SLÅES SAMMEN: Studentsamskipnaden i Oslo og Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad slåes sannsynligvis sammen i 2011. Illustrasjon: OAS

Oslos studentsamskipnader blir én

… men ikke før tidligst i 2011.

Publisert Sist oppdatert
SLÅES SAMMEN: Studentsamskipnaden i Oslo og Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad slåes sannsynligvis sammen i 2011. Illustrasjon: OAS

Nå er det endelig vedtatt. Onsdag i forrige uke avholdt nemlig styret i Oslo- og Akershusstudentenes samskipnad (OAS) det som kanskje var det viktigste møtet i samskipnadens tjueårige historie. Her fattet styret vedtak om at OAS ønsker en sammenslåing av Oslos to studentsamskipnader. Styret i OAS ber nå administrasjonen om å følge opp vedtaket, og samarbeide med SiO om å skrive en søknad til Kunnskapsdepartementet.

Fredrik Arneberg, styreleder i OAS, er godt fornøyd med vedtaket.

– Jeg har vært en av forkjemperne for sammenslåing, så jeg er tilfreds over at vi endelig har kunnet vedta dette etter at diskusjonen om sammenslåing har pågått i halvannet år. Dette har vært krevende både for meg og administrasjonen i OAS. Men sånn er det i offentlig byråkrati, sier han til Universitas.no.

OAS startet sin formelle behandling av sammenslåingsprosessen 23. april 2008, mens SiO startet litt før. Studentpolitikerne startet imidlertid diskusjonen lenge før dette. Allerede i november 2007 skrev Universitas om at [Velferdstinget gikk inn for sammenslåing](1), og i april 2008 gikk Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo [enstemmig inn for sammenslåing](2).

Selv om ønsket om sammenslåing nå er vedtatt, vil det ifølge Arneberg ta en stund før dette blir gjennomført.

– Vi har foreslått at sammenslåingen skal tre i kraft i juni 2011, men vi vet ikke ennå om dette blir realisert. Det kommer an på hvor lang tid Kunnskapsdepartementet bruker på å godkjenne søknaden, sier Arneberg.

Omfattende debatt

Arneberg forteller at det nå er så godt som hundre prosent sikkert at det går mot en sammenslåing av SiO og OAS. Styret i begge samskipnadene har sagt ja til fusjon. Det eneste forbeholdet de må ta er at KD må godkjenne søknaden.

– Sannsynligvis kommer de til å godkjenne søknaden vår, sier han.

Styremøtet ble preget av en omfattende debatt før vedtaket ble fattet. Administrasjonen i OAS ba styret om å kreve avklaring på noen viktige punkter.

– Administrasjonen ville luke ut noen risikomessige faktorer, som blant annet gikk på kostnader, og de ansattes behov. Vi har funnet en hybridløsning som imøtekommer de ansatte i større grad. Når det gjelder økonomien, tror jeg ikke den vil vise seg å bli problematisk ved sammenslåingen, sier Arneberg.

Representanter for de ansatte i OAS fremmet et forslag om at de heller ønsket å utvikle samarbeidet med SiO enn å gjennomføre enn sammenslåing. De ansattes forslag ble imidlertid nedstemt med 7 mot 3 stemmer.

Styret i OAS skriver i vedtaket at det skal gjøres et profesjonelt arbeid for å redusere utryggheten blant de ansatte, og eventuelle problemer som kan oppstå på grunn av forskjellige bedriftskulturer.

Sikres et godt tilbud

OAS-studentenes representanter la fram et forslag som innebar et ønske om sammenslåing, samtidig som man skulle fortsette arbeidet med en del uklare spørsmål.

Styret forutsetter at oslostudentene skal være sikret et godt tilbud som står i forhold til studentpopulasjonen. Den nye storsamskipnaden skal sikre velferdstilbudet til byens 55 000 studenter.

Fredrik Arneberg tror sammenslåingen vil forbedre studentenes velferdstilbud.

– Vi vil få en mer robust og faglig sterk organisasjon, og det vil påvirke velferdstilbudet.

Hva vil dere gjøre for å sikre Oslos studenter et godt velferdstilbud?

– Vi vil ha et tett og nært samarbeid mellom Velferdstinget og de lokale studentdemokratiene, som er premissleverandørene innen studentpolitikken. Det kan også være en god idé med brukerutvalg ved de ulike lærestedene, så studentene kan få lokal påvirkningskraft, sier Arneberg.

Powered by Labrador CMS