MASSE LEDIG: Man kan nå velge nærmest fritt blant over tre hundre emner på Universitetet. (Skjermbilde fra UiOs nettsider)

Hundrevis av ledige emner ved UiO

Frister et innføringskurs i latin, psykologi eller har du lyst til å lære mer om japansk populærkultur? Nå kan de fleste med studierett ved UiO melde seg opp til fag, men vær rask.

Publisert Sist oppdatert

I dag, fredag, åpnet inntaket for emner som fremdeles har ledig kapasitet for vårsemesteret, etter emneopptaket den siste måneden har vært forbeholdt programstudentene. Det betyr at enkeltemnestudenter, i tillegg til bachelorstudenter ved Det teologiske, Det humanistiske, Det samfunnsvitenskaplige, Det utdanningsvitenskaplige og Det juridiske fakultet UiO nå kan velge fritt blant over 300 emner med ledig kapasitet ved disse fakultetene.

Overbooker emner

Det Humanistiske fakultet (HF), er det fakultetet som har desidert flest ledige emner, med over 200 stykker. Fungerende studiesjef ved HF, Jon Arild Olsen, sier at populariteten til emnene som tilbys ved fakultetet har vært stort sett som før.

– Emnene i kunsthistorie, spansk, medievitenskap og engelsk har i år som før vært svært populære. Samtidig vet vi av erfaring at mange studenter ofte melder seg opp til flere emner enn det de faktisk har tenkt til å ta, og det gjør at man på noen emner velger å ta opp opptil 30 prosent flere studenter enn man faktisk har kapasitet til for å sikre at emnene blir fulle.

Universitas.nos journalist fikk tidligere denne uken en e-post fra Institutt for medier og kommunikasjon hvor de ber studenter som har meldt seg opp til emner ved instituttet, men som likevel ikke har tenkt å ta eksamen i emnene, om å melde seg av slik at andre studenter kan få plass. Olsen mener dette høres ut som et godt tiltak.

– Akkurat dette tilfellet kjenner jeg ikke til, men dersom det stemmer høres det ut som et virkemiddel som også andre institutter bør vurdere å ta i bruk, sier studiesjefen.

Japansk populærkultur, strafferett eller latin?

Blant de 310 emnene som fredag ettermiddag fremdeles hadde ledige plasser finner man blant annet et emne i japansk populærkultur. Her kan man blant annet lære mer om japansk tv, musikk, manga, animasjon og dataspill, og i undervisningen vil det ifølge emnesiden bli vist film hver uke.

Om du har lyst til å friske opp kunnskapene fra videregående i fransk eller tysk er det også ledige plasser på grunnemnene her. Også latin har ledige plasser.

I innføringsemnet i generell psykologi får du blant annet lære om ulike sider av intelligens, emosjoner, hukommelse og læring, i tillegg til at du får et innblikk i den historiske bakgrunnen for moderne psykologi.

I disse finanskrisetider er det nok heller ikke dumt å kunne litt samfunnsøkonomi for å få en bedre forståelse av hva som skjer i Norge og ellers ute i verden. Det er blant annet ledige plasser på emnet Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk og på emnet Internasjonal økonomi.

Om du har lyst til å lære mer om byutvikling, globalisering, nord-sør-problematikken, og miljø kan innføringsemnet i samfunnsgeografi nok være tingen for deg.

Dersom du på den annen side er en av de som stusser over lave straffeutmålinger, eller vil vite mer om saksgangen når noen er anklaget for grove forbrytelser kan nok emnet i strafferett være nyttig.

Professor Arne Torp er foruten å være far til skuespiller Ane Dahl Torp, kjent for å være en av Universitetets beste forelesere og formidlere. Han underviser dette semesteret i emnet Norrønt, indre språkhistorie og språknormering.

Powered by Labrador CMS