Forhandlingene om neste års Oslobudsjett er ferdig. Både Velferdstinget, JURK og Jussbuss har fått støtte fra Rødt til sine prosjekter.

Får 5 millioner fra kommunen til nytt studenthus

Velferdstinget i Oslo og Akershus fikk hjelp fra Rødt når de første millionene fra kommunen deles ut til det nye studenthuset i St. Olavs gate 23. Samtidig bevarer byrådet støtten til JURK og Jussbuss.

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres:

Da forslaget til neste års Oslo-budsjett ble lagt frem i slutten av september, var det uten en krone til det nye studenthuset i St. Olavs gate 23 (SO23). Dette på tross av at byrådet i sin plattform fra 2019 hadde lovet å bidra til etableringen av et nytt studenthus i byen.

På det tidspunktet var det imidlertid ikke klart om oslostudentene ville få et nytt felles samlingssted. Men i sommer åpnet SiO lommeboken og punget ut [290 millioner for bygningen i St. Olavs gate 23.](bb)

Nå er Rødt enige med byrådspartiene om Oslo-budsjettet 2022. I forhandlingene klarte partiet å flytte på 463 millioner kroner. 5 millioner av disse skal gå til det nye studenthuset i SO23. Det gleder VT- leder Maika Maria Godal.

— Vi har vært i dialog med Rødt, og er veldig glade og stolte over at de tok parti med oss, sier hun.

Ylva Holm Torsteinson er representant for Rødts bystyregruppe. Hun skriver i en e-post til Universitas at de både er glade og stolte over gjennomslaget.

— I tillegg til en vesentlig pengestøtte signaliserer dette også at det betyr mye for oss å investere i Oslos studenter og et godt studentmiljø. Studenthuset vil være en helt unik møteplass for alle byens studenter, noe det er et stort behov for.

— Vi vet at Oslo har hatt utfordringer med å skape en tydelig studentprofil og vi mener at et stort sentralt studenthus der byens studenter kan samles, vil bidra til at det blir et bedre og mer samlet studentmiljø i byen vår, legger hun til.

Håper på flere støttespillere

Da byrådet kom med store konkrete lovnader, men likevel ikke fulgte opp, ble vi litt bekymret. Men i Rødt har studentene nå fått en tydelig støttespiller, som vi ikke vil glemme.

Godal Dam understreker at dette er de første millionene utenfor SiO som ruller inn til det nye studenthuset.

Hvilken forskjell vil fem millioner kroner utgjøre?

— Til sammen ønsket oss 10 mill fra Oslo kommune over budsjettet for 2022 og 2023. At vi nå får halvparten, er helt fantastisk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VT-leder Maika Maria Godal Dam er både glad og stolt etter å fått de første eksterne millionene til det nye studenthuset.

Godal Dam sier at det til sammen vil koste rundt 140 millioner å pusse opp studenthuset. Hun tror støtten fra kommunen kan bidra til å skaffe enda flere støttespillere.

— Det gir en stor signaleffekt at Rødt nå har fått med seg byrådet for nå også å støtte oss økonomisk.

SO23 er foreløpig under renovering. Planlagt åpning er i januar 2024.

Bevarer støtten til JURK og Jussbuss

Universitas har tidligere i høst skrevet om at byrådet [ville kutte i støtten](aa) til JURK og Jussbuss i neste års budsjett. Jussbuss søkte om 1,3 millioner i støtte fra årets budsjett, men innstilt på 800.000. For JURK lå innstillingen på 920.000, som er 80.000 mindre enn i fjor.

– JURK og Jussbuss gjør en helt uvurderlig viktig jobb med fri rettshjelp for de som trenger det aller mest. Det er merkelig at vi må ta denne kampen hvert eneste år, men vi vil fortsette med det så lenge det åpenbart er nødvendig, skriver Holm Torsteinson fra Rødt til Universitas.

Daglig leder i Jussbuss Ole Martin Juul Slyngstadli omtaler nyheten som svært gledelig. Han sier støtten vil gi en annen sikkerhet for foreningens drift.

– Det vil komme Oslos svakerestilte til gode, gjennom at vi fortsatt kan nå ut med gratis rettshjelp til de som trenger det aller mest. Dette gjør også at vi i større grad kan drive oppsøkende virksomhet blant Oslos studenter, slik at vi kan hjelpe dem ut av husleietvister eller i konflikt med arbeidsgiver, skriver Juul Slyngstadli i en e-post til Universitas.

Bjørk Gudmundsdottir Jonassen, daglig leder i JURK, skriver i en e-post til Universitas at også de er glade for at bystyret valgte å øke støtten:

"JURK er veldig glad for at bystyret har valgt å øke støtten til JURK for 2022. Dette var en fin julegave til oss og til alle kvinnene som har behov for gratis rettshjelp!".

Powered by Labrador CMS