U-HJELP: Penger fra semesteravgiften går til skolebarn i Taspapowni, Nicaragua via SAIH. Foto: SAIH

Kritiserer tvangsbistand

Moderat Gruppe vil ha slutt på tvungen u-hjelp i semesteravgiften.

Publisert Sist oppdatert

SAIH-TIERNE

  • Tierne er frivillig bistand fra studenter som administreres sammen med semesteravgiften.
  • Fem universiteter og 21 høgskoler har i dag tierordninger.
  • Pengene går til utdanningsprosjekter i ulike land.
  • I 2007 utgjorde SAIH-tierne 5,9 millioner kroner.

Moderat Gruppe (MG) i Studentparlamentet har sett seg lei på at studenter tilknyttet Studentsamskipnaden i Oslo automatisk gir 30 kroner til Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) når de betaler semesteravgiften. I dag må studenter betale 30 kroner ekstra på fakturaen, og eventuelt oppsøke nettstedet til SAIH for å få refundert pengene.

– Vi ønsker å revurdere ordningen, og gi studentene større frihet til selv å velge om de vil gi støtte. Det er et problem at det er såpass påtvunget, sier Mari Berdal Djupvik, leder i MG.

Thomas Tallaksen, leder av Venstrealliansen, mener det er helt feil at man skal kunne reservere seg mot å gi bistand gjennom SAIH, ettersom studentdemokratiet har vedtatt denne støtteordningen.

– Man kan være uenig med arbeidet til organisasjoner som SAIH, men da får man engasjere seg gjennom de kanalene man allerede har, sier Tallaksen.

Til helgen arrangerer Velferdstinget, paraplyorganet for studentdemokratiene ved SiO-lærestedene, seminar og skal vedta politisk plattform. MG vil ta opp en ny diskusjon om dagens ordning.

I 2007 fikk SAIH inn 2 137 828 kroner fra SiO-lærestedene, og refunderte 1560 kroner til SiO-studenter. På landsbasis refunderte SAIH totalt 3 940 kroner.

Valgfritt ved HiO

Leder i SAIH Sigrun Espe synes SAIH-tierne er et godt studentbidrag med lang tradisjon og understreker at ordningen har hjemmel i lovverket.

Jeg skjønner at folk synes der er uheldig å bli trukket uten samtykke. Sigrun Espe, leder i SAIH

– Men dette er jo frivillig og jeg skjønner at folk synes der er uheldig å bli trukket uten samtykke. Andre institusjoner som Høgskolen i Oslo har tydeligere informasjon om at studenten kan velge å gi støtte, sier Espe.

Hun frykter ikke at det blir en stor reduksjon i pengestrømmen om lærestedene legger til rette for å ikke donere penger.

– Vi merker veldig liten forskjell på givergleden blant HiO- og UiO-studenter, til tross for bedre informasjon om valgmuligheten hos førstnevnte. Vi støtter derfor valgfrie ordninger, sier hun, og gir med dette tilslutning til MGs forslag.

Også fraksjonen Liberal liste ønsker å endre ordningen, som Velferdstingets arbeidsutvalg har gått inn for å beholde.

Spent UiO

Kristin Fossum Stene, seksjonssjef for studieavdelingen ved UiO sier at innbetalingen ikke har vært diskutert på lang tid og at hun dermed ikke har noen sterke meninger om saken.

– Men jeg er nysgjerrig på hva slags løsninger de andre institusjoner konkret har. Det er vanskelig, rent teknisk, å innføre ny funksjonalitet i Studentweb, sier Stene.

Seksjonssjefen understreker at SAIH-tierne er frivillige. Hun opplyser om at studentene kan betale 30 kroner mindre på giroen og fortsatt bli meldt opp til studier.

Powered by Labrador CMS