Styrket i troen

En vekkelse er kommet over Studentkafeene. «Dagens» blir aldri den samme igjen.

Publisert

– Det første vi gjør når vi spiser, er å spise med øynene. Halleluja!

Som tente lys sitter 15 kokker fra Studentkafeene med foldede hender i en halvsirkel. Mellom friske urter, oljeflasker, pepperbøsser og sydende kjeler er superkokk Bård Karlsen den opplagte yppersteprest.

Temaet for dagens preken er Dagens.

– Det er viktig å smake til før vi begynner å steke, formaner Karlsen.

Menigheten nikker ettertenksomt, mens Karlsen utfører små mirakler med tre fisk og fem poteter.

Kryddermirakler

– Poteter har vi jo sett før, da, sier en skeptiker.

– Men vi har fått mange kryddertips, understreker Freddy Berglund.

I sitt daglige virke i Frederikke-kantina lager studentkokken bortimot 1000 middager til sultne studenter. Nå er Freddy frelst, og vil hjem til Frederikke for å spre det glade budskap.

– Jeg tror studentene er ganske fornøyde med oss, men det er klart vi kan bli flinkere, sier Freddy.

– Er det noen som tar tida her? undrer mester Karlsen.

Freddy følger med.

Hvalfisk i buken

– Wosh!

Som en brennende busk slår flammene opp fra pannen med hvalkjøtt; kokkedisiplene rygger tilbake.

– 75 grader i kjernen, da er hvalkjøttet perfekt, preker Karlsen.

Med kvikke bevegelser bryter han pitabrød som fylles av kjøttbitene sammen med frisk salat og deilig dressing.

– Jeg spiser ikke mye Dagens. Men vi må jo smake på maten vi lager, og dette ser godt ut, sier Freddy.

Han noterer detaljer og snuser inn duften av mat. God mat.

Hellige tre kokker

Så er alt kokt, stekt, brassert og fritert. Karlsen og hans to assistenter er koordinerte som en treenighet. I løpet av fem minutter ligger seks retter lekkert dandert på disken.

– Som jeg sa, mat er ikke bare fysisk føde, men også en estetisk opplevelse, sier Karlsen.

– Noen spørsmål?

– Hvordan skal vi rekke å legge pesto på fisken når 30 studenter står i kø og er sultne? undrer én.

– Det finnes løsninger på det meste, sier Karlsen.

Så samles alle rundt et fantastisk Dagens-måltid. Måtte det ikke bli det siste.

Dette er noen av rettene som vil dukke som Halal eller Dagens i løpet av året:

Sota laks

Back to Basic (ørret)

Pita med hvalkjøtt

Fritert torskefilet med ananas

Asian burger (sei med ingefær)

Steinbitt med pesto

Powered by Labrador CMS