Kjæledyrnekt i leiekontrakt
Mange leiekontrakter forbyr leietakere å ha kjæledyr, men husleieloven åpner for at leiere kan ha dyr hvis de har gode nok grunner. Kan utleier nekte dyrehold?
Interiørarkitektstudent Ada Rummelhoff (22) og kollektivet adopterte katten Toril for ett og et halvt år siden.
– Vi er heldige og har en utleier som ikke er så streng, vi får gjøre litt som vi vil.
Rummelhoff liker godt å kombinere livet som student og katteeier.
– Katten vår, Toril, er veldig sosial, så for henne er det nok fint å bo i studentkollektiv. Da er det nesten alltid noen hjemme som kan kose med henne, sier hun.
Dessverre for andre studenter som kunne ønske seg kjæledyr, er det ikke alle utleiere som tillater dette i utleieboligene sine. Ifølge husleieloven § 5-2 kan leier allikevel holde dyr om det ikke er til sjenanse for utleier og andre beboere, og det er gode grunner som taler for dyrehold.
Ingen regel uten unntak
Det er ikke noe fasitsvar for hva som er gode grunner for dyrehold, og det må foretas en konkret vurdering i hver enkelt sak, ifølge advokat Line Rytter i advokatfirmaet Teigstad.
– Dersom man for eksempel har behov for førerhund, vil det regnes som en god grunn til dyrehold. Men også andre forhold kan telle, som psykososiale grunner, sier hun.
Rytter forklarer at i vurderinger av slike saker må utleiers rett til å motsette seg dyrehold, og eventuelle ulemper for andre brukere av eiendommen, settes opp mot leietakers behov for dyr. Jo større behov for dyrehold, jo større må grunnen være for å kunne nekte.
Vår katt gjør ingen skader, hun ligger mest og sover
Ada Rummelhoff (22), interiørarkitekturstudent ved KHiO.
Yngve Gran Andresen, advokat i Leieboerforeningen, forteller at det de siste årene har vært en utvikling i hva som regnes som gode grunner for å tillate dyr:
– Det skulle mye til før, men det har myknet litt opp. Det er blant annet mer anerkjent at dyrehold kan hjelpe folk som sliter med psykisk sykdom. Om leietaker for eksempel kan dokumentere at å ha en hund hjelper dem, så er det mulig å argumentere for at det er en god nok grunn.
Rummelhoff ser helt klart fordeler med å ha kjæledyr:
– Det er mye selskap i en katt. Om man er ensom kan en katt være til god hjelp. Jeg tror også det er en vinn-vinn-situasjon. Det er mange katter som trenger å adopteres, så det kan være godt for helsa til både mennesket og katten!
Beskyttelse mot slitasje
Det er gode grunner til at utleier kan nekte leietakere å ha kjæledyr, ifølge Yngve Gran Andresen.
– Utleier skal kunne beskytte seg mot dyrehold hvis det er reell fare for skade på eiendommen. Det kan jo også være til sjenanse for naboer, hvis det er naboer som er allergiske for eksempel, sier han.
Rummelhoff er enig i at utleier skal kunne ha siste ordet.
– Er slitasje et reelt problem med katter?
– Vår katt gjør ingen skader, hun ligger mest og sover. Det er kanskje annerledes om man leier en møblert leilighet, hvis kjæledyret ødelegger utleiers møbler. Men i en leilighet som leies ut umøblert tror jeg ikke man får så mye ekstra slitasje av å ha en katt. Det kan også være fordeler med å ha kjæledyr for utleier, sier Rummelhoff og legger spøkefullt til:
– Gnagere kan gjøre skade på hus, men katter skremmer dem bort. Toril spiser masse mus, minst én om dagen!
Alvorlige konsekvenser
Selv om man selv mener man har gode grunner for å ha et kjæledyr, kan konsekvensene for kontraktsbrudd være alvorlige.
Ifølge advokat Line Rytter kan kontraktsbrudd føre til heving av leieavtale.
– Hvis det vedligger «vesentlig mislighold» fra leierens side vil utleieren kunne heve avtalen. Et slikt mislighold kan foreligge hvis leietaker fortsetter å opptre på en måte som er til alvorlig skade eller sjenanse for utleier, eiendommen, eller øvrige brukere av eiendommen, som dyrehold som er i strid med kontrakten.
Rytter presiserer at det i utgangspunktet er høy terskel for å si opp eller heve en leieavtale.
– Det er viktig å legge til at utleier da først må ha gitt leietaker en skriftlig advarsel, uten at forholdet har opphørt, før utleier har rett til å heve leieavtalen, sier hun.
Hvis utleier hever leieavtalen, bortfaller leier og utleiers gjensidige rettigheter og plikter.
– Ved heving av kontrakt kan leietaker bli erstatningsansvarlig for utleiers mulige leietap, eller andre tap hevingen fører til, avslutter Rytter.
Råd til dyrevennen
Hvis man skulle ønske å skaffe seg et kjæledyr som leietaker, har Yngve Gran Andresen et klart råd:
– Det beste er om man tar en samtale med utleier før man inngår kontrakt, mens man er på forhandlingsstadiet. Hvis man allerede har inngått kontrakten før man får ønsket om å anskaffe kjæledyr, så bør man tenke over om man har gode argumenter, råder han.
Utleier skal kunne beskytte seg mot dyrehold hvis det er reell fare for skade på eiendommen
Advokat Yngve Gran Andresen, Leieboerforeningen
Det er allikevel grunn til å håpe, mener Andresen:
– Det er nok mange utleiere som vil gå med på dyrehold om de blir overbevist om at forholdene ligger til rette for det. Særlig om de blir forsikret om at det ikke vil komme skade på eiendommen.
Katteeier Rummelhoff har følgende beskjed til studenter som ønsker å skaffe seg kjæledyr:
– En tommelfingerregel er at man ikke burde skaffe seg et dyr som lever i 19 år, før man er sikker på at man kan ta vare på det så lenge det lever. Katter blir også veldig knyttet til stedet de bor, og har ikke alltid godt av å flytte for mange ganger.
For studenter som er i usikre boligsituasjoner men allikevel ønsker seg kjæledyr, har hun et tips:
– Det er mulig å kombinere å være student med å være fosterhjem for dyrebeskyttelsen. Da har du bare katten i noen måneder, til man finner noen som kan adoptere den, sier hun og legger til:
– Jeg fostret noen katter i den forrige leiligheten min, og det gikk veldig fint!