Uka oppsummert

Uka oppsummert tar for seg sakene Universitas ikke rakk å skrive om. Hold deg oppdatert på studentstoff fra hele verden. Globalt, regionalt og svært lokalt.

Publisert

Det er ikke alt vi i Universitas har plass, tid eller ressurser til å skrive om. For at du skal få et innblikk i hva andre medier skriver om studenter og akademia, begynner vi med spalten «Uka oppsummert».

Her vil vi hver helg ta for oss flere saker som du ikke har lest hos oss, men som vi synes det kan være verdt å ha fått med seg likevel.

Så vet du enda litt mer.

Kvinnehat forstyrrer SiO-trening

SiO Athletica får på pukkelen av jusstudent Runa Kleiberg, skriver Aftenpostens Osloby. Sexfikserte og kvinnefiendtelige tekster preger musikken som spilles på Nydalen Athletica, skrev Kleiberg i et åpent brev til Nydalen Athletica.

Musikken som spilles er så høy at den overdøver egne ørepropper, og analsex og objektivisering går igjen, forteller Kleiberg, som sier hun har fått massiv støtte på facebook etter at hun publiserte klagen.

– SiO bør love en endring i rutinene, der minstekravet er at musikken som spilles ikke er krenkende overfor noen, sier Kleiberg til Osloby.

SiO Athletica tar på sin side klagen på alvor.

– Jeg er lei meg for at for at hun har fått en slik opplevelse, men glad for tilbakemeldingen. Klagen blir tatt med videre når vi skal utvikle musikkbruken på sentrene videre, sier direktør Karin Herou til Osloby.

HiOA taper 20 mill. på studentene sine

Høgskolen går glipp av store summer på at studentene deres ikke studerer nok, skriver Khrono. Gjennomsnittsstudenten på høgskolen i 2013 mangler nesten ti studiepoeng for å oppfylle kravene til et fulltidsstudium. Sammenlignet med 2012 har gjennomsnittet falt med 1,7 studiepoeng. Dette skal bety et tap på 20 millioner kroner i resultatbaserte bevilgninger. Grunnen er imidlertid usikker.

– Det kan være flere årsaker til dette som vi trenger mer tid til å analysere, sier høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø til Khrono.

Wedø trekker imidlertid fram en liten økning i strykprosent på bachelor og masternivå som en del av forklaringen.

Universitas kunne for to uker siden melde om en dobling i strykprosenten.

Høyt utdannede klager mer – gunstig for demokratiet

Høyere utdanning er ikke bare et samfunnsøkonomisk spørsmål, kommer det fram i en ny studie. Studien Education, Complaints, and Accountability, publisert i Journal of Law and Economics, har funnet en sammenheng mellom utdanningsnivå og viljen til å klage sin nød.

En høyt utdannet befolkning er en klagende befolkning og dette gir dårligere vilkår for korrupsjon og maktmisbruk.

– Utdannede borgere klager mer. Disse klagene får offentlige tjenestemenn til å oppføre seg bedre, I frykt for å bli straffet, skriver studiens forfattere.

Vil ha 150 færre turnusstillinger

Helsedirektoratet (HD) mener dagens 950 årlige turnusplasser er for mange i forhold til behovet, og vil derfor kutte antallet med 150, skriver Dagens Medisin.

Stoltenberg-regjeringen bestilte flere turnusplasser til opptaket 2014, men HD er uenige.

Dagens Medisin har fått innsyn i en utreding HD har gjort, der det foreslås å senke antall turnusplasser. HD har beregnet et mindre behov for nyutdannede leger og ønsker å senke antall turnusplasser for å passe bedre med fremtidens behov.

Ikke alle er enige.

– Myndighetene har ofte underestimert behovet for leger, sier Johan Torgersen i Yngre legers forening til Dagens Medisin.

Han viser til at Legeforeningen har beregnet et betydelig underskudd på flere spesialiteter KOMMA og er derfor svært skeptisk til HDs anbefaling.

Studentdemonstrasjoner møtes med vold

På torsdag ble ytterligere to drept i opptøyene i Venezuela, skriver Al Jazeera. President Maduro har så langt videreført politikken til landets forrige leder, Hugo Chavez som døde i mars i fjor. Det oljerike landet sliter med høy fattigdom, økonomiske problemer og byene preges av utbredt vold og kriminalitet. For en måned siden brøt det ut studentledede demonstasjoner i Caracas, med krav om Maduros avgang. Protestene har siden økt i omfang og har blitt slått hardt ned på av politiet. Så langt er minst 20 drept. På mandag var Venezuelas utenriksminister Elias Jaua i et møte med FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. Jaua forsvarte hvordan regjeringen har håndtert demonstrantene. Jaua sa da at 18 var drept og at 73 fortsatt var fengslet så langt, men at kun tre tilfeller av vold skyltes feil fra politiets side. Ban Ki-Moon maner til dialog, ifølge Al Jazeera.

Nordlige navere digitaliserer UiOs herbarium

Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo jobber nå med å digitalisere herbariet sitt. Det er en omfattende jobb å digitalisere samlingen på en million pressede planter, men oppgaven er blitt outsourcet, skriver forskningsmagasinet Apollon.

Deler av samlingen er sendt til Finland, mens 34 finnmarkinger fra NAV jobber i DigForsk med scanningen. Mange arbeidsplasser forsvinner fra Finmark, og praksis med digitalisering kan gjøre det lettere å få ny jobb.

– De bidrar til samfunnet og får utdannelse på hjemstedet sitt, og bedrer muligheten til å få seg jobb, forteller Torill Dagfinnsdatter, DigForsk-leder i Tana til Apollon.

Digitaliseringen har imidlertid også et globalt perspektiv.

– De som i dag ikke har anledning til å reise til Oslo, må prioritere de største herbariene i verden. Det er derfor enda viktigere å legge herbariet i Oslo på nett, slik at herbariet også når de forskerne som ikke har råd til å komme til Oslo. Digitalisering er med andre ord solidaritet med forskere i fattige land, sier førsteamanuensis ved Naturhistorisk museum, Charlotte Sletten Bjorå til Apollon.

Powered by Labrador CMS