LØNNA OPP: Det går mot rikere tider ved Juridisk fakultet i Oslo.

Kjempelønnshopp på juss

Det juridiske fakultet i Oslo øker professorlønnen med i gjennomsnitt 154.500 kroner. Nå frykter landets øvrige jussfakulteter for rekrutteringen.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha tjent langt mindre enn sine kolleger ved de juridiske fakultetene i Bergen og Tromsø, gjør nå jusprofessorene ved Universitetet i Oslo et byks på lønnstabellen: Mens dagens professorlønn i gjennomsnitt ligger på lønnstrinn 76, skal snittet fra nå øke til 84. Et snitt på lønnstrinn 84 tilsvarer 744.800 kroner i året, som er 154.500 kroner mer enn lønnstrinn 76, som tilsvarer 590.300 kroner.

Dekan John T. Johnsen ved Juridisk fakultet i Oslo er meget fornøyd med lønnsøkningen.

– Fakultetets målsetning er nådd. Det er viktig å vise unge forskere at de vil komme lønnsmessig brukbart ut om de velger å bli ved fakultetet, sier Johnsen.

Han mener at det også vil virke stimulerende innad på fakultetet.

– Lønnen for lav

Fakultetets målsetning har vært å få lønnen opp på nivå med lagdommerne, hvilket de nå har lykkes med. Lønnsøkningen vil koste cirka 3 millioner kroner, inkludert det ordinære lønnsoppgjøret.

Johnsen tror de andre juridiske fakultetene vil reagere positivt på lønnshoppet.

– Det er et nasjonalt problem at lønnsnivået for professorene er for lavt, og de kan benytte lønnsøkningen i Oslo til å argumentere for en heving av egne lønninger, sier han.

Vurderer å øke

Fakultetsdirektør Eivind Buanes ved Juridisk fakultet i Bergen ser for seg et lønnshopp også der.

– Lønnsøkningen i Oslo kan lede til rekrutteringsproblemer, sier han om at Oslo nå fyker forbi Bergen på lønnstabellen.

I Tromsø, som fremdeles er lønnslederen, med professorlønninger på lønnstrinn 85/86, utelukker ikke at de kan bli nødt til å gå inn for å heve lønningene ytterligere.

– Vi har hatt et slikt lønnsnivå allerede, noe som blant annet skyldes geografi. Det er viktig å rekruttere, og vi må nok se på lønnsnivået etter dette, sier prodekan Tore Henriksen ved Juridisk fakultet i Tromsø.

Han legger til at universitetsledelsen i nord har oppfattet problemstillingen og vært svært imøtekommende.

Lønnshoppet på Juridisk fakultet finansieres ved hjelp av økte overføringer fra Universitetet i Oslo sentralt.

Powered by Labrador CMS