
Norske ambassader ignorerer UD
Krav om reiseforsikring har skapt trøbbel for den internasjonale studentfestivalen ISFiT. Studenter fra Asia og Afrika har ifølge festival-ledelsen meldt avbud etter at norske ambassader trosset UDs anbefalinger.
Kommunaldepartementet innførte 1. juni et krav om at tilreisende fra land som ikke har fritak fra visumplikten måtte ha en reiseforsikring som dekket minimum 30.000 euro, tilsvarende over 250.000 norske kroner. Dette skapte problemer for den internasjonale studentfestivalen, ISFiT, i Trondheim. Festivalen, som i år blant annet gjestes av fredsprisvinneren Wangari Maathai, har deltakere fra hele verden, og mange av dem har ikke råd til å tegne reiseforsikring. I mange tilfeller finnes det heller ikke et slikt tilbud i landet de kommer fra.
Unntak
I følge politisk rådgiver i Utenriksdepartementet (UD), David Hansen (KrF), kan deltakere på ISFiT unntas fra denne regelen, men dette må gjøres på den norske ambassaden i landet der det søkes om visum.
– Det finnes en klar hjemmel for unntak fra kravet om reiseforsikring for deltakere på slike konferanser, sier Hansen.
UD betegner ISFiT som «av utenrikspolitisk interesse» og orienterte i detalj om hvordan festivaldeltakerne kunne få unntak fra forsikringsregelen. Likevel har mange ambassader valgt å ignorere dette, i følge ISFiT-leder Sæba Bajoghli.
– Det var ikke nok å vise til unntaket som UD opplyste oss om. Det var tydeligvis helt opp til den enkelte ambassade om visumsøkerne måtte ha forsikring eller ei. Spesielt gjaldt det ambassader i Afrika og Asia.
Truer festivalen
Bajoghli har ikke oversikt over hvor mange deltakere som er blitt rammet av den nye forsikringsregelen, men hun forteller at omtrent halvparten av alle som inviteres til festivalen melder avbud av ulike årsaker. Mange av dem fordi de ikke har råd, eller fordi de nektes visum til Norge. I år deler festivalen ut cirka 550.000 kroner i reisestøtte, men i følge Bajoghli har de ikke råd til å betale reiseforsikring i tillegg.
– Det er provoserende at myndighetene stikker kjepper i hjulene for folk som allerede har det vanskelig. Festivalen handler jo nettopp om å skape en møteplass for folk fra forskjellige land og kulturer. Da er det vel så viktig at det kommer afrikanske deltakere, som amerikanske, sier Bajoghli.
Ukjent problem
David Hansen i UD er ikke kjent med at dette har vært et problem, men sier de er interessert å få tilbakemelding på hvordan regelen praktiseres.
– Det skulle ikke være vanskelig for en norsk ambassade å se at deltakelse på ISFiT er relevant for dette unntaket. Men det er viktig å understreke at det ligger en samlet vurdering til grunn for å utstede et visum, og dette må den enkelte ambassade svare for.