Setter i gang skadedyrutryddelse

Måltidet i kantinen i Eilert Sundts hus ble ikke som forventet for ex.phil.-student Øystein Østraat. Han oppdaget en kakerlakk.

Publisert Sist oppdatert

– Kakerlakken klatret på veggen ved siden av bordet der jeg satt og koste meg med lunsj, sier Østraat.

Dermed var kosen over. Østraat bestemte seg for å avlive insektet, noe som viste seg å være vrient.

– Jeg klemte først til med et matpapir, og kakerlakken datt litt nedover veggen. Da jeg klemte igjen falt den ned på gulvet, fortsatt med livet i behold. Først da jeg klemte den for tredje gang måtte den gi tapt, sier Østraat.

På bakgrunn av tidligere insekt-kontakt i utlandet fastslo Østraat raskt at det faktisk var en kakerlakk han hadde klemt i hjel.

Bestyrtede venninner

– Dette ble senere verifisert av to bereiste og tydelig bestyrtede venninner, som ventet med å kikke på det døde insektet til de hadde gjort seg ferdig med spisingen, sier han.

Østraat satte lite pris på hendelsen, og var spesielt redd for at kakerlakken kunne havne i maten hans, eller falle ned i sekken og bli med ham hjem. Nå lurer han på om det er oppdaget flere kakerlakker på Blindern.

Ukjent problem

– Jeg har aldri tidligere hørt om kakerlakker i kantinene på Blindern. Det eneste kakerlakktilfellet jeg har hørt om er på Jarlen kino, der vi leier et lager. Men det er langt unna Blindern, sier teknisk direktør Tore Christoffersen.

Han tar imidlertid kakerlakkopplevelsen alvorlig.

– Har noen først sett én kakerlakk, har vi et problem. Kakerlakker kombinert med mat er ikke hyggelig, og vi vil sette i gang skadedyrutryddelse, forsikrer Christoffersen.

Kan være flere

Kakerlakkekspert Arnulf Soleng ved Nasjonalt folkehelseinstitutt er ikke overrasket over kakerlakkfunnet på Blindern.

– Det dukker stadig opp kakerlakker – både i restauranter og i privathjem. Stort sett dreier deg seg om tysk kakerlakk, som er den vanligste innendørsvarianten, sier Soleng.

– Utgjør de en stor helserisiko?

– De er potensielle spredere av virus, sopp, bakterier og parasitter, men dette er ikke vanlig, sier han.

Soleng sier at kakerlakker stort sett kommer frem om natten, noe som gjør dem vanskelige å oppdage. De også kan dukke opp på dagtid, og dette skjer vanligvis når det er mange av dem.

– Blindernkakerlakkens lunsjopptreden kan derfor indikere at det er flere kakerlakker i kantinen, sier kakerlakkeksperten.

Fargen på kakerlakker varierer vanligvis fra brunt til svart, men både røde, gule og grønne arter forekommer.

De fleste artene finnes i varmere strøk. I Norge er det kun markkakerlakken som forekommer naturlig utendørs.

Flere sørlige varianter har etablert seg i restaurantkjøkkener og andre oppvarmede steder i Norge. De lever vanligvis av forskjellig organisk føde.

Det er beskrevet rundt 4000 kakerlakkarter i verden.

Kilde:www.toyen.uio.no

Powered by Labrador CMS