Kvinner fosser frem

Kvinner er nå i ferd med å bli i klart flertall blant studentene på Norges universiteter og høgskoler.

Publisert Sist oppdatert

Antall mannlige studenter ved universiteter og høgskoler har holdt seg stabilt de siste tolv årene, men kvinnene fosser frem: Fra 1991 til 2003 representerte kvinner 80 prosent av veksten i antall nyrekrutterte studenter, viser en ny rapport fra forskningsinstituttet NIFU STEP.

– Dette kommer trolig av at det er et sterkere insitament for kvinner enn menn til å ta høyere utdanning. Kvinneyrkene er lavere lønnet enn mannsyrkene, dermed blir det mer attraktivt for kvinner å ta høyere utdanning for å få gode jobber og bedre betalt, sier forsker ved NIFU STEP Liv Støren. Ifølge henne er trenden den samme over hele Vest-Europa.

Jentebølge på jus

Mens det i 1991 var 31.062 mannlige og 34.007 kvinnelige studenter ved norske universiteter, var de tilsvarende tallene i 2003 31.636 og 39.478. Ved UiO er det spesielt jusstudiene som har fått høyere andel kvinner de siste tolv årene.

– Jus har hatt en spesielt stor økning kvinner. Dette uttrykker trenden vi ser: kvinner kommer sterkere inn på alle områder. Det eneste feltet kvinner enda ikke har berørt i særlig grad, er teknologiske fag, sier Støren.

Sosiologiprofessor Marianne Nordli Hansen tror jentenes inntog på jusstudiet kan skyldes at jenter har bedre karakterer enn gutter fra videregående. Dermed kommer de lettere inn på studier med høye opptakskrav, som jus. Hansen syn støttes i rapporten.

– Kvinner kvalifiserer seg i større grad ved hjelp av gode karakterer, og vinner kampen om de gode studieplassene, sier Hansen til Universitas.

Studenter blir eldre

Rapporten viser at 77 prosent av veksten blant de nye kvinnelige studentene utgjøres av kvinner som er 25 år eller eldre.

Ingrid Dåsnes, informasjonsrådgiver for Likestillings- og diskrimineringsombudet, tror en stor del av disse studentene er realkompetansestudenter.

– Det er blant annet mange kvinner i offentlig sektor som har realkompetanse, som nå har fått mulighet til å ta utdanning, sier Dåsnes.

Men selv om kvinnene nå tar over på de fleste hold, regjerer gutta fremdeles på ett område: Menn går for lengre utdanning enn kvinner. Andelen kvinner som fullfører høyere grads utdanning har økt, men andel menn har økt mer. Men Støren mener at også dette er i ferd med å endre seg.

– Menn sier i større grad enn kvinner at de tok sikte på høyere grad, men det ser ut som kvinnene oppjuster målene underveis. I og med at det har vært en stor vekst av kvinner også på langvarige universitetsstudier, vil vi se at det vil være flere kvinner enn menn som blir uteksaminert med høyere grad, sier Støren.

– Positivt

Utdannings- og studieansvarlig i Studentparlamentet, Kristian Meisingset, mener det er positivt at eldre kvinner nå entrer universitetene.

– På den måten får vi større forskjeller i studentmassen, og det er positivt, sier Meisingset.

Rektor ved UiO, Geir Ellingsrud, mener også at kvinnenes inntog er bra, så lenge pendelen ikke tipper over slik at kvinner blir i stort flertall.

– Dette er bra sett med kvinneøyne, men jeg ville gjerne ønsket at mitt eget kjønn studerte litt mer, sier UiO-rektor Geir Ellingsrud, og legger til:

– Kommer kvinner på samme nivå som menn, så er det bra, men hvis mennene forsvinner, så er det et problem, igjen.

Powered by Labrador CMS