– Nå er det nok!

Studentparlamentet hudfletter regjeringens kutt i stipender og studentvelferd. Høyres Studentforbund kaller utspillet for egoistisk sosialisme.

Publisert Sist oppdatert

Studentparlamentets krav:

  • Øke stipendet slik at den totale rammen for studiefinansieringen blir på ca 120.000 kroner.
  • Øke stipendandelen til 60 prosent.
  • Politisk styrt studielånrente.
  • Bygging av flere studentboliger.
  • Øke reisestipendet

– Med Kvalitetsreformen har arbeidspresset på Universitetet økt. Dermed har det blitt vanskeligere å jobbe ved siden av. Høyere utdanning er i ferd med å bli reservert de friske, effektive studentene som får støtte fra foreldrene, sier leder Maria Veie Sandvik i Studentparlamentet ved Universitet i Oslo.

I en resolusjon vedtatt i helga krever Studentparlamentet blant annet 60 prosent stipendandel, reisestøtten tilbake og 50 prosent rabatt på NSB. Resolusjonen, som er et forslag fra Venstrealliansen, kommer på et alt annet enn tilfeldig tidspunkt.

– Vi ønsker at politikerne skal forplikte seg overfor de kravene vi stiller, sier Sandvik.

Ikke populært

Men ikke alle studentpolitikere er like begeistret for utspillet fra studentparlamentet. Syv av de 37 representantene som stemte over vedtaket ba om å få protokollført sin motstand.

Elisabeth Torkildsen, leder i Høyres Studentforbund er slett ikke enig i at regjeringen har kuttet i velferden til studentene:

– Regnestykkene til Studentparlamentet er feil. De har satt sammen tall i hytt og pine.

Torkildsen mener det er usosialt å kreve høyere stipendandel, fordi det er de som arbeider som må ta regningen. Likevel innrømmer hun at studiefinansieringen kan bli bedre:

– Vi går inn for indeksregulering av lån og stipend, men først må vi sikre at Kvalitetsreformen blir gjennomført og at utdannelsen er god nok. Vi kan ikke gjøre alt på en gang, sier Torkildsen.

President Knud Edmund Berthelsen i Venstres studentorganisasjon, Liberale Studenter, levner også Studentparlamentet liten ære. Han reagerer særlig på kritikken som rammer Venstres samferdselsminister, Torild Skogsholm.

– NSB har aldri fått så mye penger fra staten før, så det er utelukkende NSB-ledelsens manglende forretningssans som gjør at de ikke gir mer i rabatt. For øvrig burde sosialistene i parlamentet holde seg for gode til å gjøre seg til et valgkamporgan for det blodrøde regjeringsalternativet, mener Berthelsen.

Powered by Labrador CMS