God utsikt: Fra kontoret sitt ser sentralbanksjef Øystein Olsen lyst på fremtiden. -Norge har blitt fattigere, men vi er virkelig ikke fattige, sier han.

– Dere bør være optimistiske

Ikke la oljekrisen skremme deg. Sentralbanksjef Øystein Olsen tror dagens studenter blir enda rikere enn sine foreldre.

Publisert Sist oppdatert

– Dere som er unge har opplevd en periode på 15-20 år som ikke kommer til å komme tilbake.

I sjette etasje på Bankplassen 2 sitter Norges sentralbanksjef Øystein Olsen. Kontoret har vært hans siden den siste nyttårsraketten ble avfyrt inn i år 2011.

– Studenter bør ikke være altfor bekymret for fremtiden. Dere har fantastiske muligheter. Ta mulighetene og bruk dem, samtidig som dere beholder optimismen, formaner han.

Selv om norsk økonomi er under press mener Olsen at unge i dag har gode framtidsutsikter.

– Ikke la dagens økonomiske situasjon prege hverdagen din som student, ha ett lenger perspektiv. Vi kommer gjennom dette.

Krevende budskap

Olsen ble ansatt i ett åremål på seks år og 18. februar holdt han den siste årstalen for denne perioden.

– Det er muligens den talen med det vanskeligste budskapet i min periode. Det siste året og utsiktene for de neste er mer krevende økonomisk enn tidligere.

Norsk økonomi er ute av en gullalder, og når Sentralbanksjefen kommer til Blindern 2. mars for å holde en tilpasset versjon av årstalen til studenter er det nok av tema å snakke om.

– Det var absolutt ingen skrivesperre til årets tale, så i den forstand var ikke arbeidet så krevende, sier Olsen lattermildt.

– Velstanden vil øke

Til tross for synkende oljepriser og økende arbeidsledighet ser sentralbanksjefen lys i enden av tunnelen.

– Dette kommer vi oss gjennom. I ett lenger perspektiv, forbi en studentperiode og i en lang påfølgende yrkeskarriere er det all grunn til å være optimistisk for fremtiden.

Olsen mener at det er viktig å se utvikling i et historisk perspektiv.

– Det går litt opp og ned her i verden, også i økonomien. Vi har hatt noen tøffe perioder før også. Derimot har det gjennom en helhetsperiode på 25-30 år vært en helt fantastisk velferdsutvikling.

Sentralbanksjefen mener at inntekt og velstandsveksten i Norge siden 90-tallet vil stå igjen som ett helt spesielt kapittel når historiebøkene skal skrives i fremtiden.

– Jeg tror den økonomiske velstandsutviklingen kommer til å fortsette. I ett studentperspektiv så er jeg temmelig sikker på at velstandsnivået er enda litt høyere om nye 25-30 år, selv om veksten ikke vil være i samme takt som de siste tjue årene.

Rådet jeg gir til mine barn er å være bevisst i forhold til yrkesvalg og jobbe målrettet mot dette valget

Sentralbanksjef Øystein Olsen

– Vær bevisst i valgene

Øystein Olsen er selv utdannet økonom fra Universitetet i Oslo og minnes en periode hvor mulighetene var mange og bekymringene få.

– Det er nok noen ting unge er mer bekymret for i dag enn da jeg var ung. For eksempel tenkte jeg ikke over mulighetene for å ikke få jobb. Det har nok forandret seg litt.

Økende arbeidsledighet har foreløpig gjort seg mest gjeldende i oljenære områder, selv om det er ringvirkninger av oljenedgangen også ellers i arbeidsmarkedet. Olsen tror arbeidsmarked blir tøffere i en periode, før ledigheten flater ut og vil på nytt synke.

– Rådet jeg gir til mine barn er å være bevisst i forhold til yrkesvalg og jobbe målrettet mot dette valget.

Fattigere, ikke fattig

For første gang kan vi i 2016 oppleve at oljefondet vil ha negativ vekst. Selv om oljeinntektene har gått ned, så har likevel bruken av oljepenger i statsbudsjettet økt.

– Jeg sier i talen at vi er blitt fattigere, men fattig er vi virkelig ikke. Norge er fortsatt et av verdens rikeste land.

I etterkant av årstalen valgte flere medier å fokusere på at Olsen brukte et sitat kjent fra den populære tv-serien Game of Thrones.

– Er det en kald vinter, eller er det en varm vinter med noen sluddbyger som venter oss?

– I og med at det var en kjent referanse kunne jeg ikke si «nå kommer en det en litt mild vinter». Likevel gir det nøkternt sett nok inntrykk av et litt for dystert bilde, selv om jeg egentlig liker en ordentlig oslovinter jeg da, ler Olsen.

Internasjonale bekymringer

I kjølvannet av fjorårets årstale uttalte sentralbanksjefen til Universitas at «ingenting vokser inn evigheten» og mente at en oljenedtur var uunngåelig.

– Det er litt av rollen i denne stillingen å helle kaldt vann i blodet på folk og formane til nøkternhet. Vi har hele tiden visst at den lange oppturen en gang måtte stagnere.

Flere land sliter fortsatt med etterdønningene av finanskrisen og Olsen har også denne gang en kopp med kaldt vann å helle i årene på den nervøse samfunnsborger.

– Dersom det skulle komme en ny internasjonal nedgang på toppen av de utfordringene vi allerede har i norsk økonomi så er det... igjen en bekymring, sier Olsen.

Åremålet til Øystein Olsen går mot slutten og mot neste år vil stillingen som sentralbanksjef bli utlyst.

– Oppfordrer du studenter til å søke?

– Det er nok å gape over for mye. Ta ett skritt av gangen.

Powered by Labrador CMS