FLINK: Guro Hauge kaster søpla der den skal kastes, og belønnes av Tørres Torsrud i Teknisk avdeling.

Kaffe for søppel

Teknisk avdeling deler ut kaffekort til studenter som er flinke til å bruke søppelbøtta.

Publisert Sist oppdatert

En dag satt driftstekniker i parkavdelingen ved Universitetet i Oslo, Tørres Torsrud, og tenkte: «Hva kan jeg gjøre for at folk skal bli bedre til å bruke søppelbøttene på Universitetet?»

Det tok ikke lang tid før han fikk en idé. «Hva om vi belønner de som bruker søppelbøttene med gavekort på kaffe?»

Kan bli fast

– Det var ikke noe problem å få tillatelse fra Studentkafeene til å lage gavekort som vi kunne gi ut. I første omgang har vi laget 40 gavekort; 20 til å dele ut i mai, og 20 til å dele ut i juni, forteller Torsrud.

Ordningen varer ut semesteret, og kanskje er den kommet for å bli. Torsrud vil imidlertid ikke ut med når og hvor han deler ut gavekortene.

– Jeg tror vi får best effekt når folk får gavekortene uventet, sier han.

Universitas ble med da han skulle gi ut et par av gavekortene i forrige uke. I trappa og langs veggen ved HF sitter det fullt av folk og nyter sola.

– Han der kommer sikkert til å kaste røyken i askebegeret, sier Tørres, og peker mot en fyr som står utenfor Sophus Bugges hus.

Vi venter litt.

– Der kasta han sneipen i askebegeret, sier Tørres, og løper mot mannen.

Litt forfjamset mottar Lars Knudsen gavekortet, mens Tørres gir ham et velfortjent klapp på skulderen.

Stort problem

– At folk kaster søppel andre steder enn i søppelkassene er et problem for oss i parkavdelingen, og problemet med sneiper er spesielt stort. De er det ofte vanskelig å få opp fordi de setter seg ned imellom brusteinssprekker. I tillegg må sneipeplukkingen helst gjøres på morgenen når det ikke er så mange folk på Universitetet, forklarer Tørres.

Han anslår at parkavdelingen plukker opp noen hundretalls sneiper hver dag.

Vi stiller oss opp utenfor Universitetsbiblioteket og venter på at noen skal bruke en av søppelkassene som står ved inngangen. Etter et halvt minutt kommer en jente og hiver noe i søppelkassa. Tørres går bort til henne med gavekortet.

– Eh, takk, sier jenta.

Etter noen korte forklaringer fra Torsrud forstår Guro Hauge litt mer.

– Dette var jo et bra initiativ. Men det er litt trist om man trenger sånne tiltak for at folk skal begynne å bry seg om miljøet.

Powered by Labrador CMS