Skummelt: Mille Wang begynte nylig på Lektorprogrammet i nordisk ved UiO. Hun syns det er skummelt å skulle tre inn i læreryrket nå.

Lærerstudentene ble avlyst:

– Verste som kunne skje

Lærerstreiken endte i tvungen lønnsnemnd. For lektorstudentene er streiken et vendepunkt for hvordan de ser på fremtiden som lærer.

Publisert

Lærerstreiken

  • 20. juni 2022 ble de første 40 lærerne tatt ut i streik i Bergen etter at Utdanningsforbundet ikke godtok årets lønnsoppgjør.

  • Etter sommerferien ble streiken trappet opp, og det var omtrent 8450 lærere som streiker over hele landet før streiken ble avsluttet.

  • Osloskolen ble ikke tatt ut i streik, da alle partene i meklingen i Oslo ble enige i meklingsresultatet.

  • Tirsdag 27. september ble streiken avsluttet med tvungen lønnsnemnd. Begrunnelsen var hensyn til elevers læring og psykiske helse.

  • Tvungen lønnsnemnd vil si at myndighetene avbryter streiken, ofte på grunn av hensynet til vern av liv, helse og personlig sikkerhet.

  • UiOs midlertidige løsning for de 16 studentene som har mistet sin praksisplass grunnet streiken, er en intern praksis på campus.

Tirsdag ble norgeshistoriens lengste lærerstreik avsluttet med tvungen lønnsnemnd (se faktaboks). I over tre måneder har flere tusen lærere streiket over hele landet for bedre lønn og flere utdannede lærere i skolen.

Lærerorganisasjonene Utdanningsforbundet, Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund brøt forhandlingene med KS (kommunesektorens organisasjon) flere ganger, og til slutt trådte arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen inn. Begrunnelsen var blant annet hensyn til barn og unges psykiske helse. Dette ble meddelt på en pressekonferanse med alle partene i streiken tirsdag kveld.

– Dette er en mørk dag. Skolen tapte og KS vant, sa forhandlingsleder for lærere og

leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal på pressekonferansen.

–Streiken er stoppet, men konflikten er forsterket.

Forrige uke skrev VG at flere lærerstudenter i Bergen mister praksisperioden sin på grunn av streiken, og de risikerer da å måtte ta et ekstra studieår. Ved Universitetet i Oslo er det kun 14 elever som har fått praksisperioden sin direkte påvirket av streiken, opplyser faglig leder for Lektorprogrammet, Jonas Bakken, til Universitas.

På Helga Engs hus på Blindern kryr det av vordende lærere som står på kanten av et langt arbeidsliv i skoleverket. Flere av dem ser bekymret på fremtiden og føler at streiken gjør det vanskeligere å se for seg et liv i læreryrket.

– Skummelt og kjipt

Mille Wang går førsteåret på lektorprogrammet i nordisk og religion ved Universitetet i Oslo.

Hun støttet lærerne, men synes nå det er litt skremmende å tenke på at hun skal gå inn i læreryrket selv.

– Det føles skummelt og kjipt. Man sier jo at man ikke blir lærer for lønna, men jeg håpet jo likevel at lærerne skulle vinne streiken. Wang synes det er problematisk at lærerne er nødt til å ta på seg så mange ulike roller i arbeidshverdagen, som er en del av hovedgrunnene til at lærerorganisasjonene gikk ut i streik.

– I tillegg til å være lærere, må de være miljøterapeuter, barneoppdragere og psykologer. Ifølge Utdanningsforbundet er det 40 000 lærere med lærerutdanning som ikke jobber i skolen, og én av fem av dem som jobber i skolen har ikke lærerutdanning. Det overrasker Wang.

– Jeg synes det er ganske sjokkerende tall. Det virker som man tenker at så lenge noen jobber i skolen så er man fornøyd, uansett om det er noen med utdanning eller ikke.

Konsekvenser for fler: For lektorstudentene Elisabeth Hoksmo Olsen og Sondre Klungland var tvungen lønnsnemnd det verste som kunne skje. De tror det vil ha store konsekvenser for mange.

Frykter utbrenthet

Lektorstudentene Sondre Klungland og Elisabeth Hoksmo Olsen var også tilhengere av lærerstreiken. – Jeg synes kravene til lærerorganisasjonene er rimelige og rettferdige, sier Olsen. – Det er trist at streiken gikk utover elevene, men i et langsiktig perspektiv går det mer utover elevene om ikke lærerne blir tatt på alvor, legger Klungland til.

Man sier jo at man ikke blir lærer for lønna, men jeg håper jo likevel at lærerne vinner streiken.

Mille Wang, lektorstudent ved UiO

Både Olsen og Klungland var redde for at streiken vil ende med tvungen lønnsnemd, og det har nå skjedd. – Det er det verste som kan skje. Nå er det nok mange som føler på en håpløshet, for problemene som eksisterer nå vil jo bare følge med oss videre og bli større etterhvert.

Olsen mener at det er bekymringsfullt at offentlige ansatte ikke har en streikerett. – Når det tys til tvungen lønnsnemnd viser jo det at lærere ikke har en reell mulighet til å påvirke arbeidshverdagen sin, sier hun.At regjeringen bruker psykisk helse som begrunnelse for å avbryte streiken synes Olsen er synd.

– Det er ikke nok fokus på psykisk helse i skolen. Psykisk helse bør være en

prioritet ellers, ikke bare når det skal brukes til å stanse en streik.

Hun gleder seg til å bli lærer, men synes det er vanskelig å se for seg hvordan hverdagen kommer til å bli. – Jeg er litt redd for at jeg ikke kommer til å orke det på sikt. Jeg kjenner på en frykt for å bli utbrent på grunn av alle arbeidsoppgavene, sier Olsen.

Powered by Labrador CMS