Studenter massakreres i Nigeria

Den militante islamistgruppa Boko Haram fortsetter angrepene på studenter i Nigeria. Forrige uke ble 43 studenter massakrert på en sovesal i delstaten Yobe.

Publisert

Frykt og sinne hersker i Yobe, nordøst i Nigeria, etter at studenter ved en lokal kostskole ble myrdet av militante islamister natt til tirsdag.

Massakren er den siste i en lang rekke angrep rettet mot studenter i regionen.

Vakter forsvunnet

Ifølge nettavisen Vanguard, var det mer enn femti væpnede menn som stormet skolen mens studentene lå og sov.

Der inne drepte de 43 mannlige og bortførte 16 kvinnelige studenter. Innbyggere i byen der angrepet skjedde forteller til Aftenposten at de sovende studentene fikk halsen skåret av, eller ble skutt. Deretter kastet angriperne eksplosiver inn og tente på byggene, som brant ned til grunnen.

BBC melder at vaktene som skulle passe på skolen var forsvunnet på «mystisk vis» da gjerningsmennene slo til. De møtte altså ingen motstand da de tok seg inn i studentenes sovesal. Nyhetsbyrået melder videre at det tok hele fem timer å få sikkerhetsstyrker på plass etter angrepet.

«Vestlig utdanning er synd»

Det antas at det er den militante islamistgruppen Boko Haram som står bak angrepene.

Boko Haram betyr «vestlig utdanning er synd», og gruppen står for en sterkt fundamentalistisk tolkning av islam.

[Universitas har tidligere skrevet om](4) gruppens brutale massakrering av studenter i Nigeria. Boko Haram er under den oppfatning at studentene hjernevaskes av vestlig pensum, og har utført målrettede angrep på dusiner av skoler nordøst i Nigeria siden 2009. Denne skolen er den fjerde i regionen som angripes i løpet av åtte måneder.

Voldsbølge

I 2009 startet islamistgruppen den blodige kampen for opprettelsen av en islamsk stat i den nordøstlige delen av Nigeria. Siden 2010 har Boko Haram drept mer enn 1700 mennesker, ifølge Aftenposten. I mai erklærte den nigerianske presidenten unntakstilstand i Yobe, samt i to andre delstater i nord i, et forsøk på å takle den urolige situasjonen.

Myndighetenes offensiv har imidlertid hatt begrenset effekt. Den har heller ført til en eskalering av konflikten, i form av hevnangrep fra islamistgruppen.

Bare den seneste måneden har 300 mennesker blitt drept i kamper, melder BBC.

Olje på spill

Guvernøren i Yobe, Ibrahim Gaidam, kritiserer de sentrale myndighetene for manglende beskyttelse av sivilbefolkningen.

– Selv om det har skjedd en økning i den militære tilstedeværelsen i nordøst, har befolkningen fremdeles til gode å se handlinger som effektivt reduserer terroristaktiviteter, sier han til nyhetsbyrået Associated press.

I oktober stormet Boko Haram-medlemmer en sovesal på en landbrukshøyskole, også denne i Yobe. I juni samme år utførte gruppen to angrep mot skoler i Yobe-regionen: I det ene angrepet ble minst ni barn drept, mens 13 studenter og lærere ble drept i det andre.

Knappe én måned senere ble 42 studenter drept, da også i form av et angrep på en sovesal.

BBC melder at Nigerias militære tirsdag bekreftet at de følger opp angrepet.

I en uttalelse fordømte den nigerianske presidenten Goodluck Jonathan angrepene, og omtalte angriperne som «forstyrrede terrorister og fanatikere som har mistet all menneskelig moral».

Det internasjonale samfunnet reagerer med avsky på angrepet. Ifølge nyhetsbyrået Reuters fordømte John Kerry kort tid angrepet som en terrorhandling. Videre uttalte Kerry at USA ville assistere Nigeria for å bekjempe terroristene, og beskytte sivilbefolkningen.

USA fordømte Boko Haram som en terroristgruppe i november i fjor. Dette kriminaliserer all handel med gruppen. Boko Haram betraktes som den største trusselen mot sikkerheten i Nigeria. Landet er det mest folkerike landet i Afrika, og det som eksporterer mest olje på kontinentet.

Det nigerianske militæret har stengt den nordlige grensen mot Kamerun, for å forhindre at gjerningsmennene skal flykte over grensen og gjemme seg.

Powered by Labrador CMS