UHELDIG: Sosiologistudent Kjetil Helgeland får ikke godkjent fagene fra utviklingsstudier som 40-gruppe i sosiologibachelor.

– Byråkratisk regelrytteri

Overgangsstudent Kjetil Helgeland får ikke godkjent sin 40-gruppe i en sosiologibachelor fordi den kommer fra et tverrfaglig studium.

Publisert Sist oppdatert

40-gruppene

  • 40-gruppene ble innført med kvalitetsreformen, og er en fordypning på 40 studiepoeng innenfor ett emne.
  • SV-fakultetet godkjenner 40-grupper i alt fra pedagogikk til matematikk - men ikke fra tverrfaglige programmer.
  • UiO er det eneste Universitetet som praktiserer obligatoriske 40-grupper.

Sosiologistudenten Kjetil Helgeland søkte om å få godkjent fag fra utviklingsstudier som en 40-gruppe i bachelor i sosiologi. Bakgrunnen var at Helgeland hadde vært student på utviklingsstudier, med sosiologi grunnfag, før han bestemte seg for å likevel fullføre bachelorgraden i sosiologi.

I startfasen eksisterte det få retningslinjer for 40-gruppene som ble innført med kvalitetsreformen. Helgeland fikk beskjed om å sende inn en formell søknad.

Men mens søknaden til Helgeland ble behandlet, bestemte fakultetet seg for at 40-grupper ikke skulle kunne sammensettes fra tverrfaglige studier. Derfor ble søknaden avvist, til tross for at studiekonsulenten på utviklingsstudier mente de faglige argumentene holdt mål.

– Må vise skjønn

– At jeg på bakgrunn av en helt ny regel ikke får godkjent mine fag er merkelig, mener Helgeland.

Hovedbegrunnelsen mot Helgeland var derimot at fakultetet ikke hadde godkjent hans fagsammensetning på forhånd, og at de derfor var redde for at de da ville måtte godkjenne søknader fra andre studenter i lignende situasjon. Helgeland er helt uenig:

Her handler det om å vise skjønn i forhold til noen få som har havnet i en uheldig situasjon Sosiologistudenten Kjetil Helgeland

– Her handler det om å vise skjønn i forhold til noen få som har havnet i en uheldig situasjon. At dette vil skape en presedens som vil bli vanskelig for fakultetet er i beste fall urimelig, mener Helgeland.

Løsningen for Helgeland ble å bruke et halvt år på 40 studiepoeng i idéhistorie, med 40.000 kroner fra Lånekassa. I tillegg kommer Universitetets beregnede undervisningskostnader på 7000 kroner.

Uenige

Leder i programutvalget på sosiologi, Henrik Foss, støtter Helgeland i at dette er for firkanta:

– Det er riktig at det bør eksistere faste rammer for 40-grupper, men her må det være mulig å vise litt fleksibilitet, sier Foss.

Foss mener Universitetet i overgangsperioden må ta hensyn til raske omveltninger for studentene, og anser Helgelands fagsammensetning som god og at tverrfaglige programmer bør kunne være utgangspunkt for 40-grupper.

– Jeg ser ingen grunn til at Helgelands 40-gruppe ikke er godt nok satt sammen. – Hvorfor skal ikke 40-grupper komme fra tverrfaglige studier? spør Foss.

Universitetet i Oslo er det eneste universitetet med obligatorisk 40-gruppe i bachelorgraden – så Helgelands emner hadde blitt godkjent ved alle andre universiteter i Norge.

Seniorkonsulent Gunnar Storebø ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB) synes også UiO er firkanta i sin behandling av Helgeland:

– Vi har en annen praksis enn UiO. Har du 90 studiepoeng sosiologi med 30 studiepoeng fordypning – som Helgeland har – godtar vi dette hos oss, sier seniorkonsulenten.

Storebø påpeker at smidighet og fleksibilitet er viktige temaer for UiB i forbindelse med kvalitetsreformen, særlig ovenfor studenter som havner i en vanskelig situasjon.

– Ikke eneste

Avdelingsleder i studieseksjon ved SV-fakultetet, Kristin Fossum Stene, deler ikke Foss oppfatning av saken.

– Dette er ikke et enkeltstående tilfelle. Vi får mange søknader fra studenter som ønsker å sette sammen sine egne 40-grupper, sier Fossum Stene, og legger til at avgjørelsen i saken er støttet av den sentrale klagenemnda.

Powered by Labrador CMS