Har tillit: – Jeg legger ofte igjen verdisaker på lesesalen fordi jeg stoler på de rundt meg, sier vitne til SV-tyveriet, Erika Braanen Sterri

Ikke forsikret på lesesalen

Naive studenter forlater verdisaker åpenlyst på lesesalen. Vanlig reiseforsikring dekker ikke tap av personlige eiendeler om tyver slår til.

Publisert Sist oppdatert
Stoppet av studenter: PC-tyvene ble tatt hånd om av politiet rundt 10 minutter etter at studentene og vaktpersonell hadde uskadeliggjort gjerningsmennene

*Dette er saken:*

  • Tirsdag 19. oktober ble to studenter ved Handelshøyskolen BI frastjålet laptopene sine fra leseplassene.
  • Onsdag 20. oktober ble to tyver stoppet av studenter og vaktpersonell i det de forsøkte å stjele med seg to laptoper ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiO.
  • Personlige eiendeler som blir frastjålet fra lesesaler blir ikke dekket av reiseforsikring. For å få dekket tap, trenger studenter en egen studentforsikring.
  • Vaktsentralen ved UiO oppfordrer nå studentene til å passe bedre på tingene sine og være forsiktige med bruk av nøkkelkort.

– Jeg tror studentene stoler for mye på hverandre, sier Stig-Rune Backsæther, avdelingsleder ved vakt-og alarmsentralen ved Universitetet i Oslo (UiO).

Forrige onsdag ble [to PC-tyver tatt på fersken](1) på Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV), og kvelden i forveien ble det rapportert om to frastjålne laptoper fra leseplassene på Handelshøyskolen BI.

Backsæther mener at det er et problem at studenter legger fra seg verdisaker åpenlyst på lesesalen mens de spiser lunsj og lignende. Han mener samtidig studenter bør tenke mer over at det kan befinne seg uvedkommende ved universitetet med andre hensikter enn å studere.

– For eksempel ser man på SV-fakultetet at studenter setter døra på gløtt, uten å tenke videre over hvem man slipper inn. Det er også viktig at man melder fra om tap av nøkkelkort for å unngå tyverier på lesesalene, sier Backsæther.

– Studenter bør forsikres

Når en student først blir frastjålet verdisaker på lesesalen, er det opp til studenten selv å ha en forsikring som dekker tapet. Man er som student ikke tilknyttet arbeidsmiljøloven, og lærestedet man går på har dermed ikke erstatningsplikt.

– Man må ha en spesiell forsikring for å få dekket lesesal-tyverier. Det holder ikke med reiseforsikring slik mange tror. Disse tyveriene faller mellom to stoler, da lesesalen både regnes som et fellesareal samtidig som det er tilknyttet en arbeidsplass, sier informasjonsavdelingen ved If forsikring.

Tidligere Norsk studentunion, nå Norsk studentorganisasjon, (NSO), har siden 2007 tilbudt nettopp spesialforsikring for studenter som If forsikring viser til. Problemet er at kun 400-500 studenter har benyttet seg av tilbudet.

– Det er synd at så få studenter forsikrer seg skikkelig. Vi jobber nå, i samarbeid med forsikringsmeglerfirmaet BAFO, med å gi studentene den beste og billigste studentforsikringen. Den vil etter planen være klar i januar, og vi vil jobbe med å markedsføre denne forsikringen, sier leder i NSO, Anne Karine Nymoen.

UiO dårligst sikret

Per dags dato er adgangskontroll, i form av kortlesere som krever kode på kveldene, det viktigste sikkerhetstiltaket ved UiO for forhindre lesesal-tyverier. I tillegg kommer vektere og årevåkne studenter.

Handelshøyskolen BI har i motsetning til UiO iverksatt flere tiltak for å stoppe griske studenter og uvedkommende.

– Vi benytter oss av såkalte sikkerhetskabler. Med disse kan man mot et depositum på 100 kroner låse laptopen sin fast til leseplassene. I tillegg sørger Biblioteket for at det er jevnlige oppslag og plakater som advarer mot tyverier, sier Kirstin Vigdal ved Biblioteket på BI.

Vigdal tror tiltakene er effektive, men har i likhet med UiO ingen tall på hvor ofte lesesal-tyverier forekommer.

En slik oversikt finnes imidlertid hos Høgskolen i Oslo (HiO).

– Vi fører tall i den forstand at vi har alle tyverier som er rapportert inn samlet i systemet vårt, sier sikkerhetsansvarlig ved HiO, Jan Petter Flekstad.

– Ekkelt med tyveri

Vitenskaplig assistent ved Institutt for samfunnsforskning, Erika Braanen Sterri, var tilstede da tyveridramaet på Øvre Blindern fant sted. Hun opplevde hendelsen som absurd.

– Det var rimelig ekkelt da det skjedde. Spesielt fordi en av tyvene ropte ut at han «ikke var terrorist» med italiensk aksent.

Braanen Sterri er ikke redd for å bli rammet selv, men mener UiO bør se til BI for å forhindre framtidige lesesal-tyverier

– Jeg går ikke rundt og er nervøs for tyverier og jeg har tillitt til de jeg har rundt meg ved universitetet. Allikevel virker sikkerhetskablene hos BI som et intelligent tiltak som UiO kanskje også bør tilby, sier Sterri.

Hun mener samtidig studenter selv har et ansvar, og at det er synd at så få studenter har tegnet studentforsikring

– Jeg tror dette skyldes latskap. Dersom NSO markedsfører den nye studentforsikringen er dette i hvert fall noe jeg kunne tenke meg å kjøpe, sier Sterri.

– Vet du hva slags forsikring man må ha for å få dekket lesesal-tyveri?

– Holder det ikke med reiseforsikring? Ikke? Det burde kanskje blitt opplyst bedre om hvilke forsikring man som student bør ha, sier Sterri.

Powered by Labrador CMS