Anklages for løftebrudd

Det blir ikke 11 måneder med studiestøtte for studenter i år heller. NSO mener at Kristin Halvorsen bryter sine løfter til studentene.

Publisert Sist oppdatert

Faktaboks

Den rødgrønne regjeringen prioriterer ikke 11 måneder studiestøtte, og heltidsstudenten er fortsatt ikke en realitet. Norsk Studentorganisasjons (NSO) kampsak har nok en gang falt i grus.

Øyvind Berdal, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) har ikke gitt opp kampen, men er lei av å vente på regjeringens uholdte løfter. Kunnskapsministeren er uenig.

– Holder det vi lover

Halvorsen mener at regjeringen har holdt løftene sine.

– Soria Moria-erklæringen lover ikke 11 måneders studiestøtte. Men SV vil jobbe for en framtidig ordning, sier Halvorsen.

– Regjeringen har levert et solid budsjett på utdannings- og forskningssiden. Vi har holdt alle løftene som vi kom med i Soria Moria-erklæringen, sier kunnskapsministeren.

Hun er fornøyd med regjeringens innsats for studenter og akademia, men synes det er viktig at studentene må bli hørt.

– 40 prosent av alle studenter får hjelp hjemmefra, og for oss er det viktig at alle skal kunne studere. Der har vi mye å gå på, og studentorganisasjonene må bli hørt, sier Halvorsen.

– Er det mulig å leve som heltidsstudent med dagens lånekasseordning?

– Jeg tror det er mulig å få det til. Men ikke uten sommerjobb, sier Halvorsen.

– Er det god sosialistisk utdaningspolitikk at nesten bare studenter som får støtte hjemmefra kan studere på heltid?

– Undersøkelser viser at 40 prosent av dagens studenter får støtte hjemmefra. Det er et tankekors hvis foreldrebakgrunnen skal være avgjørende for studentenes utdanningsmuligheter. Samtidig har vi det beste studiefinansieringssystemet i Europa. Så det er veldig bra sammenlignet med andre land.

– Bryter løfter

– Økt studiestøtte burde vært en prioritering. Det har stått i både Soria Moria en og to.Vi er lei av at løfter ikke blir holdt, sier leder i NSO, Øyvind Berdal.

– Å øke studiefinansieringen naturlig konsekvens av Soria Moria-erklæringen som sier at de ønsker heltisstudenter, legger han til.

– Du sier at regjeringen ikke holder sine løfter?

– Ja, likhet til utdanning vannes ut. Vi vil at studenter skal kunne prioritere studiene sine helt. Den rødgrønne regjeringen har hatt makt i 7 år til å legge til rette for fulltidsstudenter. Da trenger man vekst i studiefinansiering. Det har de ikke gjort, sier Berdal.

– Umulig å være heltidsstudent

– Det er umulig å være fulltidsstudent i dag. Studenter må å ha søtte hjemmefra og de må ta seg en deltidsjobb. Da kan ikke Kristin Halvorsen si at hun har holdt løftene sine, sier NSO-lederen.

Per idag får studenter 90 800 kroner i året fordelt på 10 måneder, som ligger på nivå med folketrygdens grunnstøtte. NSO ønsker å oppgradere studiestøtten til 11 200 kroner per måned i 11 måneder, altså 1,5 ganger folketrygdens grunnstøtte.

– Kristin Halvorsen representerer til og med et parti som ønsker å øke studiestøtten til to ganger folketrygdens grunnstøtte, som da blir 165 000 kroner i året, sier Berdal

Gir ikke opp

– Er 11 måneder studiestøtte løsningen?

– Vi ønsker å øke studiestøtten til 123 183 kr i året og spre det ut over 11 måneder, sier Berdal.

– Det skal være mulig å studere på heltid både for læringsutbytte og studiekvalitet. Studiefinansiering i 11 måneder ville gjort det mulig, sier studentlederen.

– Har dere gitt opp kampen?

– Nei, selvfølgelig skal vi fortsette å kjempe. Heltidsstudenten er vår viktigste sak, sier Berdal.

Powered by Labrador CMS