IKKE SUNDT: 1,5 kilo kvikksølv, en halv kilo mer enn det Kristian Gundersen mistet på kontoret på Universitetet på Karl Johan.

Litt for kvikt, professor?

Rektorkandidat Kristian Gundersen får pepper for 25 år gammel kvikksølv-søling.

Publisert Sist oppdatert

Kvikksølv

  • Kjemisk grunnstoff med symbol Hg. Det eneste metallet som er flytende ved romtemperatur. Allsidig anvendelse i industri, vitenskap og teknikk.
  • Meget giftig, tidligere brukt som desinfeksjonsmiddel, eksploderer ved støt.
  • Kvikksølvdamp og kvikksølvforbindelser har alvorlige bivirkninger (depresjon, hukommelsestap, tannløsning).
  • Det er nå forbudt å selge kvikksølvtermometer.
  • Skadevirkningene for helse og miljø er godt kjent, men ny kunnskap viser at det utgjør en større risiko for å skade barns utvikling enn hva man tidligere har trodd.
  • Kilde: Caplex.no og SFT

– Da jeg leste at han hadde mistet ett kilo kvikksølv i gulvet, og at han «ikke aner» hvor alt ble av, bestemte jeg meg for å sjekke hvor farlig kjemikaliet egentlig er. Jeg slo det opp i leksikon, og det er jo virkelig farlig, sier Ingerid Straume, doktorgradstipendiat ved Pedagogisk forskningsinstitutt.

Hun sto på Gundersens støtteliste til rektorvalget, men revurderer nå støtten, etter å ha lest om professorens uhell i spalten «Min studietid» her i Universitas i forrige uke. I et leserbrev i denne utgaven skriver hun blant annet: «Hvis Gundersen har så vidt liten omtanke for andres arbeidsmiljø, må jeg revurdere min støtte.»

– En annen tid

Gundersen beskrev i forrige uke hvordan kvikksølvet rant rundt på kontorgulvet som perler. Han har liten forståelse for Straumes reaksjon på den kvikke omgangen med kjemikaliet.

– Dette blir litt absurd. Uhellet skjedde for 25 år siden, og da hadde vi et helt annet forhold til arbeidsmiljø. Vi visste heller ikke hvor farlig kvikksølv var. Da jeg begynte på Blindern pleide veilederen min å tømme buksebena for kvikksølv etter forsøkene, sier Gundersen.

Rektorkandidaten skjønner heller ikke sinnet over at han ikke vil si på hvilket kontor uhellet skjedde.

– Det var ment som en spøk. Hele bygget er blitt totalrenovert, og den som har sittet lengst der inne, er meg selv. Dessuten var ikke dette en sak som var ukjent for sjefene på instituttet, sier Gundersen, som minner om at han var førsteårs hovedfagsstudent da uhellet fant sted.

Kvikksint?

Og stipendiat Straume er enig i at kritikken kan hende er litt i overkant kvikk.

– Er du sikker på at du ikke overreagerer?

– Det er mulig at dette er å overreagere. Men hvis inntrykket som skapes i oppslaget i Universitas stemmer, så er dette en alvorlig sak, sier hun.

Hun får støtte fra kjemiker og overingeniør i Statens forurensingstilsyn (SFT) Morten Helle. Han mener at dette ikke er en fillesak når noen mister så mye kvikksølv i gulvet.

– Ett kilo kvikksølv er faktisk fryktelig mye. Det skal svært lite kvikksølvdamp til, før det er skadelig for mennesker, sier han.

– Hvis noe slikt skjer, så må en enten strø på svovelpulver eller sinkpulver. Deretter må en koste eller støvsuge alt opp, forklarer han.

Powered by Labrador CMS