Vaskeritrøbbel

Klesvask ved Studentsamskipnaden i Oslos leiligheter er ikke enkelt.

Publisert

I august la alle studentbyene tilknyttet Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) om til et nytt faktureringssystem på vaskeriene ved studentbyene. Istedenfor å betale tolv kroner per vask, som blir lagt til husleien, må beboerne nå foreta en betaling over internett, til sin egen vaskekonto hos Miele med VISA eller MasterCard, som så blir trukket direkte fra kontoen. Betalingssystemet fungerer kun i Internet Explorer, så Mac-brukere og PC-brukere med Linux eller Mozilla får altså ikke logget seg inn.

Savner gammelt system

Henning Vangli er beboer på Sogn studentby, og oppgitt over det nye vaskesystemet. Historiene om trøblete vaskeriopplevelser er mange. Flere ganger har ikke vaskemaskinene fungert som de skal, og andre ganger har det vært problemer med betalingssystemet.

– Første gang jeg logget meg inn, hadde «betalingstilbyderen» problemer med serveren. Jeg ringte SiO, som sa at det var VISA sin feil. VISA sa at det var Nordeas feil. Nordea sa at det ikke var deres feil, fordi jeg var kunde i Skandiabanken. Skandiabanken sa at feilen skulle rettes opp i løpet av noen timer. Men da var det så sent at vaskeriet ville stenge innen den tid.

Vanglis nabo, Ebuvekir Kacapor fra Serbia, som studerer medisin ved UiO, har også opplevd vaskeritrøbbel.

– For to måneder siden fikk jeg ikke vasket klærne mine fordi vaskekortet ikke virket, enda jeg hadde betalt på nettet. Andre ganger har jeg ikke kunnet logge meg inn, fordi jeg har glemt et av de mange passordene systemet krever. Det gamle vaskesystemet var mye lettere, sier han.

Vangli har hjulpet flere utenlandske naboer som ikke forstår systemet.

– Den ene utvekslingsstudenten hadde ikke VISA-kort. Hun ga meg 200 kroner kontant, så jeg skulle sette inn penger på hennes vaskerikonto, forteller han.

Andre beboere Universitas har vært i kontakt med, oppgir vaskerisystemet som det mest negative med å bo i studentby.

Ville spare kostnader

Ifølge Tom Olstad, direktør for Studentboligene, gikk SiO bort fra det gamle vaskesystemet fordi det ble innført et nytt administrativt økonomisystem.

– De administrative kostnadene var større før, blant annet fordi vi tapte opptil 300 000 kroner i året, ettersom mange beboere ikke betalte regningen sin da de flyttet, sier Olstad. Dette forhindres altså nå fordi beboerne betaler på forhånd.

Olstad opplyser om at det finnes en løsning for beboere som sliter med betalingen på nettet.

– De kan kjøpe vaskekort kontant på SiO-senteret ved UiO, eller i resepsjonen på Kringsjå studentby, sier han.

Vangli har ikke hørt om dette.

– Informasjonen fra SiO har vært mangelfull, sier han.

– Har dere informert om dette, både på norsk og engelsk?

– Ja, i likhet med all informasjon vi sender ut. Ofte blir beboerne værende på studentbyen i relativt kort tid, og andre flytter inn. Mye informasjon må stadig sendes ut på nytt, og dette er noe vi kan bli flinkere til. Beboerne må også forholde seg til mye informasjon på en gang når de flytter inn på en studentby, så det er ikke sikkert de får med seg alt, medgir Olstad.

Powered by Labrador CMS