FETT PÅ NETT: Statusoppdateringene på Facebook gir et snevert innblikk i virkeligheten. ILLUSTRASJONSFOTO: Creative Commons / Escaped to Wisconsin

Falsk lykke på Facebook

Facebookoppdateringer fra dine venners utsvevende, sosiale liv kan fort sette din egen kjedelige tilværelse i et vemmelig perspektiv.

Publisert Sist oppdatert

Det florerer av positive statusoppdateringer på Facebook. Du kan lese om kule fester, eksotiske ferieturer eller familieidyllen hos en fjern tante. Og i tilfelle det skulle være noen tvil, så er bildebevis som regel vedlagt. Alle er lykkelige på Facebook.

Men nå har forskere ved Stanford-universitetet dokumentert at vi overvurderer hvor godt andre har det. Det skriver den danske nettavisen Videnskab.dk. Forskerne spurte 80 studenter om hvor ofte de trodde medstudenter hadde konkrete oppturer og nedturer i en periode.

Vil ikke vise negative følelser

Studentene trodde 63 prosent av de andre hadde hatt en opptur, for eksempel en bra fest, mens det i virkeligheten bare gjaldt for 41 prosent. Studentene trodde også at 54 prosent av de andre hadde opplevd nedturer. Her var det faktiske tallet hele 83 prosent av gruppen.

I tillegg kom det fram at studentene vegret seg for å vise negative følelser i samvær med andre. 40 prosent kunne opplyse at de bevisst forsøkte å skjule disse følelsene for andre studenter.

På Facebook snakker folk mest om sine suksesser og hvor godt de har det. Det er lite rom for det negative. Ekstern lektor i psykologi ved Københavns Universitet, Lars Lundmann Jensen, forteller til Videnskap.dk at folk ønsker å trekke fram det positive i sin identitet på nettet.

Rammer folk med lav selvtillit

– Oppdateringene på Facebook handler i stor grad om å skape en identitet og få anerkjennelse for den. Vi vil i høyere grad anerkjennes for det positive framfor det negative.

At folk flest snakker om de hyggelige tingene i hverdagen, og unngår negative oppdateringer, får konsekvenser.

– Folk med lav selvtillit vil føle at alle andre har det bedre enn dem selv, sier Jensen.

Alle gladmeldingene fra venner på Facebook, skaper et inntrykk av at folk har det som plommen i egget. Reaksjonen blir at vi selv begynner å skrive om hvor kult livet er. Lars Lundmann Jensen mener dette lykkejaget på Facebook kan føre til en kunstig situasjon.

Det kan fort bli slik at 500 venner, som alle har det vanskelig, forteller hverandre hvor fantastisk livet er.

Lars Lundmann Jensen, Ekstern lektor i psykologi ved Københavns Universitet.

– Det kan fort bli slik at 500 venner, som alle har det vanskelig, forteller hverandre hvor fantastisk livet er.

Powered by Labrador CMS