Kutter støtte: Justisminister Per-Willy Amundsen vil gi mindre penger til rettshjelp over hele landet.

Amundsen vil kutte støtte til Jussbuss og JURK: – Frekt

Jusstudentene fortviler etter regjeringens forslag om å kutte i støtten til gratis rettshjelp. Jussprofessor Mads Andenæs ser på det som et hevnangrep.

Publisert Sist oppdatert

Da regjeringen la frem statsbudsjettet tirsdag morgen var det med dramatiske nyheter for Jussbuss og JURK (Juridisk rådgivning for kvinner): Justisminister Per-Willy Amundsen foreslår å kutte støtten kraftig.

Begge organisasjonene er drevet av jusstudenter ved Universitetet i Oslo og gir gratis rettshjelp til svakerestilte grupper. Nå kan de derimot være nødt til å nedbemanne. Regjeringen vil nemlig kutte både Jurk og Jussbuss med 1,2 millioner kroner. Det tilsvarer henholdsvis en fjerdedel og en tredjedel av tilskuddet deres.

– Dette er veldig alvorlig for vår drift. Hvis dette blir stående er vi nødt til å kutte i driften vår, og det går direkte utover klientene våre og antallet personer vi får hjulpet, sier Tonje Lilaas Larsen, leder for Jussbuss.

Justisministeren ville gi Jussbuss politikknekt: – På grensen til sensur

Tar ikke vare på rettssikkerheten

Tilsvarende organisasjoner fra Bergen, Tromsø og Trondheim har også blitt foreslått kuttet. Ifølge JURK er det foreslått kutt på tilsammen 15 millioner kroner til rettshjelp til vanskeligstilte.

– I 2016 behandlet vi over 6000 saker, så det er et enormt behov for vår hjelp. Dette er et enormt problem for våre klienter, sier Larsen.

Hun mener dette er et angrep på rettssikkerheten til de som har behov for hjelpen Jussbuss tilbyr.

– Det er en helt klar enighet, blant politikere og samarbeidsorganisasjoner, om at vi gjør en god og viktig jobb. Dette er helt klart ikke å ta vare på rettssikkerheten i den grad man burde.

Jussbuss-leder: – Jeg krever at Justisdepartementet lar vårt politiske arbeid være i fred, uten fare for innblanding

Et hevnangrep

Juss-professor Mads Andenæs mener forslaget om kutt er en hevn fra Justisdepartementet.

– Det er vanskelig å ikke se dette i sammenheng den kampanjen den politiske ledelsen i Justisdepartementet har kjørt mot blant annet JURK og Jussbuss. Dette henger sammen at disse organisasjonene leverer høringsuttalelser som er kritiske til den politiske ledelsen, sier han.

I 2015 ville tidligere justisminister Anders Anundsen strupe midlene til Jussbuss' rettspolitiske arbeid. Over lenger tid hadde organisasjonen kritisert regjeringens arbeid. Anundsen grep ble sett på som et forsøk for å få dem til å tie.

Andenæs frykter kutt i støtten vil gå utover svakerestilte grupper.

– Dette er åpent og frekt forsøk på å disiplinere fra studentorganisasjoner som kritiserer makten.

Har du lest? Må parkere Jussbussen

– Færre saker

I går vant JURK «Jenteprisen» for sitt arbeid. I dag forteller Sara Eline Grønvold, leder for organisasjonen, at hun er redd for hva kuttene kan føre til.

– Det kommer til å bli et kutt i det tilbudet vi har å gi til våre klienter. Det blir færre saker vi får behandlet, og vi må kutte ned på lønnsutgifter og administrasjon. De som kommer til oss har et stort behov for juridisk rådgivning og rettshjelp, sier hun.

Grønvold frykter at de i verste fall må nedbemanne antall saksbehandlere.

– Vi søkte om mer penger for å få ansatt flere saksbehandlere, og resultatet er at dette er noe vi må kutte ned på.

Les mer: Frustrert over manglende rettshjelp

Powered by Labrador CMS