Vil fortsatt fjerne norskkurs

Kampen om selvfinansierte bachelorgradstudenters muligheter til å studere ved Universitetet i Oslo ruller videre

Publisert Sist oppdatert

Rett før jul skrev Universitas om et ønske fra studieadministrasjonen (STA) om å utestenge utenlandske selvfinansierte bachelorstudenter (SFB) som ikke kan norsk. SFB-studenter betaler studiene fra egen lomme, uten offentlig støtte fra verken Norge eller hjemland. De har til nå fått norskkurs gratis fra UiO. Nå ønsket STA å kutte dette kurset, og samtidig stenge UiO for SFB-studenter som ikke kan norsk fra før.

Etter en storm av motbør bestemte Universitetets studiekomité å sende det omstridte forslaget på høring.Denne høringen er nå gjennomført, og høringsuttalelsene delte seg i to: Fakultetene som ikke tar opp SFB-studenter stiller seg bak nedlegging av ordningen, mens fakultetene og instituttene som har SFB-opptak ikke ønsker nedlegging. Dermed kommer saken tilbake til studiekomiteen.

– Hvis studiekomiteen på torsdag vedtar at man skal avvikle SFB, så fjerner man limet mellom internasjonale studenter og norske studenter. Det er SFB-studentene som oftest integreres blant norske studenter, og de fungerer som et bindeledd, sier parlamentsleder Maria Veie Sandvik, som er en av tre studentrepresentanter i studiekomiteen.

Konflikt

– Det er ting vi kan gjøre for å opprettholde kontakten med de internasjonale studentene, for eksempel ved å være flinkere på informasjon, svarer studiedirektør Monica Bakken.

Hun mener at en fjerning av SFB ikke vil sette integrering i fare.

– Dette har utgangspunkt i et spørsmål om prioritering av hva som er det viktigste. Vi mener at det er helt andre grupper vi skal satse på, særlig de som er på andre ting som for eksempel bilaterale avtaler og ERASMUS, sier Bakken.

Frykter manglende integrering

President for UiOs internasjonale studentunion, Ricardo Duque, skriver i sin høringsuttalelse at ingen andre internasjonale studenter drar til Norge med mer gjennomtanke enn SFB-studentene, som tross alt finansierer norgesoppholdet fra egen lomme.

– Vi tror STA har økonomiske problemer, men hvis de har internasjonalisering som mål, så må de kutte i noe annet, sier Duque.

Nå ønsker han en krystallklar begrunnelse, som ikke er økonomisk begrunnet, fra STA før man eventuelt fjerner norskkursene til SFB-studenter.

Powered by Labrador CMS