DYR DELTIDSJOBB: Nesten halvparten av Sabina Sirbus første lønning gikk med til gebyr.

Nesten halve lønningen i gebyr

Pumper opp jobbgebyr

Studentpolitikernes bønner om at studenter fra land utenfor EU/EØS måtte slippe å betale 800 kroner hver gang de tar seg jobb, falt for døve ører. Isteden valgte Arbeids- og inkluderingsdepartementet å øke avgiften til 1100 kroner.

Publisert Sist oppdatert

– Denne forskjellsbehandlingen hører ikke hjemme i et demokratisk land som Norge, sier Eton Williams, president i International Students\\\' Union (ISU) på nasjonalt plan.

Det Williams reagerer på, er at utlendinger fra land utenfor EU-EØS-området må betale et gebyr på 1100 kroner for oppholds- og arbeidstillatelse. Den samme avgiften må de betale hver gang de begynner i ny jobb. Avgiften var tidligere på 800 kroner.

Vil ha unntak

I november sendte Studentparlamentet et brev til regjeringen og Stortinget hvor de ba om at internasjonale studenter skulle være unntatt for denne ordningen. Det skjedde ikke. Departementet valgte heller å øke gebyret med 300 kroner i januar i år.

Hindrer integreringen

Eton Williams peker på paradokset i at mens norske studenter får økt sin studiestøtte, blir de utenlandske studentene pålagt ekstra avgifter. Han understreker videre at studentene først og fremst kommer til Norge for å studere og ikke for å jobbe, og at de nettopp derfor bør slippe å betale et slikt gebyr.

Negativ utvikling

Williams får støtte fra andre studentpolitikere.

– Dette er en veldig negativ utvikling, og avgiften vil kunne være med på å hemme integreringen av internasjonale studenter, sier Robin Sande, internasjonalt ansvarlig i Studentparlamentet.

Francois Michaud, president i ISU i Oslo, er enig.

– Et slikt gebyr får utenlandske studenter til å føle at de ikke er en del av det norske samfunnet, mener han.

Til vurdering

Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil ikke kommentere saken utover at gebyret for oppholdstillatelse økte, samtidig som visumgebyret ble fjernet. Avgiften for oppholdstillatelse vil stå slik den er i dag, mens gebyret for arbeidstillatelse er til vurdering. I vurderingen vil også utenlandske studenters situasjon bli tatt opp.

– Det er greit å tjene litt ekstra penger. Og det er ikke noe gøy at nesten halve den første lønningen går med til å betale en avgift. Men enda verre er det jo for de som har mange småjobber, sier Sabina Sirbu fra Romania.

Hun tar hele bachelorgraden sin i medievitenskap i Norge. Ved siden av jobber hun i Verveavdelingen. Der tjener hun rundt 3500 kroner i måneden. Sirbu synes det er spesielt kjedelig at hun må betale gebyr selv om Romania nå er blitt medlem av EU.

– Men Romania har ikke fått somlet seg til å underskrive en avtale med Norge ennå, sier hun.

Powered by Labrador CMS