Får kritikk: Statsråd Tora Aasland (SV) møter ramsalt krtikk fra sine egne. – SV-studentene er utålmodige, mener statssekretær Kyrre Lekve.
Får kritikk: Statsråd Tora Aasland (SV) møter ramsalt krtikk fra sine egne. – SV-studentene er utålmodige, mener statssekretær Kyrre Lekve.

Kritiseres av sine egne

Over 30 prosent av studentene som stemmer SV er misfornøyde med egen statsråd. – Krise for partiet, sier SV-mann Arvid Ellingsen.

Publisert Sist oppdatert

*Dette mener studentene:*

  • Studentene fikk spørsmålet «Hvordan vil du rangere regjeringens satsning på forskning og høyere utdanning?»
  • 8 prosent svarte «svært dårlig», 22 prosent «dårlig», 30 prosent «verken god eller dårlig», 19 prosent «god» og 2 prosent «svært god».
  • 31 prosent av studentene med SV som partipreferanse svarte «dårlig» og 2 prosent «svært dårlig».
  • 36 prosent av universitetsstudentene svarte enten «dårlig» eller «svært dårlig», mens høyskolestudentene var noe mer positive med 25 prosent med samme svar.
  • Tusen studenter ble spurt i undersøkelsen. Tallene har en feilmargin som varierer mellom 1,9 og 3,1 prosentpoeng.

– Dette er ikke bra tall i det hele tatt. SV har hatt departementet i fem år, og det er ikke bra hvis dette er dommen fra grasrota, sier Arvid Ellingsen, tidligere studenttillitsvalgt som nå står på Sosialistisk venstrepartis (SV) lokalliste i Oslo.

Studentene som stemmer SV er mindre fornøyde med SV-statsråd Tora Aasland enn gjennomsnittet, viser er undersøkelse Sentio har gjennomført for Universitas og Norsk studentorganisasjon (NSO). Totalt 33 prosent av studentene med SV som partipreferanse mener at regjeringens satsning på forskning og høyere utdanning er dårlig.

– Dette er krise, fordi det her er snakk om kjernevelgerne til SV. Sånn sett må man ta en revurdering av situasjonen i partiet, og finne ut om det er noe man kan justere for å komme på offensiven igjen, sier Ellingsen.

En av fem fornøyde

Over en tredjedel av universitetstudentene svarer at regjeringens satsning enten er «svært dårlig» eller «dårlig», og er dermed mer kritiske enn høyskolestudentene. En av fem studenter synes at regjeringens satsning på sektoren er god.

Anne Karine Nymoen, leder i NSO, mener at resultatene ikke er gode nok.

– De aller fleste er ikke så veldig fornøyde, og samler seg sånn midt på treet. Jeg registrerer at mange kommer til oss og sier at de er misfornøyde med kvaliteten på utdanningstilbudet, sier hun.

– Hva synes du om Toras Aaslands innsats i budsjettkampen?

– Hun har klart å få regjeringen til å prioritere studentboliger og hun har fått en del midler til forskning og studieplasser. Men på studiefinansiering og frie midler til utdanningsinstitusjonene gjenstår det mye, sier Nymoen.

– Utålmodige studenter

Kyrre Lekve, statssekretær i Kunnskapsdepartementet, synes ikke undersøkelsen er så ille, og trekker frem at statsråden gjør det bedre i år enn i 2008, da kun 15 prosent var fornøyde.

– Vi skal ærlig innrømme at regjeringen ikke har hatt et gloriøst år.

Kyrre Lekve, statssekretær i Kunnskapsdepartementet

– I 2009 hoppet det kraftig til 25 prosent. Nå ser vi en liten nedgang til 21 prosent. Vi skal ærlig innrømme at regjeringen ikke har hatt et gloriøst år. I et innstramningsbudsjett er det ikke veldig overraskende at vi kommer litt dårligere ut enn før.

– Men hva synes dere om at over 30 prosent av SV-velgerne svarer at satsningen er dårlig?

– Jeg tenker at SV-studentene er utålmodige. De skiller seg ikke fra andre studenter i det at de har høye krav og ønsker å se resultater.

– Men når det er sagt, vil vi jobbe hardt for å få fornøydprosenten opp igjen, sier Lekve.

Powered by Labrador CMS