EN AV FEM RAMMES: - Vi ser at om lag 20 prosent av alle studentene får redusert stipendet sitt på grunn av for høy inntekt, formue eller trygd, sier informasjonssjef i Lånekassen Astrid Mjærum. (Arkivfoto: Brian Olguin)

Studenter er rikere og tjener mer

Oslo-mann hadde 253 millioner i formue – søkte likevel om studiestøtte.

Publisert Sist oppdatert

Stadig flere studenter får omgjort hele eller deler av utdanningsstipendet til lån, viser nye tall fra Lånekassen. Antall studenter som fikk mistet eller fikk stipendet redusert i 2007 økte med 9 prosent fra året før. Antall studenter med inntekt over 300 000 økte med hele 22 prosent. Hele 38 500 studenter sikk på grunn av for høy formue, inntekt eller trygd omgjort stipendet.

– Tallene fra Lånekassen er et tydelig tegn på at studenter jobber stadig mer ved siden av studiene. Det er bekymringsfullt. Studiestøtten holder ikke tritt med kostnadsøkningen i samfunnet og dette tvinger studentene til å bruke mer tid på deltidsjobben enn på studiene, sier Øistein Svelle, leder i Studentenes Landsforbund.

Hadde 253 millioner – ville ha stipend

Av tallene går det også frem at en Oslo-student som hadde en registrert formue på 253 millioner søkte studiestøtte. Det vil si at den maksimale årlige studiestøtten på 85 000 kroner utgjør 0,03 prosent av mannens formue.

– Det var også en i Bergen som søkte studiestøtte som hadde en inntekt på 1,9 millioner i fjor, sier informasjonssjef i Lånekassen Astrid Mjærum.

Totalt blir en av fem studenter berørt av omgjøringen som skjer i disse dager.

– Vi ser at om lag 20 prosent av alle studentene får redusert stipendet sitt. Nærmere 9 000 studenter har inntekt over 300 000 kroner og over 1 200 har en formue over 1 millioner kroner, sier Mjærum.

Flest kvinner som tjener for mye

Som kjent behovsprøver Lånekassen studenten mot egen inntekt, formue og trygd som del av Lånekassens saksbehandling. Dersom man har inntekt, formue eller trygd over de fastsatte grensene, gjøres hele eller deler av stipendet om til lån. Inntektsgrensen var i 2007 på 116 983 kroner, og formuesgrensen var på 231 426 kroner.

Et noe overraskende funn blant tallene er at kvinner er overrepresentert blant de som får stipendet omgjort.

– Av de 38 500 studentene som får omgjort hele eller deler av stipendet til lån er hele 24 000 av disse kvinner. I tillegg studerer de fleste i Oslo naturlig nok, i og med at Oslo er byen med flest studenter, sier Mjærum.

Powered by Labrador CMS