FREMDELES MIDLERTIDIG: Det er bare å smøre seg med tålmodighet, for det nye adgangskontrollsystemet er ikke på plass før om drøyt seks uker.

Usikkert på Bjølsen

Ulåste inngangsdører og frastjålne eiendeler har vært en del av hverdagen på Bjølsen studentby. Nå lover SiO å rydde opp.

Publisert Sist oppdatert
VENTER OG VENTER: Bjølsen-beboeren Birgitta Skavoll har sendt flere klager til SiO, men ikke fått noe skikkelig svar.

Ved Bjølsen studentby har inngangsdørene stått ulåste siden i sommer, og hvem som helst har kunnet bevege seg fritt mellom boligblokkene, fellesvaskeriet, postrom og treningsrom. Birgitta Skavoll, Bjølsen-beboer og medisinstudent ved Universitetet i Oslo, forteller at tyverifaren ved Bjølsen er stor.

– Hvis ikke klærne på vaskeriet blir hentet med én gang de er ferdige i maskinen, er det en reell fare for at de forsvinner. Slik burde det ikke være. Det er kjempeirriterende at kortsystemet på Bjølsen har vært i ustand så lenge, sier hun.

OPPGITT: Studenten Ole Jonas Nybø er forstår at naboer føler seg utrygge. I vaskeriet skal tyverifaren være spesielt stor.

Hun får støtte fra BI-student Ole Jonas Nybø.

– Jeg forstår at noen kan føle seg utrygge. Dersom det hadde vært synlig vakthold her, hadde der kanskje hatt en forebyggende effekt for tyverier, sier Nybø.

Får ikke svar

Situasjonen skyldes en svikt i adgangskontrollsystemet. På grunn av manglende vedlikehold brøt systemet sammen i månedsskiftet juli/august. Flere studenter ved studentbyen skal ha opplevd tyverier ved vaskeriet, og enkelte av dem har hengt opp lapper i fellesarealet hvor de har etterlyst sine frastjålne eiendeler.

Skavoll er frustrert over SiOs håndtering av saken.

– Jeg har vært ganske aktiv i denne saken. Vi har sendt 3-4 e-poster til SiO og ringt opptil flere ganger. Likevel får vi aldri noe skikkelig svar på hvorfor systemet har vært nede så lenge, eller når det eventuelt skal være oppe igjen, sier Skavoll.

Også Nybø mener at SiO burde ha klart å ordne opp i systemrotet tidligere.

– Det har nå gått 2-3 måneder hvor vi ikke har hatt lås på dørene våre, og det går utover sikkerheten vår, sier Nybø.

Overså varseltegn

Boligdirektør ved Studentskipnadene i Oslo, Tom Olstad, innrømmer at SiO kunne sett varselstegn for systemsvikten tidligere.

– Vi merket at systemet var ustabilt før det falt sammen. Vi vet at denne prosessen har tatt lang tid og medført en del problemer, og det beklager vi, sier Olstad.

Olstad forklarer at den lange ventetiden skyldes at SiO først ville analysere bakgrunnen for systemsvikten, for deretter å se på flere alternative løsninger. Beslutningen om å skifte ut systemet ble derfor ikke tatt før i september.

– Dette er et komplekst system og en stor investering, og vi brukte såpass lang tid som vi gjorde for å være sikker på at vi valgte den riktige løsningen.

Når det gjelder sikkerhetsvakter, finnes ingen slike ved studentbyen. SiO har imidlertid én såkalt bomiljøvakt, som har ansvaret for å rykke ut dersom noe skulle skje.

– Vi vurderte behovet for slikt vakthold og kom frem til at det var unødvendig. Tiltak vurderes i lys av de meldingene vi får fra leietakerne ved Bjølsen, og så langt har i hvert fall ikke jeg hørt noe, sier Olstad.

Skal ordnes opp i

SiO har nå gått i gang med å bytte ut hele adgangskontrollsystemet ved Bjølsen, som betyr at alle studentene ved studentbyen må bytte ut adgangskortene sine. Dette mener Olstad vil lønne seg på lang sikt.

– Istedenfor å oppgradere det allerede eksisterende kortsystemet ved Bjølsen, har SiO valgt å bytte leverandør og få en ny systemløsning. Selv om dette innebærer lengre ventetid og høyere kostnader, vil det lønne seg i det lange løp.

Det nye systemet vil koste drøyt to millioner kroner, og forventes ferdiginstallert 17. desember.

Powered by Labrador CMS