Overbooket hovedstad: Tusenvis av studenter står i boligkø i Oslo når studiene starter.

Tusenvis av studenter i boligkø:

– Jeg sover på sofaen til en venn

Studiene er i gang for Oslos over 70.000 studenter, men over 5300 står fortsatt i boligkø.

Publisert Sist oppdatert
Mangler bolig: Stefan de Boer må sove på sofaen til venner og bekjente under fadderuka. Han er ikke alene: 5300 personer står i boligkø hos Studentsamskipnaden i Oslo (SiO).

Tall fra Norsk studentorganisasjon viser at over 5300 personer står i kø for studentboliger hos SiO.

En av de som ikke har funnet seg et sted å bo er Stefan de Boer. Han er midt i fadderuka som introduserer han for fem år på lektorstudiet i nordisk på Universitetet i Oslo. For øyeblikket lever han på venners nåde.

– Føler meg til bry

For tiden er boligen til Boer en sofa og en bag rommer klærne og pensumbøkene hans.

– Heldigvis har jeg snille venner. Men jeg kan jo ikke leve slik resten av semesteret.

Å være fadderbarn uten egen bolig er tungvint, mener Boer.

Boligkø i Oslo er ikke noe nytt fenomen. Slik har det vært tidligere år:

# [2017: 6500 i kø](2017)

# [2013: 3500 i kø](2013)

# [2008: 6000 i kø](2008)

– De jeg bor med har jo ikke fadderuke. De har jo ingen ekstra nøkkel heller, så de må jo være våkne og låse meg inn. Jeg føler meg til bry ved å okkupere stua deres og jeg får heller ikke den fulle opplevelsen av fadderuka siden jeg ikke vil holde de våkne så lenge.

SiO burde prioritere

Boer søkte om studentbolig like etter at han fikk studieplass. Dette var fordi han var usikker på om han kom inn i Oslo, Trondheim eller Bergen.

– Jeg synes selvfølgelig det er veldig kjipt. Jeg har hørt av andre at man må søke lang tid i forveien for å i det hele tatt ha en sjanse, men det er jo umulig når man ikke vet hvilken by man skal studere i. Det står jo også på SiOs nettsider at studenter som starter studiene skal bli prioritert.

Vi kan ikke år etter år overbooke Oslo med nye studenter.

Maya Sol Sørgård, leder i Velferdstinget

Boer venter fortsatt på at Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) skal gi ham sitt ja. Alternativet er å forsøke å leie privat bolig.

– Jeg tenker at dette har vært ett problem i mange år og at SiO og kanskje kommunen burde prioritere å få flere studentboliger i mye større grad.

– Uholdbart

Leder i Velferdstinget, Maya Sol Sørgård, mener at studentboligkøen er uakseptabel.

– Vi kan ikke år etter år overbooke Oslo med nye studenter uten at de skal ha et sted å bo. Det er mange nye studenter i Oslo og Akershus som opplever akkurat det samme som Boer i dette øyeblikk. Det er uholdbart, sier hun.

Fikk du med deg denne? Blir tvunget ut i deltidsjobb når SiO øker leien

Sørgård mener at det ikke bare er upraktisk å ikke ha noe sted å bo, det går utover alt det en helst skal bruke studiestarten på å drive med.

– Å ikke ha tak over hodet gjør at alt annet blir satt til side, og tiden du egentlig skulle brukt til å få venner og skape minner med dine medstudenter blir heller brukt til å gå på visninger. Slik skal det ikke være.

Lavere ventelistetall

I 2017 var det over 6600 som sto i boligkø, altså 1300 flere enn i år.

Styreleder i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, Vetle Bo Saga, forteller at årsaken til at ventelistetallet er lavere er sammensatt.

– Vi har ferdigstilt cirka 400 nye studentboliger det siste året, og vi oppdaterer ventelistetallene raskere ved å be studentene raskere om å fornye søknaden sin om de ikke har fått studentbolig til ønsket innflyttingstidspunkt. Hvis man ikke oppdaterer søknaden står man ikke lenger i kø. Ofte er det fordi man har funnet et annet sted å bo eller fordi man ikke skal studere likevel. Dette gir et mer presist bilde av hvor mange som faktisk står i kø, forklarer Saga.

Regjeringen vil gjøre det mulig å bygge flere studentboliger: – Dette kan bety mindre leie

Han er likevel langt fra fornøyd med ventelistetallet:

– Tallet er fortsatt for høyt. Derfor er det planer om å bygge inntil 2500 nye studentboliger innen 2021. Vi har konkrete byggeprosjekter i Blindernveien og planer om nye familieboliger på Kringsjå. Det er fortsatt behov for flere studentboliger i Oslo.

Hva tenker du om at flere studenter må sove på sofaen til venner eller bo på hotell nå i fadderuka?

– Det er jo ikke en heldig situasjon. Nå vet vi at de aller fleste finner seg bolig heldigvis. Dessverre er det private markedet ofte dyrt og man kan komme over useriøse utleiere. Det er ikke bra.

Powered by Labrador CMS