NED PÅ KORT SIKT, OPP PÅ LANG SIKT: Slik forventer Lånekassen og informasjonssjef Astrid Mjærum at renta vil utvikle seg fremover.

Lånekassen setter renta både opp og ned

Forventer renteoppgang på sikt.

Publisert Sist oppdatert

3,4 prosent lyder den nye fastrentesatsen med bindingstid på tre år i Lånekassen. Det ble klart etter at de nye fastrentesatsene som blir gjeldende fra 1. juli ble offentliggjort i dag, onsdag. 3,4 prosent er den laveste fastrentesatsen til Lånekassen noensinne. Den forrige bunnoteringen ble satt 1. april da renta ble satt ned fra 4,6 til 3,5 prosent.

Likevel setter Lånekassen også opp fastrenta med binding på fem og ti år, fra henholdsvis 4,0 og 4,7 til 4,2 og 5,0 prosent.

Informasjonssjef i Lånekassen, Astrid Mjærum, sier oppgangene kan skyldes at markedet forventer renteøkninger fremover.

– Renten går ytterligere ned for 3 års bindingstid, mens den går litt opp for både 5 og 10 års bindingstid. Det ser med andre ord ut til at markedet forventer en renteoppgang på litt lengre sikt, sier hun i en pressemelding.

Hun anbefaler imidlertid de som vurderer å binde renten å ha litt is i magen og se an hvordan renta utvikler seg utover sommeren.

– For de som vurderer å binde renten, kan det være lurt å vente til etter 1. juli med å bestemme seg. Da blir den flytende renten for fjerde kvartal 2009 endelig fastsatt, og grunnlaget for valget er bedre. Den flytende renten fra 1. juli blir på 3,6 prosent, men ser ut til å synke ned mot 3,0 fra 1. oktober, dersom dagens rente holder seg ut juni.

Hun understreker imidlertid at dette er en usikker prognose fordi det gjenstår en måned av observasjonsperioden.

Powered by Labrador CMS