ÅPNINGSFEST: Studentene nyter en øl på åpningen til Union864.
ÅPNINGSFEST: Studentene nyter en øl på åpningen til Union864.

Slik har SiO blitt rammet av koronakrisen – og slik skal de gjenåpne

Etter to måneder med full stengning kan Studentsamskipnaden SiO gradvis åpne opp spisesteder, treningstilbud og helsetjenester.

Publisert Sist oppdatert

–Jeg er overrasket over at det er så mange her. Det har ikke vært åpent en time engang, sier direktør i SiO Mat og drikke Steffen Greff.

Studentbaren Union864 i Kringsjå studentby åpnet torsdag. Dette er det første serveringsstedet under SiO Mat og drikke som gjenåpnes, etter to måneders stengning som følge av koronakrisen.

– På mandag åpner vi tre steder til: Trygve og Georg på Universitetet i Oslo og Fyrhuset på Oslomet. Det er kjempevanskelig å gjette på hvor mange som kommer, men da er vi tilstede og kan gi et tilbud, sier Greff.

Mange menneskeskjebner

SiO Mat og drikke ble hardt rammet da Norge stengte.

– Det kom veldig brått. Vi ligger jo på utdanningsinstitusjonenes fasiliteter, så da utdanningsinstitusjonene ble stengt, ble alle våre steder stengt. Vi mistet tilgangen til stedene våre på bare noen timers varsel, sier Greff.

BACK IN BUSINESS: Steffen Greff, direktør i SiO Mat og drikke, planlegger en forsiktig oppstart.
BACK IN BUSINESS: Steffen Greff, direktør i SiO Mat og drikke, planlegger en forsiktig oppstart.

Greff forteller at situasjonen har vært krevende, både økonomisk, men også med tanke på å se hvordan det har gått utover de ansatte.

– Det er mange menneskeskjebner i det, så det er tøft. 148 mennesker i permittering og du vet ikke når de kan komme tilbake. Det å åpne Union864 gir arbeid til 6 av de 148, men det er første steg i riktig retning, sier han og fortsetter:

– Nå må vi planlegge for forsiktig oppstart, men også begynne å se på hva vi gjør til høsten. Vi skal jo åpne igjen, vi vet bare ikke når.

– Blir dere nødt til å si opp folk?

– Det vet vi ikke ennå, fordi vi vet ikke hvordan semesterstart blir. Det er den seigpiningen som er verst, og det er verst for de ansatte som står i det.

Greff forsøker likevel å være positiv.

– Man må jo være det. Vi er positive til at ting går fremover, men dette kommer til å ta tid. Det er mye som skal gå på skinner og falle på plass for at vi er helt åpne til semesterstart på høsten.

Universitas har tidligere skrevet at SiO har permittert 350 ansatte som følge av koronakrisen - vil ikke kutte i lederlønninger

Inviterer til syttendemaifeiring

På 17. mai er Union864 åpent for feiring. I tillegg vil SiO kjøre foodtruck og kaffebil rundt i studentbyene og dele ut gratis is og kaffe.

– Vi satt for en uke siden og tenkte at vi må gjøre noe på 17. mai. Så håper jeg at så mange som mulig får med seg at vi gjør det, og at de kommer ut og møter oss. Det er hyggelig å kunne gjøre noe, sier Greff.

Åpningen av Union864 er dessuten viktig for å få erfaring med drift under de spesielle forholdene.

SMITTEVERN: SiO Mat og drikke har gjennomført en rekke smitteverntiltak før de kunne åpne dørene igjen, blant annet ved å teipe over stoler man ikke kan sitte på.
SMITTEVERN: SiO Mat og drikke har gjennomført en rekke smitteverntiltak før de kunne åpne dørene igjen, blant annet ved å teipe over stoler man ikke kan sitte på.

– Vi har teipet over stoler man ikke kan sitte på. Vi har stått med målebånd for å måle hvor mange stoler vi kan ha her inne. Det er plass til 46 personer. Alt er bedre enn ingenting, sier Greff og fortsetter:

– Det blir begrensede åpningstider så man ikke har for mange ansatte på jobb samtidig. I tillegg bruker vi SiO-appen for bestillinger, og det gjør ting mye enklere for oss hvis vi kan gjøre hele transaksjonen i appen.

Fikk du med deg denne? Univer­si­tetet i Oslo gir 10.000 i krise­sti­pend til inter­na­sjo­nale studenter

Spent på smitteverntiltak

Også SiO Athletica har vært stengt i overkant av to måneder.

– Vi stengte veldig brått 12. mars. Siden den gang har det for oss handlet om å ivareta medlemmene våre på en god måte, med de digitale tilbudene vi har opprettet. Så har det handlet om å ivareta de ansatte, der mesteparten ble permittert, og ivareta sentrene og sørge for at ting er oppe og går når vi kan åpne igjen, forteller direktør i SiO Athletica Fredrik Refsnes.

SiO Athletica har permittert rett under 200 ansatte, og det omfatter mange deltids- og timeansatte, PT-er, gruppetimeinstruktører og resepsjonister.

Så langt har ikke så mange fått kommet tilbake, bortsett fra de som jobber med digitale tilbud og utetrening, ifølge Refsnes.

– Denne uken starter utetreningen for fullt, og tilbakemeldingen og ventelistene viser at dette er noe studentene har ventet på, forteller Refsnes og legger til at disse tilbudene er åpent for alle studenter.

Nå venter de på en nasjonal veileder før åpningen av treningssentrene 15. juni, som de håper kommer i god tid.

– Vi er spent på hvordan smittetiltakene vil spille inn på driften vår. Vi vil få permitterte ansatte tilbake til åpningen 15. juni, men det gjenstår å se hvordan smitteverntiltakene påvirker bemanningen. Vi forventer at vi må ha flere på jobb, sier Refsnes.

– Vi planlegger veldig detaljert nå på hvert senter. De er veldig ulike i størrelse og innhold, så det jobbes mer nå av de få som er på jobb.

Stor økning i videokonsultasjoner

SiO Helse er så å si i full drift.

– Det er veldig fint at det nå skal åpne opp. Jeg tenker det er viktig at vi kan ha det trygt og fint sammen, så lenge vi passer på, sier Trond Morten Trondsen, direktør i SiO Helse.

FYSISK OPPMØTE: Trond Morten Trondsen, direktør i SiO Helse, kan fortelle at alle helsetjenestene er i gang med fysisk oppmøte.
FYSISK OPPMØTE: Trond Morten Trondsen, direktør i SiO Helse, kan fortelle at alle helsetjenestene er i gang med fysisk oppmøte.

– Når det gjelder SiO Helse i denne perioden, så var vi veldig godt rigget og klare da krisen kom. Vi har vært med i et stort e-helstetjenesteprosjekt. Dette var på plass tre uker før koronakrisen kom, forteller Trondsen og fortsetter:

– Før korona hadde vi rundt 8 videokonsultasjoner om dagen, og tirsdagen etter nedstengningen hadde vi 208. Så det var en kjempeøkning, men vi var godt forberedt og kunne på den måten opprettholde tilbudet.

SiO Helse har dermed ikke måttet permittere like mange, men noen korte permitteringer har det vært.

– Vi er 75 ansatte i SiO Helse, og nå er alle tilbake fra permittering.

De ulike tilbudene er allerede i gang med fysisk oppmøte. Både tannhelse, psykisk helse og rådgivning er i en prosess for gjenåpning.

– På psykisk helse og rådgivning har det vært og er det fremdeles video som er hovedtilbudet. Men etter 28. april har vi åpnet for at noen studenter får oppmøtetilbud. Det en del studenter som har vært opptatt av at de gjerne vil møte behandleren, og vi prioriterer dem vi tenker er viktigst for. Vi har prioritert utenlandsstudentene som er i en spesielt sårbar situasjon, forteller Trondsen.

Neste uke åpner også kurs:

– Vi starter opp med stress- og studiemestringskurs neste uke. Det blir første kurs med oppmøte etter nedstengningen. Det blir spennende. Det er litt færre plasser, men det blir fint å komme i gang med vanlige kurs igjen.

Les også: Flere studenter får komme på campus igjen: –⁠ Vi har vært avhengige av dette utstyret for å kunne fullføre

Powered by Labrador CMS