
Nå skal studentkortene sjekkes
I løpet av januar vil studentkafeene ved Universitetet i Oslo ha på plass et elektronisk kortsystem som forsikrer at studentrabatt ikke gis uten gyldig bevis.
– Vi jobber for studentene, de er vår primære målgruppe. Derfor skal vi innføre dette systemet, for å sikre at fordelene går til de rette brukerne, sier leder for studentkafeene Alain Clerambault.
Kortere køer
Siden nyttår har Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) skjerpet kontrollen av studentkort ved kassaapparatene i kantinene. Det systemet skal sikre at ingen lenger får rabatt på dagens middag uten å sveipe studentkortet i kassen.
– Når man nå sveiper kortet gjennom kortleseren, vil man få en automatisk registrering av studentrabatt, og dermed vil køen bevege seg mye raskere, sier Clerambault.
Universitetet i Oslo (UiO) er først ut som bruker av systemet, og Clerambaut er trygg på at det nye systemet kan settes opp uten komplikasjoner.
– Vi har jobbet med dette i rundt åtte måneder, og er snart klare for å gjennomføre en pilottest. Hvis alt går som planlagt vil systemet være oppe i løpet av en ukes tid, sier han.
Alene om systemet
Antall kortlesere vil ligge på rundt 50 fordelt på UiOs kantiner, og vil totalt koste rundt 150.000 kroner. Foreløpig vil UiO være alene om systemet, og en utvidelse til høyskolene vil bli bestemt ved en senere anledning.
Velferdstinget ved leder Mari Berdal Djupvik, stiller seg positive til tiltaket og mener det kommer til å bli enklere å følge opp SiOs pålegg.
– Dette blir gjort i henhold til EØS-direktivet som sier at man skal skille ut moms så det blir lettere å følge hvor pengene går. Studentene er de eneste med momsfradrag, derfor skal tilbudet om billige middager eksistere for de alene, sier Djupvik.
– En ren nødvendighet
Leder for studentparlamentet, Mari Helen Varøy stiller seg derimot ikke like positiv, men sier dette er en ren nødvendighet.
– Så lenge man er lovpålagt, har man ikke noe valg. Jeg ser ikke nødvendigvis på dette som en veldig positiv ting, men det er viktig at vi får en løsning som fungerer så effektivt som mulig, sier Varøy.