Matnyttig forskning
Det er ikke lov å leke med maten. Med mindre man kaller det et eksperiment.
– Nesten alle spør om jeg spiser eksperimentene mine, sier Lina Uri (26).
Det må bli sånn når en stipendiat ved Fysisk institutt tilbringer dagene med å blande spagetti og olivenolje. Noe laboratoriet, eller tør vi si prøvekjøkkenet, bærer preg av. En klunk olje her, noen spagettistrå der. Alt dette rotet for å finne ut av hvordan væske finner veien ut av stein.
– Vi brukte dyrere olivenolje før, men måtte gå over til billigere alternativer. Men Eldorado fungerer fint, sier Uri.
– Hva slags pasta er best til denne type eksperimenter?
– Vi har brukt dyr italiensk pasta så vel som Sopps, men også her havnet vi på Eldorado.
Pastafysikk
Fysikkstipendiaten forsker på væskefortrengning fra porøse medier. Og pastaen skal representere stein.
– Når stein begraves blir den utsatt for økende trykk gjennom millioner av år. Og når væsken i steinen på et tidpunkt vil ut – hvordan gjør den det? Hvordan kommer væsken seg ut? undrer Lina Uri.
– Vi har valgt en modell hvor oljen er innstengt i en spagettipakning – en kompaksjon. Når spagettien er så sammenklemt at oljen ikke lenger kan strømme fritt, begynner en trykkøkning i olivenoljen. Da vil man kunne se hvordan oljen sprenger seg ut, sier hun og legger til:
– Ved å observere dette kan vi enten se på hvordan spagettien klemmes sammen eller studere væskens strømning. Forhåpentligvis har jeg noe jeg kan publisere i et fagtidskrift om ikke altfor lenge, sier hun.
– Og kanskje også i Apéritif?
– Kanskje det.
Rotete kjøkken
– Det var først etter flere års prøving og feiling med andre materialer man endte opp med spagetti- og olivenoljemodellen, sier Lina Uri.
Både gelé, gips og leire har blitt forkastet som steinsubstitutt. Tidligere har man også hatt et kjent eksperiment med riskorn ved samme institutt, der ras i rishauger ble lagt under lupen.
– Veilederen min bruker blant annet sin daglige erfaring med mat til å foreslå materialer med passende egenskaper til bruk i laben. Alt fra pasta til butterdeig, sier hun.
– Får du ha materialene dine i fred eller hender det at du mangler en pakke pasta eller en flaske olivenolje?
– Jeg har ikke hatt noe problemer med underslag.
– Blir det mye søl, da?
– Ja, selv med bare en kokk. Etter eksperimentene kan det nok bli stående litt spagettirester som forpester, sier hun.
– Aha! Slurvete med oppvasken?
– Man må jo bruke opp det man har i skapet før man vasker opp, sier Lina Uri og legger til:
– Det hender jeg spiser pasta hjemme, men ikke nødvendigvis spagetti.
La 175 gram spagetti ligge i vann i fire timer. Legg det så i olivenolje.
Kutt deretter i passende biter og stable i en glassform. Fyll på med olivenolje. La det hele stå under trykk i 50 timer, eller til formen ryker. Vips så har du en spagettikompaksjon.