SETTER NED RENTA: Lånekassen ved informasjonssjef Astrid Mjærum. (Arkivfoto: Brian Olguin)

Lånekassen setter ned renta

Lånekassen setter ned renta med 0,9 prosent fra 1. april.

Publisert Sist oppdatert

Det betyr at den nye rentesatsen for de med flytende rente blir på 5,9 prosent om tre måneder, mot dagens nivå på 6,8 prosent. Lånekassen har de siste månedene fått kritikk fra flere hold da de bestemte seg for å sette opp renta fra 1. januar mens Norges Bank og de private bankene har satt renta ned. Nå kan imidlertid forhenværende studenter se frem til å betale mindre i renter på studielånet sitt utover våren.

– Renta i Lånekassen har et etterslep sammenliknet med markedsrenta. Studielånsrenta går opp senere enn bankene, og ned senere enn bankene. Ingen taper på det, sier informasjonssjef i Lånekassen, Astrid Mjærum.

Grunnen til at Lånekassen har et etterslep er at de etter regler fastsatt av Kunnskapsdepartementet følger den gjennomsnittlige renta for såkalte kortsiktige statspapirer i en periode på tre måneder, i dette tilfellet mellom oktober og desember i fjor. Dette gjør at Lånekassen også følger markedsrenten, men at de har et etterslep på mellom tre og seks måneder i rentefastsettelsen.

Mjærum legger til at de som sliter med å betale ned studielånet kan henvende seg til Lånekassen for å finne en løsning på problemet.

– Lånekassen har gode ordninger for de som har problemer med å betale. Tilbakebetalerne våre kan utsette betalingen, og vi kan slette renter for de som er i en vanskelig økonomisk situasjon på grunn av for eksempel sykdom, arbeidsledighet eller omsorg for barn og fødsel, sier Mjærum.

Powered by Labrador CMS