OVERRASKET: Den nyvalgte NSO-lederen Tuva Todnem Lund (24) ble glad og overrasket da hun fikk vite at hun vant valget: – Jeg har hatt ekstremt dyktige motkandidater.

Den nyvalgte NSO-lederen:

Danset for å roe nervene

For fire år siden tok Tuva (24) en for laget og ble klassens tillitsvalgt på NMBU. Fire år senere er hun blitt en av Norges mektigste studenter.

Publisert Sist oppdatert

[Lørdag formiddag ble det kjent av Tuva Todnem Lund (24) tar over som leder av norsk studentorganisasjon (NSO).](aa)

– Jeg ble veldig glad, letta og litt overrasket. Jeg har hatt ekstremt dyktige motkandidater, sier Lund over telefonen til Universitas.

Det ble en nervepirrende affære for lederkandidaten. Kunngjøringen av resultatet fra ledervalget måtte utsettes med tre kvarter, på grunn av trøbbel i stemmegivningen.

– Heldigvis har jeg vært sammen med delegasjonen min, så vi brukte pausetiden på å danse! Det fikk tiden til å gå og roet nervene, sier den nyvalgte lederen og ler.

24-åringen fra Horten begynte å engasjere seg i studentpolitikken da hun begynte på lektorprogrammet ved Norges bio- og miljøvitenskapelige fakultet for fire år siden.

– Jeg husker vi skulle velge en tillitsvalgt fra klassen, og når ingen meldte seg så tenkte jeg «jaja, hvorfor ikke?». Det er jo gøy å prøve seg, sier hun

Siden har hun vært aktiv i studenttinget ved samme universitet, hvor hun det siste året har jobbet fulltid som tingets leder.

I dag ble hun valgt som leder av NSO, og kan dermed regnes som en av Norges mektigste – om ikke den mektigste – studenter.

Tøff kamp om ledervervet

Flertallet av valgkomiteen kunngjorde mandag at de stilte seg bak Lunds kandidatur. Et mindretall innstilte på Jonas Økland (22), mens Daniel Hansen Masvik (25) også opprettholdt sitt kandidatur, og var med inn i lederkampen på landsmøte.

– Vi har hatt gode debatter, og det har vært en åpen prosess hele veien. I går tenkte jeg det var helt åpent og at alt kunne skje.

– Det har jo vært en del krasse kommentarer i valgkampen. Hva syns du om prosessen?

– Jeg syns det har vært en god valgkamp. Alle tre har utfordret hverandre. Jeg ville kanskje ikke brukt ordet «krass», men det har absolutt vært et ordskifte det har vært spennende å følge med på, for min del også, sier Lund.

– Men det har uten tvil vært en beintøff valgkamp. Nå gleder jeg meg til å ta igjen litt søvn!

– Er det god stemning mellom dere lederkandidater?

– Det er det absolutt. Jeg har snakka med begge nå etter resultatet ble annonsert, og jeg ser på begge som venner, svarer Lund.

– Hadde vært fornøyd uansett

Andreas Trohjell, nåværende leder av organisasjonen, gratulerer Lund med vervet.

– Jeg gleder meg til å få på plass en ny leder og gjennomføre overlapping med Tuva, sier han til Universitas over telefon.

– Vi har hatt tre veldig gode lederkandidater som landsmøte har kunnet velge mellom. Jeg hadde vært fornøyd uansett hvem det ble.

– Valgkampen har vært preget av et spennende ordskiftet og noen krasse kommentarer. Hva syns du om prosessen?

– Det vil jeg stå over å kommentere, utover at jeg er veldig fornøyd med at vi har tre så gode kandidater, som alle brenner for studenter og studentsaken, svarer Trohjell.

Prioriterer stortingsvalget

Lund tropper på som leder for NSO 1. juli, og skal lede organisasjonen i ett år.

– Det første jeg skal gjøre er jo å bli kjent med arbeidsutvalget, og de jeg skal jobbe sammen med. Så skal vi sammen jobbe med å få samlet organisasjonen, sier hun.

Stortingsvalget 13. september blir første prioritering for den ferske studentlederen.

– Vi må få samlet studentbevegelsen slik at regjeringen og andre politikere ikke slipper unna med tomme ord. Vi må passe på at de fortsetter å prioritere studentene.

Powered by Labrador CMS