FOR DYRT: Flere norske studenter ser seg nødt til å trekke tenner som har blitt ødelagt fordi de ikke har råd til å punge ut tusenvis av kroner for reparasjon av tannen. Nå lover politikerne tannlegereform. Arkivfoto: Anne Ogundipe.

Må trekke ødelagte tenner

Flere studenter tvinges til å trekke ødelagte tenner når tannlegeregningen blir for høy. Knut Haavard Kløvfjell måtte ringe hjem og be om forskudd på arven.

Publisert Sist oppdatert

Tannhelse for unge og studenter

  • Barn og ungdom opp til 18 år får gratis tannlegebehandling. Unge som fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret, får 75 prosent prisreduksjon. Andre må finansiere tannlegebesøk selv.
  • Tannhelsetjenesten ved Studentsamskipnaden i Oslo ønsker å kunne behandle så mange som mulig, og har derfor et begrenset tilbud: Studenter kan kun tilbys én undersøkelse og inntil tre konsultasjoner etter denne, årlig.
  • På grunn av stor pågang på Tannhelsetjenesten må flere av studentene som henvender seg henvises til private tannleger. Tjenesten har flere ganger måttet stenge inntaket av pasienter svært tidlig i semesteret.
  • Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet og Studentsamskipnaden i Oslos Tannhelsetjeneste

– Jeg kjenner til flere tilfeller der studenter har valgt å trekke en ødelagt tann i stedet for å betale for å reparere den, forteller tannlege Carl-Henrik Gullaksen ved tannlegeklinikken Dentalia i Nydalen.

Ifølge Gullaksen koster det i underkant av en tusenlapp å trekke en tann, mens man gjerne må ut med flerfoldige tusen kroner for å dekke både rotfyllinger og ny krone, og han forstår dermed at det kan være fristende for studenter å trekke tannen. Han understreker imidlertid at det ikke er uproblematisk å kvitte seg med tenner.

– En manglende tann kan føre til store både funksjonsmessige og sosiale problemer, sier Gullaksen.

Måtte ringe far

MÅTTE RINGE FAR: Psykologistudent Knut Haavard Kløvfjell hadde ikke råd til å betale 8000 kroner til SiO-tannlegen for å reparere sin brukne tann, og måtte ringe hjem. Hadde han gått til en privat tannlege ville regningen blitt enda høyere.

Psykologistudent Knut Haavard Kløvfjell brakk en av sine tenner da han tygget på en nøtt. Han var han så heldig at han kunne ringe hjem til far og be om forskudd på arven. Dermed fikk han råd til å finansiere fylling av nervekanaler og ny krone – noe som kostet hele 8 000 kroner.

- Jeg hadde ikke hatt noen som helt forutsetninger til å kunne betale for dette selv. Student Knut Haavard Kløvfjell.

Lover å satse på tannhelse

I 2008 høstet Regjeringen sterk kritikk for å ikke komme med tiltak for å forbedre studenters tannhelse. Nå lover både Arbeiderpartiet og SV å satse på studenttannhelse dersom de får makten i fire nye år.

Arbeiderpartiet vil innføre en tannhelsereform som skal gi tannlegepriser på linje med det det koster å gå til legen for alle nordmenn.

- Vi synes ikke at noen skal behøve å betale mer enn 120 kroner for et tannlegebesøk, og maks 2500 kroner i året, sier Arbeiderpartiets Dag Ole Teigen i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

SV tar også til orde for en tannhelsereform med et tak på 2500 kroner i egenandel for alle nordmenn, men vil i tillegg innføre gratis tannhelsetjeneste for ungdom opp til 23 år. Førstekandidat for SV i Sør-Trøndelag, Snorre Valen, ser imidlertid muligheter for å inkludere også studenter over 23 år i gratisordningen.

- En så omfattende tannhelsereform vil koste så mye uansett, at det ikke vil utgjøre noen særlig forskjell å inkludere disse, sier han.

Norsk Studentunion mener den lille informasjonen man har om studenttannhelse er svært bekymringsverdig.

- I dag dropper mange unge å gå til tannlegen, og det kan skape store samfunnsøkonomiske problemer på sikt. Man vil absolutt være tjent med å innføre bedre tannhelseordninger for denne gruppen, sier nestleder Ingjerd Lindeland.

Hun er imidlertid ikke sikker på om SVs løfter om gratis tannhelse for unge opp til 23 år vil gagne studenter.

- Halvparten av alle studenter er over 26, så man bør inkludere alle studenter hvis dette virkelig skal kunne bidra til bedre studenttannhelse, sier hun.

– Det er jo helt latterlig dyrt, og et hull i velferds-Norge som må bli dekket. Jeg hadde ikke hatt noen som helst forutsetninger til å kunne betale for dette selv, sier Kløvfjell.

Han har selv hørt om studenter som har valgt å trekke ødelagte tenner når prisen for å reparere tannen har blitt for høy, og mener støtteordningene til studenter når det gjelder tannhelse er alt for dårlige.

Sjeldne tannlegebesøk

Kløvfjell var tross alt heldig som fikk time hos en av Studentsamskipnadens tannleger. Hadde han oppsøkt en privat tannlege, ville prisen blitt enda høyere.

Leder i Studenthelsetjenesten i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), Marit Eskeland, kjenner ikke til at studenter har måttet trekke ødelagte tenner fordi det ble for dyrt å reparere den, men hun skulle gjerne sett at det var billigere for studenter å gå til tannlege.

– Vi vet at studietiden er en dårlig økonomisk tid for mange og ser at mange studenter lar det gå alt for lenge mellom hvert besøk til tannlegen. Vi synes absolutt at tenner bør prioriteres på lik linje med annen helse, sier hun.

Ifølge en studentundersøkelse fra Trondheim i 2007 går 32 prosent til tannlege sjeldnere enn annet hvert år, hovedsakelig på grunn av de høye prisene. Dette er en av få undersøkelser som finnes av studenters tannhelse.

To tannleger på 40 000 studenter

Tannhelsetjenesten til SiO er noe billigere enn private tannleger, og gir dermed studenter et rimeligere tannhelsetilbud, men ifølge Eskeland får de langt fra behandlet alle som trenger hjelp.

– Vi har utrolig stor pågang hos klinikken vår, men vi har bare to tannleger og får ikke behandlet alle, sier hun.

Tannlege Carl-Henrik Gullaksen mener studenter er altfor dårlige til å ta vare på tennene sine, og at en opplysningstjeneste når det gjelder studenter og tannhelse kunne vært en god løsning.

– Studenter bruker svært mye penger på både byturer og klær uten at noen klager på at det er for dyrt. Studenter må bli flinkere til å prioritere sin egen tannhelse, sier han.

Powered by Labrador CMS