Faksimilie fra Universitas 5. oktober 2005.
Faksimilie fra Universitas 5. oktober 2005.

Vegrer seg mot standpunkt

Studentparlamentet ved UiO vil ikke støtte noen av rektorkandidatene.

Publisert Sist oppdatert

– Det er rart at vi ikke skal kunne ta stilling til hvilken rektorkandidat vi ønsker, hvis den ene er klart bedre enn den andre, sier Ingrid Tungen fra Venstrealliansen (VA), i Studentparlamentet (SP) ved Universitetet i Oslo (UiO).

I SP-møtet torsdag ønsket hun å diskutere om de skulle støtte en rektorkandidat, eller ikke. Forslaget om standpunkt ble nedstemt.

– Rektor har mye å si for studentenes rettigheter og om SP får igjennom krav. Det er dumt at vi ikke har muligheten til å påvirke studentene, for hvem som blir valgt kommer til å påvirke dem i stor grad, sier Tungen, som presiserer at VA ikke har tatt stilling til hvem de ønsker å støtte.

Tungens syn får støtte av Jomar Talsnes Heggdal, nestleder i Studentparlamentet. – Dette er en såpass viktig studentpolitisk sak at vi bør ta stilling.

– Du har selv meldt deg inn i fanklubben til Trygve Wyller på Facebook. Vil du støtte hans kandidatur?

– Ja, jeg tror han vil gjøre den beste jobben. Jeg er for hans kandidatur uavhengig av Studentparlamentet, sier Heggdal.

Pejman Mansouri fra Realistlista mener det er feil å støtte én spesiell kandidat.

– Det vil også være taktisk feil å gå imot en kandidat hvis vedkommende blir valgt. Det kan ødelegge samarbeidsklimaet.

Gikk mot Ellingsrud

Ved forrige rektorvalg gikk daværende studentparlamentsleder Maria Veie Sandvik mot rektor Geir Ellingsruds kandidatur, til skarp kritikk fra andre studentpolitikere. Hun oppfattet Ellingsrud som «de ansattes mann».

– Det var veldig ubehagelig, men jeg er fortsatt overbevist om at det var min plikt. Som tillitsvalgt er primæroppgaven å uttale seg gjennom å stemme eller ta ordet, selv om det er vanskelig, sier Sandvik i dag.

Sandvik mener nå at samarbeidet med rektor likevel var veldig bra.

Ellingsrud mener også at det var uproblematisk å starte som nyvalgt rektor uten støtte fra studentparlamentslederen.

– Vi hadde en hyggelig prat etterpå og fikk alle forhold under kontroll. Valgkamp er jo valgkamp, og vårt samarbeid fungerte utmerket, sier Ellingsrud.

Venstrealliansen støttet imidlertid Geir Ellingsrud ved valget i 2005. I fjor sa utdanningspolitisk ansvarlig Solveig Tesdal at hun angret på det. Likevel er hun enig med Tungen.

– Det var riktig å støtte Ellingsrud, på bakgrunn av plattformen han da hadde. Når vi ser at en kandidat ikke innfrir må vi også kunne trekke tilbake støtten, sier Tesdal.

Vil ikke ta stilling

Nåværende leder for studentparlamentet, Heine Skipenes, vil ikke gjøre som Sandvik.

– Jeg kunne ikke gitt én kandidat støtte hvis jeg ikke visste at jeg hadde studentparlamentet i ryggen. Rektorvalget er direktedemokrati på sitt beste, og det er opp til studentene å ta valg, vår hovedoppgave er å formidle informasjon, sier Skipenes.

Studentparlamentet har nå vedtatt at de skal publisere en sammenligning av rektorkandidatene.

Powered by Labrador CMS