Konkurrerer: Maika Marie Godal Dam og Bjørn Olav Østeby er NSOs to lederkandidater.
Konkurrerer: Maika Marie Godal Dam og Bjørn Olav Østeby er NSOs to lederkandidater.

Disse kjemper om å bli Norges mektigste student

Den ene er god på snowboard, den andre i bryting. Begge er de samstemte om at noe må gjøres for å bedre studentenes kjøpekraft.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er nok typen som liker å kaste meg ut i ting.

Maika Marie Godal Dam (25), lederkandidat

– Jeg tenker i utgangspunktet at det går fint at studenter flest ikke vet så mye om hva NSO er.

Bjørn Olav Østeby (26), lederkandidat

Norsk studentorganisasjon (NSO)

 • Nasjonal interesseorganisasjon for 30 ulike studentdemokrati ved norske universiteter og høyskoler.
 • Studentdemokratiene representerer om lag 240.000 studenter.
 • NSO har til oppgave å ivareta og fremme studentenes interesser og rettigheter, fremme engasjement for nasjonale og internasjonale utdanningssaker blant studentene samt å representere sine medlemslag.
 • NSO er partipolitisk uavhengig.
 • Finansieres gjennom semesteravgiften til 240.000 studenter.
 • Kilde: NSO

Snart skal det avgjøres hvem som skal ta over roret etter nåværende leder Tuva Todnem Lund, i Norsk studentorganisasjon (NSO). De to lederkandidatene er Bjørn Olav Østeby (26) og Maika Marie Godal Dam (25), og valget skjer på NSOs landsmøte 21.-24. april.

Valgkomitéen har allerede innstilt en leder. Det melder Khrono. Tirsdag ble det kjent at Godal Dam er enstemmig innstilt som leder, mens Østeby er enstemmig innstilt som internasjonalt ansvarlig i arbeidsutvalget. Hva som derimot blir det offisielle utfallet gjenstår å se.

Universitas har snakket med de to lederkandidatene, som vil tale studentenes sak på fulltid.

Les også: “Disse to kniver om å bli norske studenters nye leder”

Motivert: Østeby har mye erfaring fra studentpolitikken, og ønsker nå ta over roret som leder av NSO. FOTO: TRYM HEGGELUND
Motivert: Østeby har mye erfaring fra studentpolitikken, og ønsker nå ta over roret som leder av NSO. FOTO: TRYM HEGGELUND

Bjørn Olav Østeby (26)

Bakgrunn: Tidligere leder av Studenttinget på Vestlandet, og tidligere sentralstyremedlem i NSO.

– Hvorfor bør du bli den neste lederen av NSO?

– Jeg har de rette egenskapene og kompetansen til jobben. Jeg har engasjert meg veldig mye i studentpolitikk, som har gitt meg kompetanse både innenfor det jeg vil regne som studiemiljø og det sosiale, men også mye av det administrative og faglige.

– Hva er den viktigste studentkampen akkurat nå?

– Det er å få realisert kravet om 1,5 G. Det bør være realistisk, ikke minst også fordi behovet er så åpenbart.

G står for grunnbeløpet i folketrygden (G), og justeres hvert år i samsvar med den alminnelige lønnsveksten i befolkningen. En studiestøtte på 1,5 G vil i dag tilsvare i underkant av 160.000 kroner i året.

– I en NRK-sak denne uka har NSO allerede etterlyst hastetiltak for studenters svekkede kjøpekraft. Hvordan vil du, som leder, følge opp dette?

– Knytte studiestøtten opp mot grunnbeløpet i folketrygden, fordi grunnbeløpet justeres 1. mai hvert år, og blir fastsatt etter trygdeoppgjøret. Da ville studiestøtten forhåpentligvis ha fulgt prisveksten i samfunnet mye bedre enn det den gjør nå.

– Mange studenter aner ikke hva NSO er. Hva konkret har du tenkt til å gjøre med det?

– Jeg tenker i utgangspunktet at det går fint at studenter flest ikke vet så mye om hva NSO er, men jeg skulle ønske meg at flere studenttillitsvalgte helt ned på klassenivå hadde kjennskap til NSO. Vi kan bli flinkere på å invitere oss selv på besøk rundt omkring i de lokale studentorganene. Det tror jeg ville gitt gode ringvirkninger begge veier.

– NSO skal sikre studenters representativitet gjennom å påvirke politikere og mediene. Hva kan dere gjøre for å bli en enda tydeligere stemme på disse plattformene?

– Jeg tror det er viktig at vi får fram budskapet om hvorfor vi eksisterer som studentbevegelse, hvorfor vi har studenttillitsvalgte, hva som er vår funksjon. Og er tydelige på at vi ønsker et samarbeid og har felles interesser. Vi må å gå i dialog.

– Hva får NSO fra deg, som de ikke får fra den andre kandidaten?

– Jeg tror at en ting som skiller meg fra mange andre, er at jeg er veldig glad i å reise. Jeg er også veldig ekstrovert, slik at jeg vil være lett å invitere til å delta på møter lokalt. Så lenger jeg ikke har noe annet sted jeg må være, så kommer jeg på besøk.

Fem kjappe med Bjørn Olav Østebye

 • Hva leser du når du ikke leser pensum? – Da er det som regel nyheter og politiske analyser.
 • Hva gjør du for å skeie ut? – Da liker jeg å invitere på middag, eller fest. Disse middagsselskapene har en tendens til å bli festlige.
 • Har du et skjult talent? – Jeg anser meg selv som ganske god på snowboard.
 • Hvis du kunne valgt en superkraft, hvilken? – Min favoritt-supermann er Batman. Hm… Men superkraft. Å fly hadde jo vært veldig gøy. Eller å kunne teleportere seg selv.
 • Beste og verste egenskap? – Jeg er troverdig. Det jeg sier, er til å stole på. Det verste kan være at jeg tar på meg selv mer enn det jeg klarer å love. Det virker kanskje til dels motstridende, men da prøver jeg at det ikke skal gå utover noen andre enn meg selv.

Les også: “Studentledere raser mot SiO-styret: – SiO skyter seg selv i foten”

Engasjert: Godal Dam er opptatt av å fortelle studentenes historier, og mener det er nettopp disse som gjør NSO til dem de er. ARKIVFOTO: AURORA MELØE
Engasjert: Godal Dam er opptatt av å fortelle studentenes historier, og mener det er nettopp disse som gjør NSO til dem de er. ARKIVFOTO: AURORA MELØE

Maika Marie Godal Dam (25)

Bakgrunn: Leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus og sentralstyremedlem i NSO.

– Hvorfor bør du bli den neste lederen av NSO?

– Jeg stiller til leder av NSO fordi jeg mener at jeg har pågangsmotet og vilja som må til for å kjempe frem studentenes krav. Jeg er opptatt av å finne nye løsninger, både organisatorisk og politisk. Jeg er opptatt av å fortelle studentenes historier, og det er jo de historiene fra de menneskene vi skal representere som gjør NSO til dem de er.

Hva er den viktigste studentkampen akkurat nå?

– Det er vanskelig å svare noe annet enn studentenes økonomi, fordi de økonomiske forutsetningene man har påvirker så mange aspekter av studenttilværelsen. Det påvirker hvordan man bor, hvor godt man tar vare på helsa, hva man spiser, og hvor mye fritid man har til å engasjere seg og få nye venner, og bygge opp et sosialt nettverk.

I en NRK-sak denne uka har NSO allerede etterlyst hastetiltak for studenters svekkede kjøpekraft. Hvordan vil du, som leder, følge opp dette?

– Det er viktig at vi fortsetter å sette som minstekrav at studiestøtta justeres etter forholdene, og holdes på samme nivå som i resten av samfunnet, sånn at studentenes kjøpekraft ikke svekkes. Når det kommer til hastetiltak, skal vi følge opp det. Det er viktig at vi vender oss mot boligsektoren, fordi boligpriser er det som studenter sier er den aller største delen av deres utgifter i løpet av en måned.

– Mange studenter aner ikke hva NSO er. Hva konkret har du tenkt til å gjøre med det?

– Her mener jeg det viktigste er at flere har en interesse av å prate om NSO. Det holder ikke at det bare er arbeidsutvalget, leder eller andre med verv i organisasjonen. Jeg tror at våre medlemslag får en grunn til å snakke om organisasjonen hvis de også har større mulighet til å medvirke inne i organisasjonen mellom landsmøtene. Da ønsker man også å fortelle mer om hva NSO driver med til sine studenter.

– NSO skal sikre studenters representativitet gjennom å påvirke politikere og mediene. Hva kan dere gjøre for å bli en enda tydeligere stemme på disse plattformene?

– NSO skal være studentenes stemme. Vi må være enda flinkere på å fortelle studentenes historier og gi situasjonene et ansikt. Vi må få med oss de historiene som er der, og sørge for å ta de historiene og videreformidle dem til politikere og i media.

– Hva får NSO fra deg, som de ikke får fra den andre kandidaten?

– Jeg er nok typen som liker å kaste meg ut i ting, og trives når jeg blir utfordret på ting jeg ikke har gjort før. Det er ikke sikkert at det skiller meg og Bjørn Olav, bare så det er sagt, men det sier hvert fall noe om meg.

Fem kjappe med Maika Marie Godal Dam

 • Hva leser du når du ikke leser pensum? – Jeg liker å lese romaner, gjerne med historier forankret i virkeligheten, og i hverdagslivet. Så kan jeg anbefale en bok som heter Meg eier ingen, min all-time-favourite.
 • Hva gjør du for å skeie ut? – For å skeie ut, da setter jeg meg nok enten på en bar, eller i en park med gode venner, hører på musikk, løser gjerne quiz eller spiller spill.
 • Har du et skjult talent? – Jeg har vært rimelig god i bryting, hvis man kalle det et skjult talent.
 • Hvis du kunne valgt en superkraft, hvilken? – I Twilight er det en karakter som kan ense folks følelser og justere stemningen. Det tror jeg hadde vært en kul superkraft å ha, også i politisk sammenheng.
 • Beste og verste egenskap? – Jeg gir sjeldent opp. Min verste er at jeg er utålmodig.

Les også: “Studentenes minister må se studentene”

Powered by Labrador CMS