Krever svar – for siste gang

Kunnskapsdepartementet er fortsatt ikke fornøyd med Atlantis medisinske høgskoles svar om eierens millionutbytte. Nå får de en siste sjanse til å bevise at utbyttet er lovlig.

Publisert Sist oppdatert

Kunnskapsdepartementet (KD) har ved en rekke anledninger sendt brev til Atlantis medisinske høgskole AS (AMH) og bedt om en redegjørelse for millionbeløp utbetalt til skolens eneste aksjonær.

På tross av gjentatte muligheter, mangler fortsatt KD dokumentasjon som viser at utbyttet har blitt tatt ut innenfor lovens rammer. 9. januar hadde departementet et møte med høyskolens ledelse for å diskutere dette. I et brev datert 20. januar, som sammenfatter møtet, gir KD skolen en siste frist til 1. februar om å fremlegge dokumentasjonen.

Må komme studentene til gode

I universitets- og høgskolelovens paragraf 7-1 står det at penger studenter betaler til private høyskoler, skal «komme studentene til gode».

– Loven er etter vår vurdering klar. Høyskolen må dokumentere at driftsutgiftene er like store, eller større, enn beløpet de får inn gjennom skolepenger, sa avdelingsdirektør Lars Vasbotten i KD til Universitas i august i fjor.

Da hadde Atlantis allerede fått tre forsøk på å bevise lovligheten av utbyttet. Heller ikke ved fjerde anledning fikk departementet informasjonen de etterspurte.

Overrasket

– Hvorfor får skolen så mange sjanser til å frembringe dokumentasjon, som bør være lett tilgjengelig?

«Vi var overrasket over at vi ikke har fått det som vi mener bør være enkelt å dokumentere»

Lars Vasbotten, avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementet

– Det var vårt perspektiv i møtet. Vi var overrasket over at vi ikke har fått det som vi mener bør være enkelt å dokumentere, sier avdelingsdirektør Vasbotten.

Dersom skolen ikke kommer med dokumentasjonen KD etterspør, vil departementet ta kontakt med Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT).

– Hvis ikke høyskolen vil bidra til sakens opplysning slik vi har anmodet om, har vi heller ikke grunnlag for å vurdere lovligheten av utbyttet. Vi ser da ingen annen utvei enn å ta kontakt med NOKUT, sier Vasbotten.

– Kan dere gå aktivt inn selv?

– Nei, det har vært en utfordring i saken. Departementets sanksjonsmuligheter er uklare i tilfeller der vi ikke gir statstilskudd. Derfor er det satt ned en ekspertgruppe som skal komme med forslag til endringer innen utgangen av 2014, sier Vasbotten.

– Hvorfor har ikke departementet sagt at nok er nok tidligere?

– Dette har vært en komplisert sak, og det har vært en relativt omfattende korrespondanse. Høyskolen har tidligere sagt at de ønsker å bidra med informasjon, og vi har derfor avventet dette. Når vi til tross for gjentatte anmodninger ikke har mottatt dette, og saken har versert såpass lenge, har departementet vurdert det lite hensiktsmessig å fortsette en dialog som ikke bringer saken videre, sier han.

– Konkurranse?sensitiv informasjon

Høyskoledirektør Tomm-Espen Strøm sier Atlantis skal fremlegge en oversikt som viser at egenbetalingen har kommet studentene til gode.

– Hvorfor har dere ikke gitt informasjonen KD ønsker tidligere?

– Vi har ikke hatt et ønske om å dokumentere det. En slik oversikt vil inneholde konkurransesensitiv dokumentasjon. Vi har hatt et møte med KD om hvordan vi kan legge frem dette på en hensiktsmessig måte. Vi har etterlyst hjemmel for dette kravet, og vi mener KD ikke har en hjemmel som gir krav på slik informasjon.

– KD er veldig tydelige på at de har krav på informasjonen?

– Vi har en ulik oppfatning om det. Det er ikke uten grunn at KD har nedsatt en ekspertgruppe for å se på dette regelverket.

– Vasbotten understreker at 1. februar er siste frist før KD tar saken videre til NOKUT, hva tenker du om det?

– Jeg antar at informasjonen de får vil være tilstrekkelig for at de slår seg til ro. I motsatt fall må de gjerne sende informasjonen til NOKUT, med anmodning om at de fører tilsyn. NOKUT er et faglig organ som har godkjent oss mens denne saken har pågått. De har også vært kjent med denne saken. Så jeg synes det er rart om de vil føre et nytt tilsyn på bakgrunn av dette.

Powered by Labrador CMS