Uka oppsummert

Les om Balistudier, en iransk stipendiat i Trondheim som sendes ut av Norge, og kvinnelige professorer på HiOA. Og om australske studenter, som får en øl mot en rotte.

Publisert

Stipendiat fra Iran kastes ut

Grunnet sanksjoner mot Iran, vil Utlendingsdirektoratet (UDI) kaste den iranske stipendiaten Mahadi Ghane ut av landet. Det skriver Universitetsavisa. Ghane fikk stipend ved NTNU for å forske på vindturbiner til havs, skriver avisa.

– Dette er veldig ulogisk. Jeg hadde en fredelig lærerjobb i Iran og har bare fullført en kortvarig militærtjeneste slik alle må. Politikk har jeg ikke greie på. Nå ødelegger de alle mine muligheter for å jobbe her, sier den fortvilte stipendiaten til Universitetsavisa.

Ghane kom til Norge i september i fjor etter å ha mottatt innreisevisum fra den norske ambassaden i Teheran.

I tillegg kreves også oppholdstillatelse, men dette fikk Ghane avslag om. UDI viser til eksportkontrolloven og sanksjonene fra FN og EU mot Iran i avslaget, skriver Universitetsavisen.

Ifølge avisa heter det i avslaget at oppholdstillatelsen hans «…vil innebære en fare for ulovlig kunnskapsoverføring av sensitiv teknologi…»

Universitas har tidligere skrevet om [iranske studenter, som er spesielt i søkelyset hos Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).](2) PST frykter at iranske studenter skal ta med seg farlig kunnskap og bidra til et eventuelt atomprogram i hjemlanet.

Balistudier ble braksuksess

Ola Furuseth, mannen bak Active Education, sender hvert år 400 norske studenter til Bali for å bli personlige trenere. På rekordtid har han omsatt for 35 millioner kroner på en bedrift han startet i fjor, skriver Aftenposten.

Furuseth, som har spesielt segmentert seg mot målgruppen 19 til 22-åringer, mener suksessoppskriften ligger i uteksaminerte videregående-elever som ikke vet hva de skal gjøre etter VGS, og den økte interessen for trening og helse i samfunnet.

[Universitas skrev i 2012 om studiedirektør Monica Bakken og universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe ved Universitetet i Oslo, som skrev et brev til Kunnskapsdepartementet (KD).](4)Her uttrykket de sin skepsis til slike studier i eksotiske land.

Skepsisen baserte seg på at slike utenlandske studier ofte er basert på norsk pensum sammen med norske lærere, og at dette førte til dårlig internasjonalisering.

Kvinnelig opprykk

Ifølge tall Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) nylig rapporterte til KD, var 35 av 82 professorer ved Høgskolen kvinnelige. Det skriver nettavisen Khrono.

Kvinneandelen målt i årsverk viser også en økning fra 30,8 prosent i 2008 til 42,28 prosent i 2013. Sammenlignet med gjennomsnittet i statlig sektor, hvor andelen kvinner var på 25 prosent kvinnelige professorer, beskriver HiOA dette som en over gjennomsnittlig bra økning.

Bytt en rotte mot en gratis øl

I disse dager kan studenter i Australia skaffe seg en gratis øl i bytte mot en rotte. Det spiller ingen rolle om rotta er død eller levende, skriver e24. Forretningsmannen bak kampanjen, Gareth Morgan, forteller at prosjektet dukket opp da han ville finne nye metoder for å involvere innbyggerne i bekjempelsen av skadedyr.

Prosjektet gir selv ut rottefeller, og studentene kan deretter ta med seg rotta, død eller levende.

– Hvordan appellerer vi til studenter? Hva liker studenter? Øl. Og når man da trekker linjer mellom studenter og øl, og studentleiligheter og rotter, da har man funnet oppskriften, sier Morgan ifølge nettavisen.

Morgan gikk sammen med Victoria University i Wellington med «rotte-mot-øl»-prosjektet, i håp om at studentene ville involvere seg i naturvern. Ifølge Universitetets egen elevrådsleder ventes det at de 100 fellene som er gitt til universitetet, blir revet vekk.

– Jeg tror det er mange studenter som sliter

I disse dager gjennomfører Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) den store helse og trivselsundersøkelsen blant studenter, kalt SHoT. Den skal blant annet kartlegge studentenes psyke. Studentprest ved HiOA, Arne Jor, skriver i et innlegg på Khrono at han tror det er mange studenter som sliter, og råder studenter til å snakke med noen hvis livet går en imot.

[Universitas skrev før jul om at hver fjerde student er ensom.](8)

Søk stipend innen lørdag

Som studentavis ser vi det som nødvendig å minne om at søknadsfristen for vårsemesterets stipend går ut lørdag 15. mars.

– Søker du etter fristen, går du glipp av støtte for vårsemesteret, sier Anne-Berit Herstad, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen, i en pressemelding.

Lånekassen opplyser imidlertid at de fleste studentene som søker stipend i august, søker for hele året. Disse trenger da ikke søke på nytt.

Powered by Labrador CMS