Aksjonerte mot «uetisk» klesindustri: – Det foregår en storstilt grønnvasking

På Black Friday aksjonerte Extinction Rebellion mot fast fashion, uetisk produksjon og grønnvasking av klesindustrien. Nå stiller aktivistene klare krav.

Publisert Sist oppdatert

Fast Fashion

  • «Fast Fashion» er et begrep som brukes for å beskrive en bedriftsmodell som baserer seg på å kopiere catwalk-trender, high fashion-designere, og masseprodusere trendene ved lave kostnader.

– Det er uetisk å ha kampanjer som Black Friday, og oppmuntre forbrukere til å kjøpe masse nye klær når klesproduksjonen har såpass store konsekvenser for klima og miljø. Vi vil presse klesindustrien til å være mer ærlige om hvordan klær blir produsert, sier Extinction Rebellion-aktivist Cornelia Reichmann (21).

Under Black Friday aksjonerte XR for første gang i Norge mot den grønnvaskingen og utnyttelsen av tekstilarbeidere de mener klesindustrien driver med.

– Dagen i dag er noe som en ofte ikke tenker over. Med denne aksjonen ønsker vi å sende et tydelig signal til folk og store motegiganter om at fast fashion ikke er greit. Man må begynne å lage klær av kvalitet og ikke demonstrativt lage dårlige klær for å tjene penger. Veldig billig klær og tekstiler går det på bekostning av andres levevilkår, sier Jonas Kittelsen (23), som i vår ble ferdig med en bachelor i internasjonale studier.

Fra kl. 14:30 aksjonerte 26 XR-aktivister utenfor klesbutikken Monki i Karl Johans gate, holdt appeller, hadde diktopplesing, sang og ropte slagord. Tre av aktivistene limte hånden sin fast til Monkis butikkvinduer innenfra.

På kroppen bar de plakater med XRs tre krav: klesindustrien må fortelle sannheten om konsekvensene av klimagassutslippene fra produksjon av klær, lokal forurensing ved produksjon av klær, utnyttelsen av tekstilarbeiderne og ta ansvar for produksjonsmetodene sine.

Vektere ble tilkalt til stedet, og kl 15:08 dukket politiet opp.

Etterlyser ærlighet: Jonas Kittelsen ønsker at klesgigantene er ærlige om produksjonsmåtene sine.

Mener sannheten må frem

Reichmann har selv vært lærling i tekstilindustrien.

– Jeg har jobbet som tekstilarbeider i Norge, så jeg vet at det er en jobb som krever veldig mye kunnskap. Jeg synes det er veldig trist at de aller fleste tekstilarbeidere i verden verken får god lønn eller har gode arbeidsforhold.

XR-aktivistene etterspør en mer transparent klesindustri.

– Det burde være sånn at man kan gå inn på nettsiden til et hvilket som helst klesmerke, og lese om hva slags lønn arbeiderne har fått, hva slags materialer de har blitt laget med, og om de forurenser lokal natur. Da kan forbrukere ta egne valg om hvilke bedrifter de vil støtte med pengene sine, sier Reichmann.

Demonstrasjonen er rettet mot hele industrien, og ikke bare Monki.

– Det er på en måte en tilfeldig valgt butikk, så det er ikke noe spesifikt mot Monki. Samtidig er Monki, H&M og Zara eid av de samme personene. Vi demonstrere mot hele industrien, presiserer Reichmann.

Protesterer: Cornelia Reichmann mener at man ikke skal kunne selge klær i Norge uten å fortelle hvordan de blir produsert.

Skuta må snu

Klær og tekstiler utgjør en vesentlig andel av belastningen på jordens miljø og klima. I vår publiserte FN-organet UNCTAD en rapport om temaet, som slår fast at et hovedproblem er den eksplosive veksten i mengden klær, som bunner i en internasjonal fri flyt med svært lite regulering. Klesindustrien står for 8 prosent av verdens totale utslipp. Den samme rapporten viser også at gjennomsnittseuropeerens utslipp knyttet til klesindustrien kan regnes til i overkant av 1300 tonn co2 årlig.

Ingun Grimstad Klepp, seniorforsker hos Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met mener at Extinction Rebellion sine krav til klesindustrien er gode. Hun mener vi må gjøre noe med dagens klesindustri.

– Dette en en industri med stor klima- og miljøbelastning. Vi må gjøre noe med alt. De endringer som må til krever innsats på bred front. Ikke bare verstingene, men alle. Det at vi har økt ressursforbruket radikalt, uten at verdens befolkning har blitt bedre kledd, tilsier at denne industrien har full fart i feil retning.

Les også: Møt studentene som dropper ut for klimakamp

– Storstilt grønnvasking

Klepp mener at det er viktig at myndigheter kommer på banen og lager spilleregler. Videre at man i utvikling av disse reglene at hensynet til miljø og forbrukere må tillegges mye større vekt enn industriens egne ønsker.

Hun mener at at klesindustrien driver med grønnvasking i form av misledende markedsføring, hvor produkter blir fremstilt som mer miljøvennlig enn de faktisk er.

– Det foregår en storstilt grønnvasking, mens industrien fortsetter å spy ut klær ingen trenger. Dette er en kamp mellom gigantisk masseproduksjon og et mangfold av produsenter fra småbønder og håndverkere over hele verden. Vi må bevare mangfold og lokal tilhørighet og sikre god ressursutnyttelse og gode klær, samtidig som overproduksjonen stoppes.

Klepp mener at salg og ekstra billige klær er en måte å «spa ut» varer på. Hun mener samtidig at det også er en måte folk med dårligere råd kan skaffe seg det de ønsker seg.

– Et mer oversiktlig klesmarked har mer stabile priser og mer sammenheng mellom pris og kvalitet. For å få til det må klærne merkes bedre slik at forbrukere har tilgang til kunnskap om klærnes kvalitet. I dag er dette helt opp til produsentene og forteller om dette, og de er så vant til å lyve om produksjonsforhold at de ikke engang er oppmerksom på det selv, mener Klepp.

Les også: Dette kan du forvente av vårsemesteret

Unngikk arrestasjon

Politiets innsatsleder Lars Korstveit fortalte Universitas at butikksjefen ønsket at de fastlimte aktivistene inne i butikken skulle bli fjernet fra stedet.

Kaja Mainardi (40) var en av de tre XR aktivistene som limte seg fast til butikkvinduene. Hun forteller at de fikk et pålegg fra politiet om å flytte seg kl 16:00. De fortalte politiet at de ville stå til 17:30. De var forberedt på å bli arrestert, likevel valgte de å flytte seg. 15:40 begynte Monkis sikkerhetssjef å henge opp gråpapir over butikkvinduene, så aktivistene ikke lenger synes fra utsiden.

— Vi vil jo at folk skal se det utenifra, så vi får oppmerksomhet rundt saken. Når det ikke lenger var tilfellet, kunne vi like gjerne avslutte sivil ulydighetsaksjonen og flytte oss. Vi hadde ellers blitt, og latt oss arrestere, sier Mainardi.

Arrestasjonsvillig: Kaja Mainardi er villig til å bli arrestert for å sette fokus på uetisk klesproduksjon.

Extinction Rebellion sitt mål er å skape mest mulig oppmerksomhet rundt sakene og aksjonene sine.

— Vi ønsker at folk skal vite hva fast fashion gjør for klimaet og menneskerettigheter og arbeiderne deres. Derfor er vi villige til å la oss arrestere for at pressen skal skrive mest mulig om det. Det er større sjanse når man blir båret ut av en butikk eller blir arrestert. Så når det ikke er mulig, så gjør vi ikke det.

Politiets innsatsleder Lars Korstveit bekrefter til Universitas at sivil ulydighetsaksjonen ikke fikk noen ytterligere konsekvenser.

— Det løste seg veldig fredelig og fin som det ofte gjør. Aktivisten etterkom pålegget, og da er saken løst for vår del. Da har de etterkommet det pålegget de, vi har notert personalia. Det blir ikke noe mer etterspill per nå.

XR aktivist Erlend Wahl (35) studerer utviklingsstudier ved OsloMet. Han synes demonstrasjonen deres var vellykket.

— Det var god stemning og alle parter oppførte seg bra. Jeg synes at det var en del folk som ble interessert og som kom å spurte og lurte på mer om saken.

Wahl synes at Monkis metode for å unngå oppstyr slo feil.

— For oss var det en kjempebra metode, for det fikk veldig mye oppmerksomhet. Når sikkerhetssjefen klatra opp og satt på gråpapir, var det veldig mange som stoppet opp. Vi takker for støtten fra Monki, sier Wahl.

Universitas har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Monki, men dette har ikke lyktes.

Les også: 3 av 5 føler seg mer ensomme etter pandemien

Powered by Labrador CMS