Fresh 4ever – Jakten på Sobrits

Senere ble det Stimorol til hverdags og Extra før lange kyss. Men i begynnelsen var Sorbits.

Urtyggisen er kvaeklumper, populært i Skandinavia fra starten av yngre steinalder.

Moderne tyggisproduksjon startet i USA på 1860–tallet. Lansert i Norge i starten av forrige århundre.

Gammel tyggis smuldrer. La biten ligge i munnhulen og suge til seg varme og fuktighet før du tar første tygg. Samle så smulene med tungen, bland inn masse spytt og vips; en tyggbar klump.

[http://universitas.uio.no/kontakt.shtml](http://universitas.uio.no/kontakt.shtml)" target="_blank"[http://universitas.uio.no/kontakt.shtml/a](http://universitas.uio.no/kontakt.shtml/a)">Maria Reinertsen og Audun Halaas (foto)

Min første forbrytelse smakte gummi og gul frukt. Jentene i klassen står i ring. Vi er ni år og forkaster klatrestativet. Fremdeles innetid, lue om vinteren og godteriforbud i friminuttet. Men en av oss kjenner en stor jente. Fra lommen på den åpne jakken tar femteklassingen opp en pakke Sorbits. Vi i står ring og tygger store tygg som ingen lærere ser. Smaken av det første opprøret.

En dag får jeg lyst til smake på fortiden. Men hyllene på 7-eleven er tomme. Ute av produksjon. Utdødd?

Det må finnes restlagere. Små sjapper der en ikke tar datostemplinger så nøye. Ormehull til 80-årene. Ikke på Majorstua. Ikke på St.Hanshaugen. Wrigley\'s over alt. Tyggisens Bill Gates har 70 prosent markedsandel i Norge. Extra, Orbit og Juicy fruit.

På døra til en kiosk i Markveien henger det et falmet skilt: Fresh 4ever Sorbits. Håp! Skuffelse. Bare et fortidsminne. Snart blir det flere forteller mannen i kassa: Sist gang tyggsismannen var innom etterfylte han ikke blå Orbit.

Kongens gate 15! Kiosken har ikke noe navn, men to par nakne pupper dekker vinduet. Innenfor: TyggisNarnia: Blå Stimorol! Grønn Orbit! Bit-it i mengder. Toy! Og i nederste hylle; Sorbits. Pakkene er sølete. Som om de er hentet opp fra en nylig utgravd 80-tallsbosetting. Mannen bak disken ler når jeg spør om datostempling. Slår av fire kroner.

Hver bit i eget papir. De skrumper momentant. Og du tygger uvilkårlig hardere ettersom gummilefsa blir mindre. Utstøter høye slafs. Smaken er kort og kunstig: Gul frukt og gummi.

Det smaker usunt (og det var poenget); antitesen til skolemelk og matpakke, lue hele vinteren og stømpebukse når det var under ti grader.

Fersk Sobits finnes fremdeles i Danmark, merkets hjemland. Det er ikke så langt å reise når målet er å bli fresh 4ever.

Powered by Labrador CMS