
Her er millionuniversitetene
Visste du at verdens største universitet kan romme over halve Norges befolkning? Her er listen over verdens største universiteter.

Per dags dato har vi rundt 250 000 studenter i hele Norge. Verdens største universitet har større befolkning enn mange land, og alle universitetene som topper lista over studenttall har flere studenter på sitt campus enn vi har i hele vårt land.
Asia dominerer
India er et stort land, verdens mest folkerike demokrati har over én milliard innbyggere, og topper nå også lista over verdens største universiteter. *Indira Gandhi National Open University (IGNOU)* er oppkalt etter den tidligere indiske statsministeren Indira Gandhi. Universitetet har over 4 millioner studenter, og har hovedkontor i New Delhi, og har flere avdelinger i flere byer, i tillegg til i andre land.
IGNOU ble startet som et initiativ for å tilby studier til den fattige delen av befolkningen, i 1985. Siden da har studenttallene økt fra 4 528 studenter til over 4 millioner. Det stilles få krav til opptak, og studier tilbys både på nett, over TV og radio, og på campus, og det indiske universitetet har nå blitt det universitetet med flest studenter i hele verden.

I Irans hovedstad Tehran har * Islamic Azad University* sitt hovedsete, og er nest største universitet med sine nesten to millioner studenter. Hoveandelen av studentene holder til i Tehran, men universitetet har til sammen over 400 avdelinger fordelt nasjonalt og internasjonalt i land som Storbritannia, Tanzania, Libanon og Armenia.
I motsetning til de andre gigantuniversitetene er Islamic Azad University privat, og er med det verdens største av sitt slag. Universitetet har opp gjennom årene opparbeidet seg verdier på over hundre milliarder kroner.
Enda mer Asia
Nå man snakker om millionuniversiteter er Anadolu University det nærmeste man kommer Europa. Det statlige tyrkiske universitetet er med sine 1,5 millioner studenter, verdens fjerde største. Kun 22 622 av disse studerer på campus i den lille byen Eskişehir, som har omtrent like mange innbyggere som Oslo.
Ved *Allama Iqbal Open University* i Islamabad, Pakistans hovedstad, studerer over én million studenter. Det pakistanske universitetet var det første av sitt slag i Asia, og ble grunnlagt i 1974. IGNOU er bygd opp etter Allama Iqbal-universitetets modell, der målet er å tilby enkel og tilgjengelig utdanning til alle som trenger det, med mål om å utdanne de fattigste i samfunnet. Pakistans gigantuniversitet er oppkalt etter nasjonalhelten, poeten og politikeren Sir Allama Mohammed Iqbal, og har også avdelinger i andre byer og land, men hovedsete i Islamabad.
Payame Noor University, som også holder til i Tehran inntar femteplassen med sine 1,1 millioner studenter.
Bangladesh Open University i Gazipur har omtrent 600 000 studenter, og ligger nokså langt bak toppen, men kommer fortsatt som nummer seks.
Universitas Terbuka ligger i Jakarta, Indonesia, og har over 585 000 studenter, og kommer som nummer syv på lista.
Neste på lista er Thailands største universitet, * Ramkhamhaeng University*, som har 525 000 studenter og ligger i Bankok. Det er oppkalt etter Kong Ramkamaheng den Store, som skal ha funnet opp thai-alfabetet.
Det eldste universitetet på topp 10-listen er det indiske *University of Pune*, som ble grunnlagt i 1949. Det prestisjetunge universitetet har nesten 500 000 studenter, og har med det verdens niende største studentmasse.
I 2007 ble alle universitetene i Ohio, USA slått sammen under ett felles universitetssystem, og som med sine 478 000 studenter runder av topp 10-lista som eneste universitet utenfor Asia.
Europa ligger langt bak
Åpne universiteter med millioner av studenter har ikke vært en tradisjon i Europa på lik linje med de asiatiske universitetene. Kvalitet over kvantitet, og en mye mindre grad av fattige, har ført til at europeiske universiteter ofte satser på kvalitet framfor kvantitet. Det gjenspeiles også i universitetsrankingene, der vestlige universiteter kommer høyt opp på lista, med mye lavere stuenttall enn de asiatiske gigantene.
Europas største universitet ligger for øvrig i Romania. Med sine 302 000 studenter er *Spiru Haret University* i Bucuresti det universitetet i Europa med flest studenter, og er verdens nest største private universitet etter Islamic Azad University.
Universitetet i Oslo er størst i Norge, men nærmer seg ikke gigantene fra resten av verden. Alle verdensdeler har universiteter med studentpolulasjon som tilsvarer innbyggertall i byer eller små land.