På Stortinget: Stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen (KrF), Kristin Vinje (H) og Hallstein Bjercke (V) sier at utbyggingen av studentboliger alltid er en sak som prioriteres.

Oslo får 416 nye studentboliger

De fire samarbeidspartiene har vedtatt å finansiere 416 nye studentboliger i Oslo og Akershus i 2016, men Velferdstinget mener dette ikke er nok.

Publisert Sist oppdatert
Vil ha mer: VT-leder Simen Eriksen er ikke fornøyd med antall nye studentboliger. Arkivfoto: Håkon Benjaminsen
Studentboliger
Studentboliger

I høstens statsbudsjett for 2016 ble det lagt frem forslag om 2200 nye studentboliger. Samarbeidspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF ga sin tilslutning til dette i budsjettforliket. Det er et rekordstort antall nye studentboliger, og 416 hybelenheter har blitt tildelt Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).

Boligene skal ligge i Gjerdrums vei 10 og Blindernveien 6. SiO hadde søkt om tildeling til 680 hybelenheter, men fikk altså bare støtte til 416 boliger, i tillegg til oppussing av 44 studentboliger på Blindern Studenterhjem.

– Selv om det fortsatt er behov for flere studentboliger, er dette et godt tilskudd. Det er viktig at dette prioriteres. Vi har aldri måttet krangle om byggingen av studentboliger, så de har vært viktige både for Regjeringen og Stortinget, sier stortingsrepresentant Kristin Vinje (H).

Les mer: Dette vil regjeringen gjøre for studentene

Stortingsrepresentantene Vinje, Hallstein Bjercke (V) og Hans Olav Syversen (KrF) er klare på at boligmarkedets utfordringer ikke alene kan løses med vedtaket om 2200 studentboliger, og at utbyggingen av studentboliger vil fortsette også i årene fremover.

– Ideelt sett 4000 boliger

Simen Eriksen, lederen for Velferdstinget i Oslo og Akershus, er likevel ikke fornøyd med antallet boliger.

– Det er bra at man opprettholder satsningen på studentboliger. Det som ikke er så bra er at man stopper opp på 2200 boliger når man vet at vi trenger 3000 i året for å få en utvikling som går i riktig retning. Velferdstinget mener at det ideelt sett burde bli bygget 4000 boliger i året, sier Eriksen.

Eriksen synes at det ser ut som at den positive utviklingen regjeringen hadde på dette området nå har stoppet opp, og trekker frem at antallet nye studentboliger på landsbasis i år er tilnærmet like mange som i fjor. Han savner at Oslo i større grad bli ansett for å være et pressområde, og mener at 416 boliger er for lite.

Lydhør regjering

Universitas møter Vinje, Bjercke og Syversen på Stortinget. De er enige om at den rødgrønne regjeringen la et viktig grunnlag for utbyggingen av studentboligene. De trekker blant annet frem at den forrige regjeringen var lydhøre ovenfor studenter.

– Samtidig hadde den regjeringen kun et gjennomsnitt på 975 nye studentboliger per år, og vårt vedtak dreier seg om mer enn dobbelt så mange boliger, sier Syversen.

– Velferdspolitisk virkemiddel

SiO-styreleder Tone Standal Vesterhus er fornøyd med antallet studentboliger Regjeringen har vedtatt å finansiere i 2016. SiO får et tilskudd på 300 000 kroner for hver hybelenhet.

– Vi synes Regjeringens vedtak er en god satsning, og vi er glade for at de har tatt et sterkt initiativ for å bygge studentboliger. Det er et av de aller viktigste velferdspolitiske virkemidlene vi har, og en kjempeviktig forutsetning for å sikre lik rett til utdanning, sier Vesterhus.

Vinje i Høyre mener at den rødgrønne regjeringen kunne prioritert høyere utdanning og forskning bedre. Hun sier at årets tildeling er viktig for å oppfylle den nåværende regjeringens løfte om flere studentboliger.

– Det blir stadig flere studenter, så de har blitt en viktig aktør, sier Vinje.

Powered by Labrador CMS