG: -- Da jeg kom hit hadde jeg ikke noe nettverk og kjente ikke byen, og da var studenthelsetjenesten den letteste måten å finne en lege på, sier sørafrikanske Christopher Engel som har studert i Norge siden 2009. Derimot var han ikke klar over at han kan få tilbake pengene besøkene hos SiO-legen koster ham.

Slik blir ditt nye helsetilbud

Til høsten blir det store endringer i helsetilbudet for Oslo-studentene. Ifølge høyskolerepresentanter vil mange studenter tape på den nye ordningen.

Publisert Sist oppdatert

Dagens tilbud for «OAS-studentene»:

  • Tilbyr ikke en egen allmennhelsetjeneste, men studentene kan få refusjon ved bruk av helsetjenester utenfor samskipnaden. De første 500 kronene betaler studentene selv, deretter gis det refusjon frem til man når frikortgrensen.
  • Gjennom det såkalte Helsefondet kan studentene søke om støtte til ulike helsetjenester de benytter seg av som ikke faller inn under egenandelsordningen i det offentlige.
  • Helsefondet gir støtte ved utgifter til tannlege. Fondet gav tidligere også støtte til briller og linser, fysikalsk behandling, kiropraktorbehandling og prevensjon (falt bort 1. januar 2011).

Dagens tilbud til «SiO-studentene»:

  • Egenproduserte helsetjenester med kontorer på Blindern ved Universitetet i Oslo og Handelshøgskolen BI.
  • Studenter med fastlege hos SiO kan få refundert konsultasjonsutgifter hos lege og sykepleier ved å fylle ut et søknadsskjema. Utgifter til prøvetaking, vaksiner, resept over telefon osv. gir ikke refusjon.
  • Studenter som ikke har fastlege hos SiO har kun rett til medisinsk og studiemessig øyeblikkelig hjelp samt maks én konsultasjon i semesteret.
  • Studentrådgivning og psykologisk hjelp er gratis. Studentene må selv dekke utgifter til tannhelse.

Slik blir den nye ordningen:

  • SiO skal produsere egne helsetjenester bestående av allmennlege, studentrådgivning, psykiatrisk helsetjeneste, tannhelsetjeneste og fysioterapi.
  • Det skal bygges ut allmennhelsetjeneste og tannhelsetjeneste i sentrum for tidligere OAS-studenter. Et midlertidig senter i sentrum vil bli opprettet i St. Olavs gate 32 i løpet av høsten 2011.
  • Fastlegepasienter i SiO skal få refusjon etter første konsultasjon per kalenderår for lege- og sykepleierkonsultasjoner.
  • For fastlegepasienter skal det også gis refusjon for egenandeler på helsetjenester utenfor SiOs allmennlegetjenester, dvs. alle typer spesialisttjenester.
  • Tidligere OAS-studenter mister refusjonsretten sin dersom de ikke bytter til fastlege i SiO.
  • For studenter som kan dokumentere studiested utenfor Oslo eller som har praksis utenfor Oslo, skal refusjonsordningen ikke stille krav om at man er fastlegepasient i SiO. Studenter som kan dokumentere kronisk sykdom eller lidelse trenger heller ikke bytte fastlege.
  • Helsefondet nedlegges, og tidligere OAS-studenter kan dermed ikke lenger få dekket tannlegeutgifter.
  • Velferdstinget vil jobbe for at SiO skal registrere legebesøkene digitalt og utbetale refusjonen automatisk. Med dagens ordning må studentene selv føre opp timer og levere et refusjonskort.

Studerer du ved et lærested som frem til nyttår tilhørte Oslo- og Akershushøgskolenes studentskipnad (OAS), har du kunnet benytte deg av andre helseordninger enn studentene i den gamle Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). Men med den nye felles studentsamskipnaden skal helsetilbudet gjøres likt for alle.

Velferdstinget i Oslo og Akershus går nå inn for en helseordning som ligner på tilbudet i gamle SiO, med egenproduserte tjenester innen allmennhelse, tannhelse og psykologisk og fysisk rådgivning. Studentene vil kunne få refundert både vanlige legetimer og konsultasjoner hos spesialist, men kun dersom de har fastlege hos SiO.

Vil ikke bytte fastlege

Det betyr at tidligere OAS-studenter kan vente seg store endringer i helsetilbudet fra høsten av.

«Jeg er svært misfornøyd med den nye ordningen, og tror ikke dette er det beste for studentene.»

Kai Roger Vatne, studentrepresentant fra Høgskolen i Akershus

– Jeg er svært misfornøyd med den nye ordningen, og tror ikke dette er det beste for studentene, uttaler studentrepresentant fra Høgskolen i Akershus, Kai Roger Vatne.

Fordi det ikke har eksistert egne legesentre for studentene i OAS, har disse frem til i dag fått refundert kostnader til besøk hos sin vanlige fastlege. Nå vil VT i stedet at det bygges et eget lege- og tannlegesenter i sentrum som studentene kan gå til når de trenger medisinsk hjelp.

Vatne mener en kombinasjon av de to tidligere modellene hadde vært å foretrekke.

– Det beste ville vært en valgfri ordning, der man selv kan bestemme om man vil ha fastlege i samskipnaden. Den nye ordningen vil ikke favne om alle fordi ikke alle studenter kan eller er villige til å bytte lege. Disse vil nå falle utenfor og ikke få en krone i støtte, sier han.

Gjør unntak for kronisk syke

– Jeg har selv astma og allergi, og går til en lege som kjenner min historie. En kan selvfølgelig overføre sykdomsjournalen, men det er likevel mange personlige ting som bare en lege en har hatt i mange år kan vite, mener Vatne.

I VT vedtak står det at «studenter som kan dokumentere kronisk sykdom eller lidelse kan også få refusjon uavhengig av om de har fastlege i SiO.»

Vatne får derfor selv beholde sin fastlege, men synes ikke løsningen er tilstrekkelig.

– Det er mange som ikke har kroniske sykdommer, men som likevel har vært mye hos legen sin. De burde fått muligheten til å velge, sier han.

Mister gratis tannlegetilbud

Harmoniseringen av helsetilbudet i den nye samskipnaden fører også til at høgskolestudentene må gi avkall på det såkalte Helsefondet. Mens SiO-studentene har måttet betale av egen lomme for tannlegebesøk, har OAS-studenter kunnet få dekket utgiftene gjennom dette fondet.

– Det er bekymringsverdig at den nye ordningen ikke innebærer tilbud om refusjon for tannhelsetjenester. Vi ønsker at det opprettes et tannlegekontor i sentrum som studentene kan benytte enten veldig billig eller kostnadsfritt, sier studentparlamentsleder ved HiO, Daniel Massie.

Tidligere gav Helsefond-ordningen også OAS-studentene rett til refusjon for utgifter til blant annet briller, linser og prevensjon, men dette tilbudet ble fjernet allerede i januar i år.

– Hvis en måler SiO opp mot det gamle helsetilbudet i OAS, vil den nye ordningen naturlig komme til kort. Vi mister et bedre tilbud for å få et overordnet tilbud til all Oslos studenter, innrømmer Massie.

Vurderer å øke semesteravgiften

Leder av VT, Magnus Nystrand, forklarer nedleggingen av Helsefondet med at den var for dyr å videreføre når den skulle gjelde alle studentene.

– Helsetjenestene finansieres gjennom semesteravgiften studentene betaler, og skulle man beholdt Helsefond-ordningen, ville det blitt vanskelig å gi penger til andre formål. Men vi skal vurdere muligheten for et bedre tannhelsetilbud i sammenheng med diskusjonen om en økning av semesteravgiften, lover han.

I dag er helsetilbudet den desidert største utgiftsposten for Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus. I 2010 brukte SiO nesten halvparten av semesteravgiftspengene på helse, til sammen 14,6 millioner kroner.

Massie stiller seg uforstående til at ikke tilbudet kan opprettes med dagens budsjett.

– Hvis man ikke har råd til å opprette et tannlegekontor i sentrum, er det veldig naturlig å spørre hvor alle disse millionene man sparer ved å kutte i de tidligere OAS-tilbudene nå går. SiO har et budsjett på 1 milliard så det finnes penger til slike tiltak, spørsmålet er hva som prioriteres, sier han.

Powered by Labrador CMS