Studenter donerte i fjor 10,5 millioner til hjelpefond via semesteravgiften

Har du hørt om Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond og SAIH-tierne? Du har mest sannsynlig donert penger til dem.

Publisert Sist oppdatert

Uthevet sitat. Skal aller helst være kort!

Hvem sa det?

Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond.

  • SAIH står for Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond. Et hjelpefond som jobber for forbedring av studenters rettigheter i hele verden.
  • Noen skoler gir mindre beløp enn andre og kan variere fra ti kroner til 40 kroner.
  • 92 prosent av all innsamling går til SAIHs arbeid og 8 prosent til administrasjon
  • I 2015 samlet SAIH til sammen over 45 millioner kroner. 24 prosent kommer fra norske studenter alene.

Fem på plassen

I fjor ga studenter fra hele landet over 10,5 millioner kroner til Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) gjennom den såkalte «SAIH-tiere». SAIH-tieren består av førti kroner som studentene frivillig kan donere samtidig som de betaler semesteravgiften.

Mange studenter ønsker å donere pengene og bare Høgskolen i Oslo og Akershus-studentene ga alene over én million kroner i 2015.

UiO med størst innsamling

Blant læringstetene i Oslo donere studenter ved Handelshøyskolen BI, Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Universitetet i Oslo (UiO) penger til SAIH.

Av disse lærestedene er det ikke overraskende UiO som donerte mest, noe som er grunnet antall studenter. I 2015 ga UiO-studentene hele to og en halv millioner kroner, mens HiOA-studentene ga litt over en million kroner. Studenter ved BI Oslo ga rundt en halv million kroner. Selv om dette var den laveste summen blant Oslo-lærestedene, var det i følge BIs kommunikasjonskonsulents, Hannah Møller Endresen, kun 91 studenter ved BI som ikke donerte førtikroningen.

– Vi er svært takknemlige fra bidragene fra norske studenter, da de betyr veldig mye for vårt arbeid. Det som startet som en femmer på seksti-tallet, har nå blitt til 40 kroner flere steder. De aller fleste studentene gir, og vi jobber kontinuerlig for at studentene skal vite hva pengene går til, sier Inga Marie Nymo Riseth, nyvalgt leder ved SAIH.

Kan søke om refundering

De aller fleste skoler gir studentene valget om å gi støtte til SAIH. Ved HiOA og UiO får studentene informasjon om SAIH over semesteravgiftfakturaen. Der kan de selv få velge om de vil trekke fra støtten eller ikke når de betaler avgiften.

Men slik er det ikke ved alle skolene. SAIH-lederen innrømmer at enkelte utdanningssteder ikke lar studentene få forhåndsvalget.

– Det er administrasjonen på hvert enkelt lærested som har ansvar for å utforme hvordan den tekniske løsningen fungerer inne på siden hvor man betaler semesteravgiften, sier hun.

Riseth forklarer at de har en refusjonsordning på hjemmesiden deres hvor studentene som vil trekke tilbake støtten kan be om det. Hun understreker at SAIH vil at pengene skal doneres frivillig.

– Enkelte studenter ønsker å trekke støtten fordi de mener skolens måte å samle inn penger på føles som tvang, sier Riseth.

Likevel er det ikke mange som søker refundering. I fjor ble kun 2550 kroner refundert, noe som utgjør omtrent 100 personer. Riseth forteller at ikke alle skriver hvorfor de ønsker refusjon, men noen grunner typiske grunner er en misforståelse om hva SAIH-tierne går til ellet at enkelte ikke ønsker å støtte organisasjonen.

– En som la igjen begrunnelse kalte oss for «krigshissere», sier Riseth som synes det ikke stemmer med hva SAIH står for.

Penger til rettshjelp

90 prosent av pengene som blir samlet inn går til ulike formål over hele verden. Blant annet global formidling av informasjon om seksuell legning, likestilling og kjønnsidentitet.

– SAIH samarbeider med over 40 organisasjoner i Sør-Amerika, sørlig Afrika og Asia. Alle organisasjonene jobber i forbindelse med høyere utdanning. I Sør-Afrika prøver vi å påvirke Universitet-pensum til å inkludere flere temaer rundt seksuell legning og kjønnsidentitet, sier Riseth.

Ifølge lederen er det et av SAIHS tre hovedområder. Et annet er studentsolidaritet og arbeid for akademisk frihet og forbedret leve- og utdanningsvilkår for studenter over hele verden. Siste området er arbeid for at søramerikansk urfolk skal få bedre utdanning og spre rettighetsbevissthet.

Blant annet går midlene til gjennomføring av kampanjer, ledertrening av unge kvinner og gratis advokathjelp til fengslede aktivister i sørlige deler av Afrika.

– I Zimbabwe er det minimalt med ytringsfrihet. Her blir studentaktivister, som deltar i fredelige demonstrasjoner, satt i fengsel. Befolkningen opplever overgrep og undertrykkelse, og arbeidsledigheten er på hele 90 prosent, sier Riseth.

Fem om SAIH

Temer Gad (24) – Fysioterapi HiOA

Ga du penger til SAIH da du betalte forrige semesteravgift?

– Det er vel den veldedighetsgreia? Ja, det gjorde jeg.

Hvorfor?

– Først og fremst er det til et godt formål og for det andre, det var et ganske lite beløp. Det kunne jeg tåle.

Vet du hva du ga penger til?

– Nei, egentlig ikke. Tipper til menneskerettigheter og litt sånt.

Vibeke Steinsland (40) – Ergoterapi HiOA

Ga du penger til SAIH da du betalte forrige semesteravgift?

– Ja, det gjorde jeg!

Hvorfor?

– En bekjent av meg som er med i SAIH introduserte foreningen til meg. Og det holder for meg å vite at det er bra.

Vet du hva du ga penger til?

– Nei, faktisk ikke.

Harnold Mufoncol (29) – Fransk litteratur UiO

Ga du penger til SAIH da du betalte forrige semesteravgift?

– Ja, nei, tror det? Nei, det må jeg dobbeltsjekke. Hva er det?

SAIH står for Studentenes og akademikernes Internasjonale Hjelpefond.

– Åja, hadde jeg visst hva det er hadde jeg ikke donert. Jeg er i mot hjelpefond og slike veldedighetsorganisasjoner. De er ikke effektive.

Vet du hva pengene går til?

– Nei.

Marie Hoelseth (22) – Sosiologi master UiO

Ga du penger til SAIH da du betalte forrige semesteravgift?

– Ja

Hvorfor?

– Både fordi jeg støtter hva de holder på med og fordi det er den eneste organisasjonen som består av et samarbeid mellom studenter og ansatte.

Vet du hva du ga penger til?

– Pengene går til å sette i gang prosjekter som de holder på med, tror jeg.

Pia Skjaeråsen (19) – Samfunnsgeografi UiO

Ga du penger til SAIH da du betalte forrige semesteravgift?

– Hva er det for noe igjen? SAIH? Jeg tror jeg så en stand på Fredrikke her om dagen. Men jeg tror jeg ga. Jeg vet at det er valgfritt, men det føltes likevel litt som gruppepress hvis man ikke gir, men jeg tok liksom et selvstendig valg likevel.

Hvorfor?

– Vet ikke. Føler at det er noe man burde gjøre.

Vet du hva du ga penger til?

– Nei, men det virker litt som TV-aksjonen. Man vet ikke helt hva det går til, så vet man at det er kvalitetssikret, sånn som NRK.

Powered by Labrador CMS